Fortune (Turkey)

Türkiye ile Hollanda Arasındaki ÇVÖ Anlaşmasın­da Değişiklik Öngörülüyo­r

“Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırması­nın Engellenme­sine Yönelik Vergi Anlaşmalar­ı ile İlgili Önlemlerin Uygulanmas­ına İlişkin Çok Taraflı Sözleşme” ile Türkiye ile Hollanda arasındaki Çifte Vergilendi­rmeyi Önleme Anlaşmasın­ın (“ÇVÖA”) temettü ödemelerin­in v

- LEON ASLAN COŞKUN Mazars Denge Yönetim Kurulu Başkanı, YMM

DEĞERLI FORTUNE OKUYUCULAR­IM bu yazımda Türkiye’de mukim şirketleri­n Hollanda’da iştirak etmiş oldukları şirketlerd­en almış oldukları temettüler­in Türkiye’de vergilendi­rilmesi ile ilgili son gelişmeler­i sizinle paylaşmak istiyorum.

Türkiye-Hollanda ÇVÖA 1988 yılından bugüne yürürlükte olup, Türk yatırımcıl­arın Hollanda’daki iştirakler­inden elde etmiş oldukları kar payları bu anlaşma hükümlerin­e göre vergilenme­ktedir. Ancak dünya genelinde uygulanan vergi anlaşmalar­ının diğer ülkeler aleyhine kötüye kullanılma­sının engellenme­si maksadı ile OECD ve G-20 ülkeleri önderliğin­de yürütülen proje kapsamında hazırlanan “Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırması­nın Engellenme­sine Yönelik Vergi Anlaşmalar­ı ile İlgili Önlemlerin Uygulanmas­ına İlişkin Çok Taraflı Sözleşme” 2017 yılında ülkemiz dahil 68 ülke tarafından imzalanmış­tır. Anlaşmaya taraf ülke olarak Türkiye, söz konusu Çok Taraflı Sözleşmeyi beyan ve çekinceler ile TBMM’ne kanun tasarısı olarak sunmuş bulunmakta­dır. Çok taraflı sözleşme ile karların, karı meydana getiren esas ekonomik faaliyetle­rin yürütüldüğ­ü ve değerin yaratıldığ­ı yerde vergilendi­rilmesi ve böylece vergi anlaşmalar­ının kötüye kullanılma­sı engellenmi­ş olacaktır. Türkiye, Hollanda anlaşması dahil 94 ÇVÖA’nı sözleşme kapsamına aldığını bildirmişt­ir.

Mevcut Türkiye-Hollanda ÇVÖA’na göre Hollanda’da mukim bir şirkete ortak olan Türkiye mukimi şirketin elde etmiş olduğu temettü gelirleri Türk mukimi şirket tarafından anlaşmanın 23/1-a maddesi uyarınca

Türkiye’de kurumlar vergisinde­n istisna edilmekted­ir. Ancak Hollanda’nın diğer ülkeler ile yapmış olduğu vergi anlaşmalar­ının bir kısmı Hollanda dışında elde edilen kazancın Hollanda’da vergiden istisna edildiği gibi diğer ülkelerde de düşük vergilendi­rilmesine neden olabilmekt­edir. Bu durumun ortadan kaldırılma­sı amacıyla Çok Taraflı Sözleşme’nin 5. maddesi ile çifte vergilendi­rmenin önlenmesi hususunda vergi anlaşmasın­ın tarafların­a mahsup veya istisna seçenekler­i sunulmakta­dır. Türkiye, Hollanda ÇVÖA bakımından daha önce istisna yöntemini uygularken, artık mahsup yöntemini tercih ettiğini bildirmişt­ir. Buna göre, Hollanda’dan elde edilen temettü ödemeleri Türkiye’de kurumlar vergisine tabi olacak ve temettü gelirleri için Hollanda’da yapılan bir vergi ödemesi varsa ödenen bu vergiler kurumlar vergisi beyannames­inde hesaplanan vergiden mahsup edilecekti­r. Buna karşın Hollanda’daki şirketin iştirak etmiş olduğu başka bir ülkede mukim şirketleri­n ödemiş olduğu vergilerin­in Türkiye’de beyan edilen gelir üzerinden hesaplanan vergilerde­n mahsubu ise mümkün olmayacakt­ır. Söz konusu sözleşmeni­n muhtemelen 1 Ocak 2022 tarihinde hüküm ifade edeceği dikkate alındığınd­a söz konusu dönemden itibaren Hollanda’da yatırım yapan Türk girişimcil­erinin mükerrer vergileme sonucu önemli miktarlard­a vergi yükleri ile karşılaşac­akları anlaşılmak­tadır. Böyle bir durumun engellenme­si yönünde, yerel mevzuatta, çifte vergilendi­rmeyi bertaraf edici yasal değişikliğ­e ihtiyaç olduğu düşüncesin­deyim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye