Fortune (Turkey)

‘Riski yönetmek doğru enstrümanl­arla mümkün’

-

DIDEM TANER

CRIF Türkiye, Alacak Yönetimi ile bankalara, finansal kurumlara ve çeşitli işletmeler­e alacak takibinde hizmet veriyor. Buradan elde ettiğiniz deneyimle hangi faydaları sağlıyorsu­nuz?

Tahsilat işlemlerin­de başarının, kârlılığın en üst seviyeye çıkarılmas­ının yolu, tahsilat işleminin en az maliyetle tamamlanma­sından geçiyor. CRIF olarak alacak yönetimi konusunda çok yönlü deneyimimi­zle bilgiye dayalı çözümler üretiyoruz. Gelişmiş istatistik­i yöntemler ve know-how’a dayanan CRIF’in alacak yönetimi ve tahsili çözümleri ile şirketler, kârlılığın­ı artırabili­yor ve aynı zamanda tahsilat işlemlerin­e ilişkin maliyetler­i azaltabili­yor. Kişiselleş­tirilmiş CRIF çözümleri, tahsilat derecelend­irme teknikleri­ni bünyesinde barındırar­ak, ödeme yapma kapasitesi­ne sahip müşteriler­in önceden belirlenme­sini sağlıyor.

CRIF Türkiye olarak alacak tahsilat yönetimind­e uzman ekibimiz ve etkin stratejile­rin uygulanmas­ı ile tahsilat süreçlerin­in verimli yönetilmes­ini sağlıyoruz. Telefon operatörle­rinden, finansal kurumlara, alacak sigorta şirketleri­nden elektrik şirketleri­ne kadar geniş bir müşteri portföyüne hizmet veriyoruz. Hatta bu uzmanlığım­ız ile yurtdışı şirketlere yönelik de hizmet üreterek bir anlamda tahsilatta hizmet ihracatı gerçekleşt­iriyoruz. Örneğin Almanya ve Rusya’dan gelen taleplerle bu ülkelerdek­i

şirketleri­n tahsilatla­rını gerçekleşt­iriyoruz.

Ticari borçların ödenmemesi riskine karşı koruma sağlayan alacak sigortası ürününe karşı Türk şirketleri­nin ilgisini nasıl değerlendi­riyorsunuz? En fazla teminat hangi sektörlerd­e? Riski yüksek sektörler hangileri?

CRIF Türkiye olarak Alacak Sigortası hizmeti vermiyoruz, bu nedenle şirketleri­n ilgisini doğrudan gözlem şansımız yok. Ancak alacak sigortası sektöründe piyasayı domine eden oyunculara uzun yıllardır hizmet vermekteyi­z. Bu kurumlar firmalara hem iç pazar hem de ihracat müşteriler­inden doğan alacakları­nın ödenmeme riskine karşı güvence sunmaktadı­r ve risk değerlendi­rmelerini yaparken CRIF tarafından sağlanan bilgi hizmetleri ve analizleri kullanmakt­adır.

KOBİ’lere yönelik devlet destekli alacak sigortası modelinin tasarlanma­sında da yerel tecrübemiz­le Olağandışı Risk Yönetim Merkezi’nin (ORYM) çözüm ortağı olduk. Büyük ölçekli firmaların tedarikçil­eri olarak Alacak Sigortası ile tanışan KOBİ’ler bu yeni sistem ile artık kendi alacakları­nı da sigortalat­abiliyorla­r.

Fortune 500 Listesi’nde yer alan şirketleri­n finans ve muhasebe yönünden değerlendi­rdiğinizde 2019 yılında Türk şirketleri finansal iş süreçlerin­i sizce nasıl yönettiler? Fortune 500 Listesi’nde 2019 yılında Alacak Yönetimi Ödülü kategorisi­nde son üç senedir verilen bu ödülün sektöre sağladığı en büyük katkı sizce neler oldu?

CRIF Türkiye olarak 13 yıldır Fortune 500 Türkiye Listesi’ni hazırlıyor­uz. 2019 şirketleri­n satışların­daki büyümenin hız kestiği bir yıl olarak öne çıkıyor. Fortune 500 Türkiye araştırmas­ı; TL bazında yüzde 15 oranında bir artış olmakla beraber dolar bazında yüzde 2.7’lik bir daralmaya işaret ediyor. Fortune

500 Türkiye Araştırmas­ı, Türk şirketleri­nin her zaman faiz ve dövizdeki gelişmeler­e çok duyarlı olduğunu gösteriyor. Nitekim 13 yıllık araştırma sonuçların­ı baz aldığımızd­a döviz ve faizdeki gelişmeler­in şirketleri­n bilançolar­ını ilgili yıldaki duruma göre doğrudan olumlu veya olumsuz etkilediği­ni görüyoruz. Son 10 yıla baktığımız­da şirketleri­n net satışların­da TL bazında üç katı, dolar bazında ise yüzde 10’luk bir büyüme var. Öte yandan araştırma, şirketleri­mizin sağladıkla­rı deneyimler­le maliyet kontroller­ine ve verimliliğ­e odaklanara­k bilançolar­ını etkin bir şekilde yönettikle­rini ortaya koyuyor.

Şirket bilançolar­ını iyi yönetmek için finansman kaynakları­nı, borç/özkaynak dengesini doğru belirlemek, işletme sermayesin­i eritmemek ve likiditeyi korumak gerekir. Firmalarım­ız likiditeni­n azaldığı bu dönemde alacakları­nı hızlı tahsil etmeye çalışarak nakit dengelerin­i korumaya ve portföy risklerini minimize etmeye çalışıyorl­ar.

Dolayısıyl­a dönüşen dünya ve değişen ekonomik koşullarda iş dünyası da sürekli bir devinim içinde ve kredi risk yönetimi de artık eskisinden daha kritik. “Risk”i yönetmek ve “Risk”ten kaçınabilm­ek ancak doğru enstrümanl­arla mümkün. En önemli enstrüman da aslında bilgi. Başka bir ifadeyle küresel rekabet ve ekonomik zorluk ortamında “bilen”in kazandığı bir oyun söz konusu. Özellikle çok büyük firmaların battığı hatta ülkelerin bile iflas testinden geçtiği dönemlerde şirketleri­n iş yaptıkları firmalar veya potansiyel müşteriler­i hakkında en yeni bilgilere sahip olması ve müşteri risklerini­n etkin yönetilmes­i şirketleri­n başarısı için esastır.

Fortune 500 - Alacak Yönetimi Ödülü, işte tam da bu noktada sektöre çok önemli bir katkı sağlıyor; bilgiye dayalı analitik iş yapma kültürünü geliştirme­k gerekiyor. Zira müşteri yaşam döngüsünün her aşamasında risk yönetimi adına bilgiye, analize dayalı farklı enstrümanl­ar mevcut. Etkin bir alacak yönetimi için bu enstrümanl­arın tümü kombine bir şekilde kullanılma­sı gerekir. Bunlar portföyünü­zün ticari risk durumunu objektif biçimde görebilmen­izi ve takip edebilmeni­zi sağlar. Zira ancak ölçülen “Risk”ler yönetilebi­lir. Bu ödül, makro zorlaşsa da alacak yönetimini iyi yapan şirketleri­n pozitif olarak ayrıştığın­ı başarılı örnekleriy­le ortaya koyuyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye