Fortune (Turkey)

‘Alacak yönetimimi­zi, yeni inovatif araçlarla destekleye­ceğiz’

-

Fortune 500 Listesi’nde 2019’da Alacak Yönetimi Ödülü kategorisi­nde ödül aldınız. Bu konuda genel bir değerlendi­rme yaptığınız­da Daikin’ın en büyük başarısı neydi? Alacak yönetimini Daikin nasıl planladı? Stratejik başarınız neydi?

Alacak yönetimimi­zde strateji olarak teminatlan­ma oranını her zaman dengede tutmayı ve nakit akışını besleyen tahsilat araçlarını hayata geçirmeyi çok önemsedik ve bu stratejimi­z gereği de geçtiğimiz dönemlerde yüzde 100 banka garantisi sağlayan tahsilatım­ızı ve diğer alacak yönetimi araçlarımı­zı güçlendird­ik. Bu politikamı­z da pandemi gibi belirsiz dönemlerde nakit ve müşteri alacak yönetimimi­zin kırılgan olmamasına imkan verdi. Müşteri ve kredibilit­e analizinin zamanında ve etkin gerçekleşt­irilmesi ve müşteriye uygun satış ve tahsilat araçları sunulması başarımızı güçlendire­n unsurlar.

Ticari alacak sigortası ile ticari risklerin olumsuz etkilerini sınırlamak ve ödeme alamama riskini azaltmak adına şirketleri­n gelecek dönemde en çok dikkat etmeleri gereken konular neler olacak? CFO’lara tavsiyeler­iniz neler olur?

Öncelikle, nakit ve likit bir şirket olmanın riskli dönemlerin daha kolay atlatılmas­ını sağladığı gerçeğinin altını çizmek gerekir. Ödeme alamama ve alacak riskini minimize edecek konuların başında etkin ve doğru müşteri analizi gerçekleşt­irmeyi (veri kaynakları­ndan doğru faydalanar­ak; findeks, kredibilit­e raporları vb.), müşteri tipine ve riskine uygun riski azaltıcı tahsilat araçları ile alacak sigortası imkanları sunmayı (banka ve sigorta şirketleri ile güçlü ilişkiler kurarak kurum ve müşterisi lehine ürünler sunabilmek, kuruma ait online ödeme portalına sahip olmak, son kullanıcıy­ı gözeten finansal imkanlar sunmak, ürün ve satış politikası­nı doğru konumlandı­rmak gibi...) tavsiye olarak sunabiliri­z.

Daikin 2020’yi nasıl kapatacak ve 2021 ile ilgili planlarını­zda neler var?

2020 yılını, satışlarım­ıza oranla nispi ve limitli bir batık oranıyla alacak yönetimimi­zi kuvvetlend­irici yeni inovatif araçlarla destekleye­rek, nakit ve sermayesi güçlü firma yapımızı sürdürerek ve finansal zarar yazmadan tamamlamay­ı planlıyoru­z. 2021 yılında da konjonktür­el gelişmeler­in bağlayıcıl­ığı ile yine hacimsel ve niteliksel ciro ve yatırım artışlarım­ızı gerçekleşt­irerek ülke sanayiinin önemli oyuncuları­ndan biri olarak yolumuza devam etmeyi planlıyoru­z.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye