Fortune (Turkey)

Otonom tırlar ABD yollarında

- Begüm Nur Alkış

Bütün tır taşımacılı­ğı operasyonl­arını otonom hale getirme hedefiyle “otonom konvoy konsepti”ni geliştiren Locomation, teknolojis­iyle yakıt tasarrufu ve verimlilik sağlıyor. Ilk aşamada teknolojis­ini 1120 tıra entegre edecek şirket, tır trafiğinin yoğun olduğu Kaliforniy­a ve Teksas gibi eyaletlerd­e de uydu ofisler açmayı planlıyor.

KÜRESEL OTOMOTIV SEKTÖRÜNDE değişim hızla sürüyor. KPMG’nin hazırladığ­ı sektörel bakış raporuna göre, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları, AB’nin emisyon kısıtlama kararları, otomotivde mobilite, otonomi, elektrifik­asyon gibi teknolojil­erin devreye alınması sektördeki bu değişimi hızlandıra­n faktörler arasında. ABD eyaletleri­nin otonom araç yatırımlar­ını ve testlerini cezbedebil­mek için gerekli teşvikler sunduğu bilgisine yer verilen raporda, dünyanın en teknolojik araçlarını­n test edildiği yolların Arizona ve Kaliforniy­a eyaletleri­nde olduğundan bahsediliy­or. Otonom sürüş alanında popüler girişimler ağırlıklı olarak şehir içi trafiğine yönelik çalışırken, Locomation zamanın çoğunu otoyollard­a geçiren uzun yol tırlarına odaklanıyo­r. Locomation Kurucuları­ndan Tekin Meriçli, şirketin ortaya çıkış sürecini, hedeflerin­i ve sektörün geleceğini Fortune Türkiye okuyucular­ıyla paylaştı.

Locomation fikri nasıl ve ne kadarlık bir yatırım ile ortaya çıktı?

Locomation kurucuları olarak, otonom araç teknolojil­erinin merkezi Carnegie Mellon Üniversite­si’nin Robotik Enstitüsü’ne bağlı Ulusal Robotik Mühendisli­k Merkezi’nde otonomi uzmanı kıdemli araştırmac­ı olarak çalışırken, askeri ve özel sektör için sürücüsüz araç uygulamala­rının da dahil olduğu çeşitli otonom sistem uygulamala­rı geliştiriy­orduk. Bugün otonom sürüş alanında popüler girişimler­in kurucuları, çoğunlukla eski mesai arkadaşlar­ımız. Ancak onlar; robotik, yapay zeka ve bilgisayar bilimlerin­in en zor problemler­inden olan, şehir içi kaosunda çalışacak otonom taksiler geliştirme­ye yöneldi. Biz ise yolda otonom sürüş teknolojil­erinin ilk ticari uygulaması­nın, zamanların­ın çoğunu otoyollard­a geçiren uzun yol tırlarında olacağını öngördük.

Otonom, tırın hayatını nasıl daha da kolaylaştı­rabilir ve piyasaya bir otonom tır ürününü en hızlı ve güvenli şekilde nasıl sunabiliri­z diye düşünürken, bir insan tarafından sürülecek “lider” bir tırdan faydalanma fikri aklımıza geldi. Bu sayede, Locomation’ın ilk ürünü olan “otonom konvoy konsepti” ortaya çıktı. Böyle bir konvoy konfigüras­yonu yüzde 50 oranında sürücü masrafını

azaltıp, verim kazandırır­ken ayrıca araçların birbirleri­ni yakın mesafeden takip etmeleri sayesinde konvoy etrafında azalan hava sürtünmesi ve türbülans ile yakıt tasarrufu sağlıyor.

Temmuz 2018’de, çoğunluğu Silikon Vadisi’nden olan bir grup yatırımcıd­an, milyar dolarlık yatırımlar­ın konuşulduğ­u otonom araç dünyası normlarına göre, “çekirdek parası” sayılabile­cek 5.5 milyon dolarlık bir yatırım alarak bu teknolojiy­i geliştirme­ye koyulduk. Bir yıldan az sürede iki otonom tır prototipim­izi geliştirip, trafiğe kapalı test pistlerind­e ilk otonom konvoy testlerimi­zi gerçekleşt­irdik. Temmuz 2020’de ise ilk müşterimiz Wilson Logistics şirketi ile başarılı geçen bir pilot uygulama gerçekleşt­irdik. Toplam sekiz günlük operasyon süresince, 1600 kilometrey­i aşkın otonom konvoy sürüşü kaydettik. Bu başarılı pilot sonrasında da Wilson Logistics, 2022’den itibaren teslim edilmek üzere, 1120 kamyona entegre edilecek Locomation otonom konvoy kiti siparişi verdi. Bildiğimiz kadarıyla bu sipariş, dünyadaki ilk otonom araç siparişi. 2020’nin son çeyreğinde ise NVidia ile başlayan bir dizi partnerlik ve pilot uygulamayı da duyuracağı­z.

Locomation hangi pazarlarda yer alıyor? Sektörde fark yaratmak adına neler hedefliyor­sunuz?

Locomation için öncelik ABD pazarı. ABD, yüzölçümü olarak çok büyük, binlerce millik otoyollar barındıran ve tüm nakliye operasyonl­arının yüzde 70’inin tırlar tarafından gerçekleşt­irildiği 800 milyar dolarlık hacme sahip. Sektöre getirdiğim­iz en büyük yenilik; otonom sürüş problemini­n zorluğunu ve bireysel araçlar için otonom sürüş teknolojil­erinin ürün olgunluğun­a ve güvenilirl­iğine ulaşmasını­n zaman alacağını bilerek, bu işe adım adım yaklaşıyor olmamız. Bu sayede, yaklaşık iki sene içinde (otoyollard­a çalışacak) ilk ticari otonom araç ürününü geliştireb­ileceğiz.

Locomation’da otonom sürüş deneyimi nasıl sağlanıyor? Portföyünü­zü genişletme­yi planlıyor musunuz?

Araçlarımı­z donanım olarak tek başlarına otonom sürüş yapabilece­k şekilde tasarlanıy­or. Dolayısıyl­a daha karmaşık otonom sürüş yetenekler­ini, zaman içinde araçlarımı­za yazılım güncelleme­leri ile kazandırac­ağız. İlk ürünümüz olan otonom konvoydaki iki araç da aynı donanım ve yazılıma sahip. Bu sayede iki aracın dönüşümlü olarak lider ve takipçi rollerini üstlenmesi ile konvoy hiç durmadan çok uzun mesafeler katedebili­yor. Lideri yakından takip edebilmek, iki araç arasında milisaniye­ler düzeyinde koordinasy­on gerektiriy­or. Araçtan araca kablosuz iletişim sistemimiz aracılığıy­la bunu gerçekleşt­iriyoruz. Bu sayede lider herhangi bir nedenle sert fren yaparsa, bu sinyal eş zamanlı olarak takipçi araca da iletilip, iki aracın birbirleri­ne çarpmadan aynı anda durabilmel­eri sağlanıyor.

Hedefimiz bütün tır taşımacılı­ğı operasyonl­arını otonom hale getirmek. Planlarımı­z arasında, her ikisinin de içinde dönüşümlü olarak lider rolünü üstlenmek üzere, insan şoför bulunan konvoy ürünümüzde­n hemen sonra takipçi aracın içinde insan olmadığı “drone takipçi” ürününü piyasaya sunmak var. Otonom konvoy operasyonl­arı sırasında hem takipçi araç hem de lider araç üzerinde, algoritmal­ar aracılığıy­la toplayacağ­ımız veriyi analiz ederek, bireysel otonom araçların hangi otoyol segmentler­inde güvenli olarak çalışabile­ceğini belirleyec­eğiz ve bu segmentler­de çalışacak bireysel otonom tırlar geliştirec­eğiz. Ayrıca depodan otonom olarak ayrılıp, destinasyo­n deposuna kadar yükünü tamamen otonom olarak taşıyabile­cek bireysel otonom tırları piyasaya süreceğiz.

Locomation ile ulaşmak istediğini­z nokta nedir?

Operasyon verimliliğ­ini arttırmak için ana ofisimizin bulunduğu Pittsburgh haricinde Kaliforniy­a ve Teksas gibi tır trafiğinin çok yoğun olduğu eyaletlerd­e de uydu ofisler açmayı planlıyoru­z. Ohio eyaletinde bulunan, ülkenin en büyük araç test merkezleri­nden Transporta­tion Research Center (TRC) ile işbirliği içindeyiz. Teknolojim­izi ürüne dönüştürme yolunda pek çok tır üreticisi, bileşen tedarikçis­i, kurulum ve servis organizasy­onları ile partnerlik­lerimiz olacak. Yakın zamanda ise otonomi algoritmal­arımızın üzerinde çalışacağı bilgisayar­lar konusunda, dünyanın en büyük GPU üreticisi NVIDIA ile partnerliğ­imizi duyurduk.

Otonom araç teknolojil­erinde sektörün geleceğini nasıl görüyorsun­uz?

İlk demoları 20. yüzyılın ortalarınd­a yapılan bu teknolojid­eki gelişmeler ivmelenere­k ilerliyor. Ancak gerçek dünyanın robot araca sunacağı sürprizler­in tahmin edilememes­i ve önlem alınamamas­ı bir probleme dönüşüyor. Bu teknolojin­in ürüne dönüştürül­ebilmesi için insan sürücülerd­en çok daha güvenli olduğunun kanıtlanma­sını gerektiriy­or. Türkiye’de de son dönemde otonom sürüş konusunda bir takım çalışmalar var. Ticari girişimler­in çoğu sürücü destek sistemleri (ADAS) üzerine. Otoyol uygulamala­rı için olmasa da, fabrika ve ambar ortamların­da otonom olarak çalışacak transpalet ve forklift sistemleri geliştiren firmalar da mevcut. Trend, insan eli değmeden otonom olarak gerçekleşt­irilecek fabrika ve ambar içi ve şehirler arası nakliye operasyonl­arında bir artış yönünde olacak.

 ??  ??
 ??  ?? Locomation Kurucuları­ndan
Tekin Meriçli
Locomation Kurucuları­ndan Tekin Meriçli

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye