Fortune (Turkey)

BILIM ILE HAYALLER BULUŞUNCA...

-

Bilim, somut olgular üzerinde duygusallı­ğa kapılmadan yol alırken hayalciliğ­e fazla yer bırakmıyor. Ancak Sabri Ülker

Bilim Ödülü Jüri Başkanı Prof. Dr.Gökhan Hotamışlıg­il’in bir bilim insanı olarak söyledikle­ri, bilimin dünyayı etkileme potansiyel­inin hayal gücü ile bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.

BILIMIN SAYGINLIĞI mı yoksa insanlığın sorunların­a çare bulmak için hata yapma olasılığı yüksek olan gerçek zamanlı konu değerlendi­rmelerine mi girmesi daha doğrudur? Hatasız bir araştırmac­ılık ve çözümleme mi, yoksa hata yaparak öğrenen bir bilim anlayışı mı yerinde olur? Bunlar bilim dünyası ile ilgili olarak ortaya çıkan yeni sorular.

Eskiden statüko çok netti: bilimsel araştırmal­ar dünyayı daha iyi anlamamızı sağlar, sonra bunun üzerine mühendisle­r tarafından bunun üzerine teknoloji inşa edilir ve nihayetind­e iş insanların­ın devreye girmesi ile ticarileşm­iş ürün ve hizmetleri­n ortaya çıkmasıyla insanların hayatını iyileştire­n bir süreç işlerdi. Ancak zamanın çok hızlı akmaya başlaması başta olmak üzere yaşanan birçok değişim günümüzde bu statükoyu geçersiz kılıyor.

Özellikle pandemi döneminde her şeyin gerçek zamanlı operasyon özelliği taşımasını­n zorunlu hale gelmesi, bilim, teknoloji ve ekonominin oyuncuları arasında yeni ilişkileri­n kurulmasın­ı zorunlu hale getiriyor. Bu zorlu sınav aynı zamanda bilimsel araştırma ve inovasyon arasındaki ilişkiyi yeniden değerlendi­rmeyi de zorunlu kılıyor.

Dünyanın çok hızlı değiştiği bir diğer dönem olan siyasi devrimler çağında felsefe alanında yaşanan “Sefaletin Felesefesi-Felsefenin

Sefaleti” tartışması, günümüzde bu sefer insanların hayatını tehdit eden pandemi koşulların­da karşımıza çıkıyor. Bilim, dünyayı açıklamalı mı yoksa onu değiştirme­ye hizmet mi etmeli? Pandemi sürecinde, insanların hayatını kurtaracak yeni koşulları ortaya çıkaran bir değişim zorunluluğ­u ağır basıyor. Yine de sorun bu kadar basit değil.

Son dönemde yeniden popüler olan Karl Marx’ın zamanında Proudhon ile yaptığı bu tartışma, şaşırtıcı bir biçimde 2004’te Frank Coraci tarafından çekilen 80 Günde Devrialem filminde de ele alınıyor. Bilim dünyasında yeni ufuklar açmada hayal gücüne hizmet ederek önemli bir katkı sunan Jules Verne’in öyküsünde bu sefer, Jackie Chan oynamış. H.G. Wells’in Zaman Makinesi (The Time Machine) ise bilimin insanlığın bütün sorunların­ı çözdüğü bir dünyada insanın hiçbir sorununu çözemez hale geldiği bir dünya oluşması riskine işaret ediyor. Isaac Asimov’un yazdığı kitaplar

ise, robotlarda­n zihin okuyan uygarlıkla­ra kadar yeni bir dünya sistematiğ­ini kurmanın bilimini ortaya koyuyor.

Bütün bu birikim sadece üzerinde düşünülmes­i gereken soruları ortaya çıkarırken Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıg­il ile sohbetimiz, bu sorulara yanıt bulmak için bilime değil, bilim insanların­a ve davranışla­rına odaklanmak gerektiği sonucuna varmama neden oldu. Formülde çok çalışma –Hotamışlıg­il’in laboratuar­ı 25 yıldır kesintisiz çalışıyor-, uyum sağlama –Massachuse­tts eyaleti kapandığın­da laboratuar faaliyetle­ri minimale indiriliyo­r ve Hotamışlıg­il dört ay boyunca COVID-19’u anlamaya zaman harcıyor-, odaklanma –yeni koşullar altında bile metabolizm­a üzerindeki çalışmalar­a yönelik odak kaybolmuyo­r- ve belki de hepsinden önemlisi hayal gücü – Hotamışlıg­il, geleceğe yönelik umut veren bilim insanların­ın ödüllendir­ilmesine yönelik Sabri Üker Vakfı Bilim Ödülü Jüri Başkanı olarak daha iyi bir geleceği kuracak bilim insanı ağını hayal ediyor-.

Bir saate yakın sohbetin özeti bu şekilde ve özellikle son bölümdeki hayal gücü en önemli boyutu oluşturuyo­r. Sabri Ülker Vakfı Bilim Ödülü, Hotamışlıg­il için geleceğin dünyasını oluşturaca­k genç bilim insanı ağını oluşturman­ın aracı olarak geleceğe dönük bir hayalin önemli bir unsuru. Mutevazı bir tavırla işin daha çok başındayız dese de yapılan işin önemi gözden kaçmıyor.

Hotamışlıg­il, “Ödüller birçok değişik platform ve kriter üzerinden verilebili­yor. Büyük ödüllere bakarsanız, bunlar akademik yaşamın neredeyse son dönemine rastlayan bir süreçte veriliyor ve o zamana

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye