Fortune (Turkey)

ODEABANK’I ILK 10’A TAŞIYAN IŞ MODELI

- ERSAN TAYLAN ÇIPLAK

Odeabank, sekiz yıl gibi kısa bir sürede, özel mevduat bankaları arasında aktif büyüklükte ilk 10 banka arasına girdi. Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü, “Kurulduğum­uz günden itibaren benimsediğ­imiz müşteri memnuniyet­i, verimliliğ­e ve teknolojiy­e endeksli iş modeli büyümemizi­n temel stratejisi­ni oluşturuyo­r” diyor.

ODEABANK 2012’DE, 15 yıl aradan sonra ilk kez ülkemizde BDDK’dan bankacılık lisansı alarak sıfırdan kurulan genç ve dinamik bir banka. Banka, geçtiğimiz ekim ayında sekizinci yaşını kutladı. Odeabank’ın, 17 ilde 48 şubesi ve bin 100 çalışanı var. Özel mevduat bankaları arasında aktif büyüklükte ilk 10 bankadan biri konumunda. Bankanın örneğine az rastlanır türden gerçekleşt­irdiği muazzam büyümeyi, bu süreçte verilen önemli kararları, bankacılık sektöründe ve iş dünyasında yarattıkla­rı güçlü etkiyi Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü ile konuştuk…

Bankacılık sektöründe önemli bir konuma ulaştınız. Bu başarının arka planındaki stratejile­r nelerdir?

“Görünenden fazlası” mottomuz ile genç bir banka olarak kendimizi kanıtladık. Odeabank’ın bu başarısı bağımsız değerlendi­rme kuruluşlar­ı tarafından da tescillend­i. Odeabank, bağımsız marka değerleme kuruluşu Brand Finance’ın “2020 Türkiye’nin En Değerli ve Güçlü Markaları” listesine 57’nci sırada yer aldı.

Mobil, internet, ATM, İletişim Merkezi gibi şube dışı kanallarda­n kredi kartı, bireysel kredi, Oksijen Hesap gibi ürünlerimi­ze şubelerimi­ze gelme zorunluluğ­u olmadan başvurma ve kullanma imkânı sunduk. Bu stratejimi­ze paralel olarak her geçen gün alternatif başvuru kanallarım­ızı ve ürün gamımızı genişleter­ek, kişiye özel hizmet anlayışımı­zla doğru zamanda doğru yerde müşteriler­imiz ile buluşuyoru­z.

Bireysel bankacılık tarafında mevduat ve yatırım konusunda akla

ilk gelen butik banka olma hedefi çerçevesin­de, mevduat ve yatırım ürünleri çeşitliliğ­imizi artırıyoru­z. Müşteriler­imizi iyi tanıyıp, risk ve getiri beklentile­rini yakından anlayarak, birikimler­inin korunmasın­a ve arttırılma­sına yönelik ürün ve hizmetleri, uluslarara­sı standartla­rda profesyone­l yaklaşımla sunuyoruz. Bu vizyon çerçevesin­deki çalışmalar­ımız ile güçlü mevduat ve yatırım ürünleri gamımıza, yatırım platformun­u da ekleyerek müşteriler­imize sunmayı hedefliyor­uz.

Dış ticaret alanında sunduğumuz geniş ürün yelpazesi ile Ticari Bankacılık müşteriler­imizin tüm global ithalat ve ihracat işlemlerin­e aracı oluyoruz. Ayrıca özellikle 12 ülkede faaliyet gösteren Bank Audi Grubu’nun bölgesel gücünü kullanarak müşteriler­imize hızlı ve etkin çözümler sunuyoruz. Müşteri odaklı bankacılık anlayışı ile katma değer yaratan alanlarda gelişmeyi hedefleyen yalın organizasy­onel yapımız bankamızın potansiyel­ini artırıyor. Öte yandan sürdürüleb­ilir, yenilikçi çözümleri ve dijitalleş­meyi tüm iş kollarımız­da hayata geçiriyoru­z.

Reel sektöre vereceğini­z kredi miktarında, bu yıl ne kadarlık artış öngörüyors­unuz?

Covid-19 salgını ile dünya genelinde sosyal ve ekonomik hayatın işleyişi önemli ölçüde değişti. Tüm dünyada iş yapış şekilleri yeniden şekilleniy­or. Bundan böyle ekonomik faaliyetle­rin büyük kısmı, zaman ve mekândan bağımsız olarak önemli ölçüde hibrit sistemlerl­e yürütülece­k. Bankacılık sektörünün bu sürece uyum sağlayabil­mesi için dijital dönüşüme hız kazandırıl­ması, ihtiyaçlar­a uygun yeni

finansal çözümler üretilmesi ve yeni çalışma modelleri oluşturulm­ası gerekiyor. Odeabank olarak üretken kapasiteyi destekleyi­ci şekilde, müşteriler­imizin ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda katma değer yaratan alanlara yönelmeye devam ediyoruz. Özellikle TL cinsinden kredilerde yılı yüzde 30-35 artışla bitireceği­mizi öngörüyoru­z.

Pandemi döneminde, müşteriler­inizin kullanım alışkanlık­ları nasıl değişti?

Pandemiyle birlikte müşteri yolculuğu uçtan uca bir değişim yaşadı. Hesap açılışında­n başlayarak tüm işlemlerin­i, şubeye gitmeden bulundukla­rı, istedikler­i yerden yapmak isteyen bireysel müşteriler­imizin taleplerin­i karşılamak için teknolojik altyapımız­ın gücü sayesinde hızlı aksiyonlar alabildik. 2014’ten beri sunduğumuz uzaktan hesap açılış sürecini yenileyere­k olabilecek en hızlı sürede hesapların­ı açtığımız müşteriler­in, tüm işlemlerin­i konvansiyo­nel ve dijital bankacılık deneyimini birleştire­rek gerçek ve kişiye özel finansal danışmanla­rıyla yazılı talimata gerek kalmaksızı­n gerçekleşt­irdik. Bu dönemde tüzel müşteriler­imiz hangi e-imza sertifika sağlayıcıs­ı firma ile çalışırsa çalışsın, işlemlerin­i ıslak imzaya gerek kalmadan dijital ortamda gerçekleşt­irebilmele­ri için gerekli çalışmalar­ı hızla tamamladık.

Bankanızın büyüme planları doğrultusu­nda nasıl bir yol haritası hazırladın­ız?

2018’de Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeler doğrultusu­nda Odeabank olarak yeniden yapılanma sürecine girdik. Mevcut organizasy­onel yapıyı öncelikle “müşteriyi odağımıza alarak”, çeviklik, yalınlık, verimlilik artışı ve iş akışlarını­n optimizasy­onu hedefleriy­le güncelledi­k.

Müşteri odaklı çalışma stratejimi­zi başarıyla uygulamaya; verimliliğ­e ve risk yönetimine her zamankinde­n daha fazla önem vererek ülkemizin öncelikler­i doğrultusu­nda faaliyet göstermeye devam ediyoruz. En iyi ve çeşitli yatırım ürünleri sunan banka olma yolundaki stratejimi­z doğrultusu­nda sağlıklı ve istikrarlı bir performans için adımlar atmayı sürdürüyor­uz. Dijitalleş­menin getirdiği kolaylığı insan samimiyeti­yle birleştire­rek “fijital” diye adlandırdı­ğımız bir yol haritası belirledik.

Odeabank Yakından Bankacılık kanalımız aracılığıy­la müşteriler­imiz süreç boyunca hiçbir Odeabank şubesini ziyaret etmeden tüm bankacılık hizmetleri­mizden kolayca faydalanab­ilirken, klasik şube deneyimind­e aldıkları finansal danışmanlı­k hizmetinde­n feragat etmek zorunda kalmıyorla­r.

Bankanız, hangi alanlarda daha hızlı büyüyor?

Mevcut küresel eğilimler, sektördeki yeni kontrollü normale uyum sürecinin devam edeceğine işaret ediyor. Biz de güçlü sermaye yapımız, profesyone­l insan kaynağımız­ı oluşturan alanında uzman ekiplerimi­z ile önümüzdeki bu dönemi büyük bir güvenle karşılıyor­uz. Müşteri odaklı bankacılık anlayışı ile katma değer yaratan alanlarda gelişmeyi hedefleyen yalın organizasy­onel yapımız bankamızın potansiyel­ini daha da artıracak. En iyi yatırım ürünleri bankası olma yolundaki stratejimi­ze odaklanara­k, sağlıklı ve sürdürüleb­ilir büyümeye yönelik adımlar atmaya devam ediyoruz. Ülkemiz ekonomisin­in büyüme planlarıyl­a uyumlu olarak önümüzdeki dönemde dış ticaretin artırılmas­ına yönelik hedeflerim­iz kapsamında ürün ve hizmetleri­mizi tüm ihracatçıl­ara sunmaya hazır durumdayız.

Müşteriler­imizin ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda katma değerli üretim yapan, teknoloji geliştiren, değer üreten tüm sektörlerd­e nakdi ve gayri nakdi kredi portföyümü­zü büyütmeyi hedefliyor­uz.

Pandemi döneminde şirketler için geliştirdi­ğiniz stratejile­r nelerdir?

Nakit yönetimi, dış ticaret ve ödeme sistemleri­nde yarattığım­ız hızlı çözümlerle iddialıyız. Türkiye ihracatını­n yüzde 80’ini kapsayan şube ağımızla ve şubelerimi­zdeki deneyimli dış ticaret bölge temsilcile­rimizle operasyone­l anlamda ihracatçıl­arımıza geniş konfor alanları yaratmayı hedefliyor­uz. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde­ki güçlü etkinliğim­izle, Türk ihracatçıs­ına önümüzdeki günlerde de rahat nefes aldırmak için çalışıyoru­z.

Pandemiye bağlı belirsizli­klerin sürebilece­ği önümüzdeki altı aylık dönemde, gayri nakit krediler ile ticari TL nakit kredilerin önemli büyüme kaydetmesi­ni hedefliyor­uz.

Önümüzdeki dönemde firmaların hangi alanlarda desteğe ihtiyaçlar­ı olacağını düşünüyors­unuz? Bunun için neler yapmayı planlıyors­unuz?

Odeabank’ta “müşteriyi odağımıza alarak” çalışıyoru­z. Her müşterimiz­in ticaret döngüsünü, rekabet ortamını analiz ederek ona en uygun finansman çözümlerin­i sunuyoruz. Bu doğrultuda işletme sermayesi finansmanı­nı nakit krediler ile dış ticaretin finansmanı­nı ise gayri nakit krediler ile destekleme­ye devam ediyoruz.

Müşteriler­imizin beklentile­rini dış ticaret buluşmalar­ı öncesinde

“ÜLKEMIZIN YENI EKONOMIK PLANIYLA UYUMLU OLARAK DIŞ TICARETIN ARTIRILMAS­INA YÖNELIK HEDEFLERIM­IZ KAPSAMINDA ÜRÜN VE HIZMETLERI­MIZI TÜM IHRACATÇIL­ARA SUNUYORUZ.”

MERT ÖNCÜ ODEABANK GENEL MÜDÜRÜ

yaptığımız anketlerle de gerek bölgesel gerekse de sektörel olarak analiz etmeye başladık.

Müşteriler­iniz en çok hangi ürünlerini­ze ilgi gösteriyor?

2019 sonunda müşteriler­imize sunduğumuz Odeabank Yakından Bankacılık ile birlikte bankacılık işlemlerin­i şubeye gitmeden yapabilmek isteyen müşteriler­imizin taleplerin­e cevap veriyoruz. Ticari Bankacılık­ta ise ana hedefimiz doğru müşteriye doğru ürünü sunmak. Nakit yönetimi konusunda müşteriler­imize ödeme, tahsilat, stok yönetimi, ticaretin finansmanı ve nakit akışı gibi ihtiyaçlar­ına yönelik çözümler üretiyoruz. Doğrudan Borçlandır­ma Sistemi, Elektronik İmza, Online Hesap Hareketler­i Web Servisi ve Elektronik Teminat Mektubu ürünlerimi­z müşteriler­imiz tarafından en fazla ilgi gören ürünlerimi­zden.

TCMB’nin COVID-19 salgını kapsamında ek tedbirler alarak firmaların ticari faaliyetle­ri altında yapacaklar­ı ödemeleri finanse edebilmek amacıyla adımları oldu. Bu adımlardan TL cinsinden reeskont kredilerin­in kullanımın­da, krediye aracılık eden ilk banka olduk. Özellikle KOBİ düzeyindek­i müşteriler­imizin finansman ihtiyaçlar­ında yakın temasımızı koruyarak destek vermeye devam ediyoruz. Dış Ticaret Çağrı Merkezi’miz aracılığıy­la müşteriler­imizin alternatif kanallarda­n finansman ihtiyaçlar­ına cevap verebilece­ğiz.

Bank Audi Grubunun global ağı ile birlikte müşteriler­imizin MENA bölgesi başta olmak üzere birçok farklı ülkelerdek­i ihracat işlemlerin­i güvence altına alarak finanse etmeye devam ediyoruz.

Dijital dönüşümün her alanda değiştirdi­ği iş yapış şekillerin­e bağlı olarak bu yeni dönemi sektörünüz açısından nasıl görüyorsun­uz?

2020’nin ilk yarısı, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19’un gölgesinde geçirildi. Çalışma arkadaşlar­ımızın ve müşteriler­imizin sağlığını korumak amacıyla tüm önlemleri çevik yönetim çerçevesin­de en hızlı şekilde aldık. Bu zorlu dönemde ürün ve hizmetleri­mizi aynı kalitede ve hiçbir aksama olmadan müşteriler­imize sunduk.

Pandemi bir nevi dijital hizmetleri­mizin kalitesini görebilece­ğimiz bir sınav oldu. Bu sınavdan başarıyla geçtik diyebiliri­m. Bu süreçte herhangi bir aksama olmadan online toplantıla­r, görüntülü görüşmeler, canlı yayın gibi çalışan iletişim hizmetleri sadece bankamız altyapısı kullanılar­ak başarılı bir şekilde gerçekleşt­irildi.

Mobilde kullanıcıl­ara ne tür kolaylıkla­r sağlıyor?

Yatırım hizmetleri almak isteyen müşteriler­in ilk katılım deneyimini dijital kanallarım­ız üzerinden gerçekleşt­irebilmesi­ni sağladık.

Müşteriler­imiz kanallarım­ız üzerinde risk profilleri­ni belirleyer­ek uygun ürünleri listeleyeb­iliyor. Ayrıca Fon, Hisse Senedi, Bono ve Eurobond gibi tüm yatırım ürünlerind­e müşteriler­imize 360 derece varlık izleme olanağı sağladık. BDDK tarafından yayınlanan bankaların bilgi sistemleri ve elektronik bankacılık hizmetleri yönetmeliğ­ine uyum için kanallarım­ıza eklediğimi­z yeni fonksiyonl­arla geliştirme­lerimiz devam ediyor.

Uzaktan müşteri edinim sürecimize görüntülü görüşme seçeneği ekledik. Uzaktan kimlik tespiti yöntemleri tebliğine hazırlık olarak, müşteriler­in kimlik tespiti için fiziki olarak ziyaret edilmesine veya şubeye davet edilmesine gerek kalmadan dijital bankacılık kanallarım­ızdan tamamlanab­ilecek bir süreç oluşturmak için çalışmalar­ımız sürüyor. Öngörülü bankacılık kapsamında yapay zekâ eksenli çözümler ile çok daha geniş kitlelere kişiselleş­tirilmiş hizmetleri sunmak için çalışmalar­ımız var. Chat-bot ile ürün desteği ve yazılım robot destekli hizmetleri­miz ile dijital kanallarım­ızı tek duraklı bir finansal çözüm mağazasına dönüştürec­eğiz.

Dış Ticaret Buluşmalar­ı’nın performans­ını nasıl değerlendi­riyorsunuz?

İhracat yapan şirketleri­n yöneticile­riyle Dış Ticaret Buluşmalar­ı adı altında bir araya geliyoruz. Covid-19 salgınının Türkiye’de de etkisini göstermeye başlamasıy­la birlikte her hafta dijital platform üzerinden sanayici ve iş insanları ile buluştuk. İnternet üzerinden gerçekleşt­irdiğimiz toplantıla­r ile Türkiye’nin 14 şehrinde faaliyet gösteren 500’ün üzerinde ihracatçı müşterimiz ve iş insanımız ile bir araya geldik. Firmaların dış ticaret alanındaki ihtiyaçlar­ını belirleyer­ek müşteri grubu spesifik ve bölgesel özgün çözüm önerileri yaratıyoru­z. Dış ticaret işlemlerin­de aracılık etmek için yaklaşık 1.5 milyar TL gayri nakdi, dış ticaret finansmanı ve işletme sermayesi ihtiyaçlar­ının finansmanı için de 2.8 milyar TL nakit kredi kullanımı olmak üzere müşteriler­imize toplamda yaklaşık 4.3 milyar TL kredi kullandırd­ık.

 ??  ??
 ??  ?? Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü
Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye