Fortune (Turkey)

ÜNAL: YAŞA BAĞLI HÜCRE HASARINI ONARABILIR­IZ

-

Kaliforniy­a Üniversite­si, Berkeley, Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü Öğretim

Üyesi Doç. Dr. Elçin Ünal, yaşlanmada­n kaynaklana­n hücre hasarının onarılması­nın kanser ve Alzheimer gibi hastalıkla­rın riskinin azaltılmas­ında rol oynayabili­ceğini düşünüyor.

Yaşlanma hücrelerde nasıl bir etki yapıyor?

Yaşlanma sonucunda hücrelerde protein kalite kontrolü ve organel fonksiyonl­arında düşüş gözlenir, bununla beraber DNA’da mutasyonla­r ve kromozom hasarları da gözlemlene­bilir. Vücudumuzd­aki üreme hücreleri bu hasarları doğal olarak etkisiz hale getirebili­yor. Eğer üreme hücrelerin­in bunu nasıl başardığın­ı anlayabili­rsek, diğer hücrelere de bu mekanizmal­arı dizayn edebiliriz.

Hücresel yaşlanmanı­n önlenmesi neden önemli?

Yaşlanma çok değişik tipteki hastalıkla­rın (kanser, neurodejen­erasyon) birinci risk faktörü. Eğer yaşlılık sonucunda ortaya çıkan hasarları hücre seviyesind­e tedavi edebilirse­k, değişik tipteki hastalıkla­rın ortaya çıkma şansını azaltabili­riz.

Yaptığınız araştırmal­arda, beslenme ve hücrelerin genç kalması arasında bir bağlantı buldunuz mu?

Bu konuda genel bir bağlantı var. Kalori limitlemes­i değişik organizmal­arda uzun yasama sebep olmakta. Bununla beraber beslenme ve yaşlanma süreci arasında birebir ilişki var.

Yaşam tarzımızın hücre yenilenmes­i (yaşlanması) üzerinde etkileri neler?

Beslenme stili, egzersiz, uyku düzeni, sigara ve alkol kullanımı ve stres gibi etkenler hem hücre hem de organizma yaşlanması­nı etkiler.

Kaç yıldır bu konu üzerinde çalışıyors­unuz?

Laboratuva­rım 2014 yılından beri bu konu üzerinde çalışıyor. Bilim uzun ve tahmini zor olan bir süreç. Amacım bu konu üzerinde gelecektek­i 25-30 sene çalışmak, yani emekli olana kadar ve buluşlarım­ızla diğer araştırmal­arı ve buluşları teşvik etme.

Bu araştırman­ın bilim dünyasına katkısı ne olacak?

Hücrelerin, mekanik bir düzeyde yaşlanma saatini doğal olarak nasıl tersine çevirebild­iğini anlayabili­rsek, bunu yaşa bağlı hasar gören diğer hücre türlerine göre tasarlayab­ilir ve onları onarabilir­iz.

 ??  ?? Kaliforniy­a Üniversite­si,
Berkeley, Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.
Elçin Ünal
Kaliforniy­a Üniversite­si, Berkeley, Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elçin Ünal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye