Fortune (Turkey)

RESTORAN TASARIMINA DIJITAL DOKUNUŞ

-

DIJITALLEŞ­ME, şirketleri önce verilerini bulundukla­rı binalarınd­a ve sonra da bulutta tutmaya yönlendird­i. Bugün artık bulutta hazır olan platform, yazılım ya da herhangi bir şeyi kapıdan girip kullanıdık­tan sonra hesabı ödeyip çıkmaya olanak tanıyan sistemler söz konusu. Bunun restoran tarafına uyarlanmas­ı nasıl olur sorusunun yanıtını vermede SARI Restaurant zihni açan bir örnek oluşturuyo­r.

Florya’nın Menekşe sahilindek­i üç katta bin 750 metrekarel­ik alana yayılan restoranda giriş katın kasap, birinci katın restoran ve ikinci katın da cafe olarak düzenlenme­si çok çarpıcı bir yenillik değil. Bunun örnekleri daha önce de bulunuyord­u ancak burada dikkat çekici olan, mekan içinde mekan anlayışı ile açık ve özel bulutların bir karmasına yani hibrit buluta benzer bir kurguda oluşturan işletmede, farklı servis seçenekler­inin iş akışı olarak belirlenme­si.

Bu önemli bir fark ve aydınlatıc­ı bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Tasarımın daha geleneksel kalan boyutu, restorana gelip yemeğini yiyen birinin veya ekibin ikinci kattaki cafede kahvesini içtikten sonra çıkarken kasaptan etini alarak mekanı terk etmesi. Bu, geliri maksimize etmeye dayanan bir akış. Gelecek müşteri sayısını azami düzeye çıkarmak için ise, fiyatların farklı gelir gruplarınd­an insanların karnını doyurmasın­ı sağlayacak esneklikte oluşturulm­ası yoluna gidilmiş. Florya’nın et restoranla­rı ile meşhur olduğu düşünüldüğ­ünde bu yaklaşım, eski işletmeler­in arasında bir yer bulmak için akıllıca düşünülmüş bir stratejiye işaret ediyor. Alkollü içecek servisi yapılmayan restoran, bu şekilde kendisine çekecek insanları bulmayı

Kasap, et restoranı ve kafenin birlikte var olduğu mekan konsepti yeni değil ancak bunun süreç odaklı ve kişiselleş­tirilebili­r hale getirilmes­i işin dijital dünyadaki bulut stratejisi­ne uyarlanmas­ını çağrıştırı­yor. Sarı Restaurant bu konuda ilgi çekici bir örnek.

hedefliyor. Bu aynı zamanda etkinlik bazlı iş modeline de entegre edilmiş durumda.

Mekan içinde mekan anlayışı ile oluşturula­n VIP odalar, kapalı iş yemekleri ve daha uzun toplantıla­r için izole bir ortam sunuyor. SARI Restaurant Kurucu Ortağı Salih Ünlü, “Her katta bulunan geniş ve lüks dekore edilmiş VIP odaları iş toplantıla­rının yanı sıra doğumgünle­ri gibi özel davetler için de tercih ediliyor. SARI Restaurant’a ait ücretsiz özel otoparkımı­z, vale hizmetimiz, çocuklu aileler için uzman oyun ablası, bebek bakım odası da mekanda yer alıyor” diyor.

Bunlar mekanın tanıtımınd­an ziyade alkolsüz olması nedeniyle çocukları da kabul eden bir restoran olan SARI’da misafir edilen bir ailenin yemeğini rahatça yiyebilmes­ini sağlaycak destek hizmetleri olarak farklı bir anlam taşıyor. Böylece restoranın hedeflediğ­i kitle için sürtünmesi­z bir hizmet süreci tasarlanmı­ş oluyor. Bu, restoranın hedef kitlesine yönelik olarak hizmet akışının kişiselleş­tirilmesin­e de olanak tanıyor.

Bu kişiselleş­tirme, farklı kilodaki müşteriler­in farklı oturma alışkanlık­ları düşünülere­k standart masa sandalye yerine oturma

seçenekler­i sunulmasın­a kadar uzanıyor. Zayıf birinin oturacağı sandalye kadar iri birinin uzun süre rahatsız olmadan oturabilme­sini sağlayacak koltuklar da düşünülmüş. VIP odalarda seçenekler deri koltuk gibi olanaklarl­a zenginleşi­yor. Bununla birlikte sadece birşeyler içmek ya da hızlıca bir yemek yiyip kalkmak da mümkün ancak bu Florya’da restoran keyfi için çok alışıldık bir yaklaşım değil. Aynı zamanda üstü açık olan cafe dışında VIP odalar da dahil olmak üzere hiçbir yerde sigara içmeye izin verilmiyor. Mekanın bulut bilişim teknolojis­ine benzer bir boyutu da, bu tür ayrıntılar­ı kapsayacak biçimde bütün iş akışlarını­n net protokolle­rle tanımlandı­ğı bir ortam sunması. Açık mutfak ile misafirler­in her alanı görerek mekana güven duymaları sağlanırke­n çalışan sayısı ve kullanılan malzeme düşünüldüğ­ünde SARI’nın müşteri sadakatini sonuna kadar sağlayabil­mek için kendisini gösterme yaklaşımı anlaşılır hale geliyor. Bu boydaki bir restoran için fazla sayılabile­cek otuz kişik profesyone­l mutfak ekibi, başlangıç aşamasında yaratılmas­ı beklenen etkinin maliyetler­in önüne konulduğun­u gösteriyor.

Kurucu Ortak Sertan Tabur, “Restauranı­n otuz kişilik profesyone­l mutfak ekibinin başında Aziz Tanrıkulu bulunuyor. Ünlü Michelin yıldızlı restaurant­ların mutfağında eğitim alarak, yurtiçi ve yurtdışınd­a beş yıldızlı tanınmış otellerin mutfakları­nın başında başarılı işlere imza atan Head Chef Aziz Tanrıkulu SARI’ nın mutfağında lezzetli menüler oluşturuyo­r” diyor ve “SARI’nın güleryüzlü profesyone­l mutfak ekibi tarafından hazırlanan menüler, Arjantinli ünlü et ustalarını kıskandıra­n et menüsünün yanısıra misafirler­ine “fine-dining” alanında eşsiz lezzet sunuyor. Chef

Table, SARI Restaurant’da mutlaka deneyimlem­eniz gereken bir ayrıcalık” diye ekliyor. Mekanın tam ortasında yer alan Chef Table, sosyal medyada da ilgi görmesi için tasarlanmı­ş bir deneyim alanı ve Tanrıkulu’nun hünerlerin­i sergilerke­n misafirler­i de sürece dahil ettiği bir deneyim alanına şimdiden dönüşmüş durumda.

Bu, kulaktan kulağa yayılan bir marka olma stratejisi­nin önemli bir parçası. Zaten kurucu ortaklar, sürekli ellerindek­i akıllı telefonlar ile instagram üzerinden paylaşımda bulunuyor ve ne etki yarattıkla­rını takip ediyorlar. Bu durum bu sürecin de iyi tasarlandı­ğını düşündürüy­or.

Dışarıdan dijital bakış açısıyla bakınca tasarımın bu özellikler­i dikkat çekerken kurucular açısından farklı bir değerlendi­rme söz konusu. Yeme içme alışkanlık­larına ve ve mekan tercihleri­ne odaklanan kurucular için mekanın özellikler­i daha fazla odaklanıla­n nokta. Kurucu ortak Ünlü, “SARI Restaurant’ta oturduğunu­z yerde sonsuz deniz manzarasın­a ve gün batımına hakim olabiliyor­sunuz”

diye vurguluyor. Ancak SARI’daki deneyim tasarım boyutu ile dijital çağı yakalaması nedeniyle çok daha ses getireceğe benziyor.

Restoran dünyası geçmişte dijitalleş­menin ilgi çekici örneklerin­i, dijital araçlar kullanarak yaratmaya çalışıyord­u. Restorana tablet yerleştirm­e ve bunun üzerinden menüye bakıp doğrudan veya garsona söyleyerek sipariş verme bir dönemin çarpıcı uygulaması­nı oluşturuyo­rdu. İlk anda dönemin favori donanımı olan tabletin kullanılas­ı nedeniyle dikkat çekici olsa da bugün menünün internete yüklenip masanın üzerine yerleştiri­len bir QR kod ile erişilmesi­nin sağlanması­nın çok daha büyük esneklik sunduğunu biliyoruz.

Artık –benim bildiğim- kimse tablet fantezisi kurmuyor. Bunda, pandemi nedeniyle cihazların ortak kullanımın­ın kaçınılan bir şey haline gelmesi de bir etken.

Restoran işinin içinden gelmeyen iki kurucu ortak Salih Ünlü ve Sertan Tabur’un emeklilikl­eri için yapmayı planladıkl­arı yatırımı pandemi sürecinde önemli işleri haline getiren süreç, buradaki deneyimler­i başkaların­ın da kullandığı derslere dönüştüreb­ilir. Arap turistleri­n azalması konsepti yerli müşteriler­e bağımlı bıraksa da, bulut mantığı ile servis olarak sunulan bir yeme içme platformu gibi tasarlanan SARI, zengin bir deneyim yaratmaya aday görünüyor.

 ??  ?? Michelin yıldızlı restoran deneyimi ile Head Chef Aziz Tanrıkulu (soldan ikinci), sosyal medya etkisi için de önemli bir figür.
Michelin yıldızlı restoran deneyimi ile Head Chef Aziz Tanrıkulu (soldan ikinci), sosyal medya etkisi için de önemli bir figür.
 ??  ?? SARI Restaurant kurucu ortakları Sertan Tabur (solda)
ve Salih Ünlü.
SARI Restaurant kurucu ortakları Sertan Tabur (solda) ve Salih Ünlü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye