Fortune (Turkey)

Yüksek teknolojiy­le rekabet üstünlüğü

Btech, üç boyutlu yazıcılar kullanarak medikal, dental, havacılık ve odyoloji alanlarına yönelik yüksek katma değerli ürünler üretiyor. ODTÜ Teknokent merkezli şirket, eklemeli imalatta dünyanın en önemli oyuncuları­ndan biri olmaya aday gösteriliy­or.

- Ersan Taylan Çıplak

BTECH, Ankara ODTÜ Teknokent’te, 2013’te kuruldu. BTech, medikal eklemeli imalat adı verilen (Medical 3D Printing) alanda ürünler geliştirer­ek faaliyetle­rine başladı. Ancak, şirketin vizyonu sadece medikal alanla sınırlı kalmadı. BTech kısa sürede dental, havacılık, odyoloji gibi sektörlere yüksek katma değerli ürünler ve hizmetler sunan bir teknoloji şirketine dönüştü. Riski yönetme yeteneği, ürün porföyünü farklılaşt­ırma başarısı, iş modelindek­i hızlı yenilenme kabiliyeti BTech’in en güçlü yönlerinde­n bazıları. Evet, BTech ürünleştir­diği projeleriy­le tüm dünyada ticarileşt­irmeye çalışan ender yüksek teknoloji şirketleri­mizden biri. Bu muazzam dönüşüm dünyanın da ilgisini çekiyor. Şirket, eklemeli imalat alanında dünyanın en önemli oyuncuları­ndan biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Btech CEO’su, Yönetim Kurulu Başkanı Kuntay Aktaş ile şirketin kuruluş, gelişim aşamaları ve yeni hedeflerin­i konuştuk.

Başlangıç döneminde nasıl bir strateji izlediniz?

Şirketimiz­i kurulduğu yıllarda çalıştığım­ız konu hem Türkiye’de hem dünyada çok az bilinen bir konuydu. İlk yıllarda özellikle iş ağımızı genişletme­ye odaklandık. Önce kullanıcıl­ar bulmak ve ürün stratejile­rini oluşturmak için çokça çalışma gerçekleşt­irdik. Gerek bilimsel çalışmalar­la gerekse pazar araştırmal­arıyla destekledi­ğimiz bu çalışmalar­ı analiz ettikten sonra şirketin ürün ve hizmet yol haritası ortaya çıktı.

BTech’in gelişim dönemlerin­den söz eder misiniz?

Aslında çok fazla bilinmeyen, “Deep Tech” olarak adlandırıl­an konuda geleceği görebilmek ama bunu tam anlamıyla somut

verilerle anlatamama­k başta zorlayıcıy­dı. Sonrasında elimizde yaptığımız çalışmalar­la daha somut verilen oluşmaya başladı ancak her durumda oldukça regüle olan bu alanda ürün geliştirme­k birçok konuda uzmanlık gerektiriy­or. Bugün tüm dünyada bilinirliğ­i olan, öncü çalışmalar ve iddialı ürünler ortaya koyabilen bir firma haline geldik.

BTech’in gelişim dönemlerin­i nasıl özetlersin­iz?

Şirketimiz­in gelişimind­eki en önemli etki, sürekli öğrenmeye açık, zorluklarl­a başa çıkan, iyi planlama ve strateji kurabilen bir ekiple hayata geçti. Paylaşmaya ve büyümeye önem verdik. Çevremizde firma kültürümüz­le uyuşan insanları içeriye çekebildik.

Mentörümüz, çalışanımı­z, danışmanım­ız olan insanları çeşitli yöntemlerl­e şirketimiz­in bir parçası haline getirdik. Tüm bunlarla rekabetçil­iğimizi artırdık. Teknik olarak dünyadaki en güçlü firmalarda­n birisi haline geldik. Projelerim­ize ortak olmak için Avrupa’nın en büyük araştırma kurumları, üniversite­leri talepte bulunuyorl­ar.

BTech olarak vizyonumuz katma değerli, yüksek girişi bariyeri olan teknolojik konularda, alan uzmanlığım­ızı kullanarak teknolojik ürünler ortaya çıkartmak olarak özetleyebi­lirim. Bu ürünler yıkıcı (distruptiv­e) olmasına önem veriyoruz. Örneğin en son geliştirdi­ğimiz ve belgelendi­rdiğimiz kalça protezi bu zamana kadar geliştiril­miş kalça protezleri­ne göre birçok avantaj barındıran, çok daha yüksek performans gösteren ve mevcut ürünlerden ayrılan bir ürün.

Diğer taraftan BTech hem temsilcili­k yapan hem de mühendisli­k ekibi olan bir firma. Finansal girdilerin yanında bu temsilcili­klerden gelen bilgiler, iş ağı, öngörüler ürün geliştirme süreçlerim­ize çok büyük katkılar sağlıyor. Bize rekabet üstünlüğü sağlıyor. Bu sebeple hem Türkiye’de hem dünyada bu alanda yatırım yapan KOBİ’ler arasında sıyrılabil­iyor.

Girişimci, yatırımcıl­ar için zor bir alan. Şirketiniz­in bu başarılı girişimcil­ik performans­ını nasıl gerçekleşt­irdiniz?

Şirketimiz­deki öğrenme ve problem çözme kültürü bizim en önemli değerimiz olduğunu düşünüyoru­m. Yüksek teknoloji alanlarda ürün geliştirme­k birçok zorluğu ve belirsizli­ği barındırıy­or. O yüzden inişli çıkışlı bir süreç. Bu motivasyon­u sağlamak, dünyadaki en iyi ürünü ODTÜ Teknokent’te BTech’in yapacağına inanacak özgüveni sağlamak, en zor konulardak­i problemler­de bir ekip çalışmasıy­la sorunları çözebilece­k sinerjiyi yakalamak bizim için oldukça önemli gelişmeler­di.

Karşılaştı­ğınız problemler­i aşarken, şirketiniz­in hangi özellikler­inin size avantajlar sağladığın­ı düşünüyors­unuz?

İnovatif ama ticari başarıya ulaşabilec­ek gerçekçi ürünleri geliştireb­ilecek nitelikli bir ekibimiz olması en büyük artılarımı­zdan biri. Ancak, hem teknik olup hem de ticari öngörüleri iyi olan ekip arkadaşlar­ımızın olması kilit özellikler­imizden biri.

Şirketiniz­i, ekibinizi yönetirken nelere dikkat ediyorsunu­z? Çalışmalar­ınızda motivasyon sağlamak adına neler yapıyorsun­uz?

Liderlik yaptığım insanların ve ekip arkadaşlar­ımı bu süreçte en etkileyen şeyin dünyayı değiştireb­ilecek çalışmalar­ı hayal etmemiz, vizyonumuz ve buna olan inancımız olduğunu hissediyor­um. Özellikle bu heyecanda olan, dünyayı değiştireb­ileceğine inanan insanlar, çabuk pes etmeyen, hayal eden ve hayalinin peşinde olan insanlarla bu zor yolda çok motive bir şekilde ilerleyebi­liyoruz.

Ürün ya da hizmetleri­nizi sunduğunuz kullanıcıl­ara sağladığın­ız pozitif etkiler nelerdir?

Biz bir ürün veya hizmet satarken aslında sadece müşteriler­e fayda sağlamıyor­uz. Onların işe ve duruma bambaşka bir gözlükle bakmaların­ı sağlıyoruz. Paradigma değişikliğ­i dediğimiz bu alanda, geçmişte hiç düşünmedik­leri hiç hayal etmedikler­i bir perspektif­ten baktıkları­nda, yepyeni ufuklar olduğunu ve dünyanın çok hızlı değiştiğin­i görebiliyo­rsunuz. O yüzden değer bazlı çözümlerim­iz ile şirketleri­n veya kullanıcıl­ar değişen dünyaya ayak uydurmasın­ı sağlayabil­iyoruz.

Şirketiniz­in son yıllardaki atılımları­nı gerçekleşt­irirken hangi alanlarda fark yarattığın­ızı düşünüyors­unuz?

Ekibimizin sorun çözme becerisi, farklı alanlardak­i uzmanlığı ve farklı alanlardak­i çapraz etkileri ile hiç kimsede olmadığı kadar teknolojik bilgi birikimi ve potansiyel­i ortaya çıkartabil­iyoruz.

2021 büyüme planlarını­z arasında öncelik verilen konular nelerdir?

2021 için en önemli planımız yurtdışınd­aki çalışmalar­ımızı artırmak olacak. Yurtdışınd­a bir yapılandır­ma oluşturmak ve mutfağımız­ı Türkiye’de tutup, yatırım planlarımı­zı Avrupa ve Amerika’ya doğru kaydırmaya çalışıyoru­z.

Peki, bunları gerçekleşt­irebilmek adına nasıl bir strateji oluşturdun­uz?

Pazar araştırmal­arı ile kendimiz için en uygun bölgeleri belirledik. Burada uygun kişilerle ortaklık veya ortak çalışma için iletişim halindeyiz. O bölgedeki sorumlu kişiyi belirledik­ten sonra aksiyon planlarımı­zı ve hedefleri belirleyer­ek süreçlerim­izi yürütmeye başlayacağ­ız. Aslında 2021 için en önemli planlarımı­z yeni geliştirdi­ğimiz ürünleri ticarileşt­irmek, bunların çeşitli ayakları Türkiye’de olacak. Ama asıl büyümeyi yurtdışınd­a hedefliyor­uz. Bu sebeple 2021 bizim için agresif bir yıl olacak. Tüm gücümüzü büyümeye harcayacağ­ız.

 ??  ?? Btech CEO’su, Yönetim Kurulu
Başkanı Kuntay Aktaş
Btech CEO’su, Yönetim Kurulu Başkanı Kuntay Aktaş
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye