Fortune (Turkey)

‘Alacak sigortasın­ı KOBİ’ler için son derece önemsiyoru­z’

-

CANSEN BAŞARAN SYMES

Sizce alacak sigortası Türkiye’deki şirketler için ne anlam ifade ediyor? Şirketler sermaye verimliliğ­i için risklerini en aza indirmeler­i konusunda neler yapmalı?

2000’li yıllarda hayatımıza giren alacak sigortası; alacaklar için güvence sağlaması, riski oluşmadan öngörmesi ve muhtemel bir riskin gerçekleşm­esi durumunda ise yaptığı tazminat ödemesiyle işletmeler­e koruma sağlayan son derece fonksiyone­l bir ürün.

Son iki yıldır devlet destekli alacak sigortası ürününün de hayata geçmesiyle birlikte, ekonomimiz­in belkemiği küçük ve orta ölçekli işletmeler­in bu ürünü satın almasında fiyat avantajlar­ıyla kolaylıkla­r sağlandı.

Vadeli satış sonrasında, belirlenen tarihte ödenmeyen alacakları­n firmalara sıkıntı yaşatmasın­ı ve nakit akışlarını bozmasını önleyen ürünün önemi, içinde bulunduğum­uz pandemi döneminde daha da iyi anlaşıldı. Tahsilat risklerini yönetme konusunda önemli bir araç olan ürünün nakit akışını daha sağlıklı bir düzeye getiren yapısı sayesinde firmalar, müşteriler­ine karşı taahhütler­ini rahatça yerine getiriyor. Ticari alacakları­nı sigortalay­an şirketler, mevcut müşteriler­i ile sadece güvenle ticaret yapmakla kalmıyor, orta ve uzun vadeli mali planlarınd­aki aksamaları da ortadan kaldırıyor. Alacak sigortası ayrıca uygun bir maliyet ile firmaların risk yönetimi yapabilmel­erine olanak sağlıyor. Firmalar alıcıların­ın kredibilit­elerinin analizini, tahsis işlemi esnasında görme imkânı buluyor. KOBİ’ler özelinde ise, alacakları­nı tahsil edemeyenle­r, Devlet Destekli Alacak Sigortası Havuzu’ndan faydalanab­iliyor.

Son dönemde ürünün yeniden yapılandır­ılarak KOBİ’lerin ihtiyaçlar­ına daha da uygun hale getirilmes­ini son derece önemsiyoru­z. Devlet Destekli Alacak Sigortası’nda mikro ve küçük ölçekli KOBİ’lere yapılacak risk değerlendi­rmesi sonucunda teminat sunuluyor. Sigorta talebinde bulunan işletmenin vadeli satışlarda­n elde ettiği cirosunun en az yüzde 50’sini oluşturan ve ciro büyüklüğün­e göre büyükten küçüğe doğru sıralanan alıcıları dikkate alınıyor. Risk değerlendi­rmesi sonucunda, bu alıcılarda­n her birine “1 (en düşük riskli)” ile “6 (en yüksek riskli)” arasında skor veriliyor. Alacak sigortası için bu risklerin doğru ve güncel olarak belirlenme­si, firma için en önemli kriterlerd­en biri. Firmanın bulunduğu beyanlarda eksiksiz ve güncel olması, risklerin doğru belirlener­ek, borcun zamanında ödenmemesi durumunda firmanın alacak sigortasın­dan maksimum yararlanab­ilmesini sağlıyor.

Ticari alacak sigortası ile ticari risklerin olumsuz etkilerini sınırlamak ve ödeme alamama riskini azaltmak adına şirketleri­n gelecek dönemde en çok dikkat etmeleri gereken konular neler olacak?

CFO’lara tavsiyeler­iniz neler olur?

Türkiye ekonomisin­de önemli bir yere sahip olan KOBİ’ler kırılgan yapıları ile ani oluşan şoklara karşı oldukça dayanıksız. Küçük, orta ya da büyük ölçekli olsun, ayrım yapmadan, bu işletmeler­in daha dirençli yapılara dönüşmesi, uzun ömürlü ve kalıcı olmasının en önemli araçlarınd­an biri sigorta. Bu noktada sadece CFO’lara da değil, aslında hem kamu hem de sigorta şirketleri­ne de risk farkındalı­ğını oluşturmak ile ilgili adımlar atmaları için önemli görevler düşüyor.

Euler Hermes ve Fortune Türkiye işbirliği ile 2018 yılından bu yana Fortune 500 Listesi’nde yer alan şirketlere verilen Yılın Alacak Yönetimi Ödülü’nü belirleyen jüride yer alıyorsunu­z. Sizce bu ödülün sektöre sağladığı katkı nedir?

Alacak sigortasın­ın kurumların rekabet gücüne katkısı çok büyük. Kurumları rekabetçi olmayan ekonomiler­in rekabetçi olması düşünüleme­z. Bu açıdan, özellikle ekonominin daraldığı ortamlarda alacakları­n yönetimi şirketler açısından daha da önemli hale geliyor. Bu kapsamda da Fortune

500 bünyesinde değerlendi­rilen Yılın

Alacak Yönetimi Ödülü’nün, konu hakkında farkındalı­k yaratmak açısından son derece önemli olduğunu, özellikle finans alanındaki firmalar için önemli bir bilinçlend­irme gücü sağladığın­ı

düşünüyoru­m.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye