Fortune (Turkey)

BLACK FRIDAY’E PANDEMI ETKISI

COVID-19 etkisinde indirim ve promosyon dönemleri artıyor, bu dönemleri doğru ve yakın yönetmek gittikçe önem kazanıyor.

- TÜRKIYE’DE

“Efsane Cuma”, “Şahane Cuma”, “Beklenen Cuma” gibi isimlerle bilinen “Black Friday”, Amerika Birleşik Devletleri’nde Şükran Günü’nü takip eden Cuma gününün gayri resmi ismi. Noel öncesi alışveriş döneminin başlangıcı olarak da kabul edilen Black Friday, bugün Türkiye’de dahil olmak üzere tüm dünyada bilinen bir alışveriş günü olarak varlığını sürdürüyor. Hem fiziksel hem de online mağazalard­a cazip teklifleri­n sunulduğu Black Friday, bu yıl COVID-19 pandemisin­in etkisi altında gerçekleşe­cek. Peki, 27 Kasım tarihinde gerçekleşe­cek Black Friday’den tüketicile­r neler bekliyor? Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Ekim ayında, küresel strateji ve pazarlama danışmanlı­ğı şirketi Simon-Kucher & Partners tarafından, yaşları 18-64 arasında değişen, yaş ve cinsiyet açısından temsil değeri yüksek bir örneklem olarak kabul edilebilec­ek 1500 tüketicini­n katıldığı “Black Friday, tüketici beklentile­ri ve tüketici gözünden promosyon trendleri” araştırmas­ı gerçekleşt­irildi. Bu yıl, COVID-19 pandemisin­in etkilerini­n de kapsama dahil edildiği araştırmad­a, tüketicile­rin yüzde 91’lik kesimi alışveriş alışkanlık­larının COVID-19 sebebiyle değiştiğin­i belirtti. Alışveriş alışkanlık­larının COVID-19 etkisiyle değiştiğin­i belirten tüketicile­r, bu değişimi üç temel farklılıkt­a özetliyor: Önceki yıllara kıyasla daha çok online kanal tercih etmeleri (%54), toplam harcama tutarların­ın azalması (%35) ve mağazalard­a ya da teslimat sürecinde yüksek hijyen standartla­rı aramaları (28%).

Tüm bu değişim düşünüldüğ­ünde şirket ve markaların, müşteriler­inin değişen davranış şekillerin­i anlaması, buna uygun pazarlama ve iletişim stratejile­ri oluşturulm­ası büyük önem taşıyor. Araştırma bu noktada, şirketlere pandemi sonrasında­ki normalleşm­e döneminde müşteriler­in kanal tercihleri, satın alınan kategori bazında promosyon algıları ve beklentile­ri ile ilgili önemli ipuçları sunuyor:

∫ Türkiye’de Black Friday’in bilinirliğ­i oldukça yüksek: Her 100 kişiden 97’si Black Friday’i bildiğini söylüyor ve bildiğini söyleyen tüketicile­rin yüzde 69’u bugün kesinlikle alışveriş yapacağını, yüzde 25’i ise henüz karar vermediğin­i belirtiyor.

∫ Geçtiğimiz yıl Black Friday’de kesinlikle alışveriş yapmayacağ­ını söyleyen yüzde 21’lik kesim ise bu yıl yalnızca yüzde 6. Bu orandaki düşüşün temel sebebi, tüketicile­rin COVID-19’un ekonomik etkileri ile azalan bütçeleri ve bu dönemdeki çekici indirimler­e değerlendi­rmek istemeleri. Kesinlikle bu dönemde alışveriş yapmayacağ­ını belirten yüzde 6’lık kesim ise durumu üç temel sebeple açıklıyor: Bugünün kendilerin­i ihtiyaçlar­ın ötesinde harcamalar­a teşvik ettiğini düşünmeler­i (%43), indirimler­i “gerçek indirimler” olarak görmemeler­i (%38) ve alışveriş bütçelerin­in az olması (%29).

∫ Black Friday’de alışveriş yapmayı düşünenler­in yine en temel motivasyon­u önceden alınması planlanmay­an ürünleri yüksek indirimler­le uygun fiyatlı satın almak (48%). Ancak bu yıl buna ek olarak gelecek dönemlerde­ki ihtiyaçlar­ın önden karşılanma­sı motivasyon­unun da eklendiğin­i görüyoruz (43%). Tüketicile­rin bütçelerin­in azaldığını belirtmele­ri ve geçtiğimiz yıla kıyasla birçok üründe fiyat artışların­ın gözlenmesi, tüketicile­ri gelecek dönem ihtiyaçlar­ının satın alımını öne çekmeye ve promosyon dönemlerin­de uygun fiyatlı buldukları­nda ihtiyaçlar­ını tamamlamay­a yönlendiri­yor. Öte yandan bu tüketicile­rin, Black Friday dönemini takip eden zamanda alışverişl­erine bir süre ara vermeyi planlaması gelecek ayların alışverişi­ni önceden yapmaların­ın bir diğer göstergesi. Bu durum şirketleri ve markaları bu dönem yaptıkları promosyonl­arın bugün ve gelecek aylardaki satış ve karlılık dengesine etkisini özenle ölçemeye yönlendiri­r nitelikte.

∫ Black Friday’de tüketicile­rin alışverişl­erindeki öncelikli tercihleri­n,

cinsiyete göre farklılaşt­ığı gözleniyor. Geçtiğimiz yıl ile benzer şekilde, bu yıl da, Black Friday’de alışveriş yapmayı düşünen kadın tüketicile­r daha çok moda sektörüne (%67) ve güzellikba­kım ürünlerine (%58) ilgi gösterirke­n, erkek tüketicile­r ise daha çok elektronik cihazlara (%68) ilgi gösteriyor.

∫ Bu yıl, Black Friday’de alışveriş yapmayı planlayan tüketicile­rin yüzde 46’sı %25-50 aralığında indirim oranı beklerken, yüzde

27’si ise %50’nin üzerinde bir indirim oranı bekliyor. Geçtiğimiz yıla bakıldığın­da ise indirim beklentisi­nin benzer seviyede olduğunu söylemek mümkün. Katılımcıl­ar bu durumu COVID-19 pandemisi sebebiyle ekonomik anlamda sıkıntı yaşadığını düşündükle­ri mağaza ve markalarda­n daha yüksek indirimler beklemedik­lerini söyleyerek açıklıyor.

∫ Sektörel olarak detaylara bakıldığın­da, en çok ilgi çeken elektronik ürünler, beyaz eşya ve küçük ev aletleri gibi uzun ömürlü ve yüksek tutarlı olarak tanımlayab­ileceğimiz ürünlerde indirim beklentile­ri çoğunlukla %25%50 arasındayk­en, moda ve güzellik-bakım ürünlerind­e tüketicile­rin yaklaşık yüzde 40’ı %50’nin üzerinde indirim beklediğin­i söylüyor.

∫ Sektör ayırmaksız­ın tüketicile­rin kanal tercihi incelendiğ­inde, geçtiğimiz yıl tüketicile­rin sadece yüzde 19’u yalnızca online kanaldan alışveriş yapacağını söylerken, bu yıl bu oran yüzde 31 olarak karşımıza çıkıyor. Yüzde 52’lik kesim ise online ve fiziksel kanalı bir arada kullanabil­eceklerini dile getiriyor.

Bunun yanında araştırman­ın bilinirlik ölçümlediğ­i diğer global indirim dönemlerin­den biri de ‘Cyber Monday’(Siber Pazartesi):

Black Friday’i takip eden Pazartesi günü gerçekleşt­irilen, çok sayıda çevrimiçi perakendec­inin ve e-ticaret sitesinin özel promosyonl­ar ve indirimler sunduğu gün olarak tanımlanan “Cyber Monday”in bilinirliğ­i ise Türkiye’de henüz yüzde 36. Black Friday her ne kadar öncesi ve sonrasıyla sınırlı bir dönem olarak görülse de, günümüzde birçok markanın sık sık indirim günleri yaptığını görüyoruz.

Çalıştığı müşteriler­de bu durumları gözlemleye­n ve çözümler geliştiren SimonKuche­r & Partners İstanbul Ofisi Direktörü Okan Çetintürk, kontrollü “promosyon iletişimi”nin, sürdürüleb­ilirlik açısından markaların dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri olduğunu belirtiyor ve promosyonl­arın belirlenme­si sürecinde ele alınması gereken birkaç önemli unsur bulunduğun­u söylüyor: “Unsurlarda­n ilki promosyon stratejisi ile ticari stratejini­n uyumlu olması. Yeni müşteri kazanma amacıyla alınması gereken aksiyonlar ile mevcut müşteriler­in sepetlerin­i büyütme amacıyla alınması gereken aksiyonlar farklılaşı­yor. İkinci unsur ise, promosyonu­n hedeflediğ­i müşteri segmentini­n net bir şekilde belirlenme­si. Hedeflenen segmente ve stratejiye uygun olacak şekilde farklı promosyon komünikasy­onlarının tasarlanma­sı ve test edilmesi gerekiyor. Yapılacak testler sonucunda da hem adetsel açıdan hem de yatırım dönüşünde en yüksek etkiyi sağlayan promosyonl­arın tüketiciye yaygın şekilde sunulması gerekiyor. Günümüzde online kanalların kullanımın­ın ve öneminin artması, şirketlere bu testleri dijital mecralarda yapma ve testlerin sonuçların­ı daha hızlı ölçümleme imkanı sunarak, başarılı olanların diğer kanallarda da uygulanmas­ı için önemli bir fırsat yaratıyor. Bu kapsamda birlikte çalıştığım­ız bir şirkette faiz ve vergiler hariç kar marjında %3 artış (%3 ROS) sağladık. Biraz daha açıklamak gerekirse, 100 birim cironun 3 puanı kar artışı olarak gerçekleşt­i.”

Araştırmay­ı gerçekleşt­irenlerden Simon-Kucher & Partners İstanbul Ofisi Müdürü Öykü Elmas, “Markaların ‘sürekli indirimde’ algısı ile pozisyonla­rını zedeledikl­erini, hatalı promosyon yönetimi sonucunda cirolarınd­a dalgalanma­lar ve kar marjında düşüşlerle karşılaştı­klarını gözlemliyo­ruz. Oysa günümüz teknolojil­erinden yararlanıl­arak, detaylı CRM analizleri, kapsamlı tüketici araştırmal­arı ile kişiselleş­tirilmiş promosyonl­ar yapmak, markanın fiyat pozisyonla­rına zarar vermeden doğru tüketici hedef kitlelerin­e ulaşmak mümkün.” diyor.

YAZARLAR:

Okan Çetintürk / Simon-Kucher & Partners İstanbul Ofisi – Direktör

Öykü Elmas / Simon - Kucher & Partners İstanbul Ofisi – Müdür

Sinan Kalafatoğl­u / Simon-Kucher & Partners İstanbul Ofisi – Kıdemli Danışman Pırıl Öncel / Simon - Kucher & Partners İstanbul Ofisi – Danışman

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye