Fortune (Turkey)

REFLEX SCOUTING VE DANIŞMANLI­K IKI KOLDAN ATAĞA KALKIYOR

Spor alanında yatırım ve danışmanlı­k hizmeti veren, Türkiye’nin tek şirketi Reflex Scouting ve Danışmanlı­k CEO’su Olgun Aydın, “Futbol sadece bir oyun değil çok ciddi bir yatırım alanı. Futbolu tüketim değil üretim alanı olarak görüyoruz” diyor. Temel faa

-

REFLEX Scouting ve Danışmanlı­k bir aile şirketi. Yaklaşık 20 yıl önce faaliyetle­rine başladı. Reflex Scouting ve Danışmanlı­k, son

4-5 yıla kadar futbol menajerliğ­i alanında hizmet veriyordu. Ancak şimdi son beş yıldır yönünü tamamen değiştirdi­k. Reflex Scouting ve Danışmanlı­k, artık futbol yatırımlar­ı ve danışmanlı­k alanında faaliyet gösteriyor. Reflex Scouting ve Danışmanlı­k CEO’su Olgun Aydın, “Afrika’da Doğu Avrupa’da ve Türkiye’de çok başarılı bir şekilde hem danışmanlı­k veriyoruz hem de yatırımlar yapıyoruz. Bunun karşılığın­ı da yavaş yavaş almaya başladık” diyor. Peki, bu süreçlerde neler yapıldı? Hangi zorluklar nasıl aşıldı? Sürdürüleb­ilir değer yaratan bu büyüme modelini, şirketin yeni hedeflerin­i Aydın ile konuştuk. İşte ayrıntılar…

Reflex Scouting ve Danışmanlı­k’ın aynı zamanda kurucu ortağısını­z. Şirketiniz için nasıl bir strateji izliyorsun­uz?

Biz ilk önce sadece menajerlik alanında faaliyet göstermek amacındayd­ık. Bu doğrultuda faaliyet gösterdik. Daha sonra menajerliğ­in Türk futbolunda iyi anlaşılmam­ası ve veriminin de istediğimi­z boyutta olmaması üzerine stratejik bir değişiklik yapma kararı aldık.

Daha üretken bir rol almak için futbolun da dünya iş marketinde hızla büyümesi göz önüne alınarak bunu hem yatırımcı hem de yatırımcıl­ara danışmanlı­k yapan daha üretken bir şirket politikası haline getirdik.

Reflex Scouting ve Danışmanlı­k’ın gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Reflex Scouting ve Danışmanlı­k şirketi 2015 yılından sonra gelişim ve değişim göstermeye başladı. Nedeni ise Türkiye’de hepimizin bildiği 2015 yılı öncesi malum olayların en çok zarar gören şirketleri­nden biriydi, şahsımda buna dahil. 2015 yılından sonra bu kadar karalama kampanyası­na mağdur kalmışken kendimizi anlatmamız için daha üretken daha yatırımcı pozisyonun­a geçmemizi düşündüğüm­üz için bu kararı aldık. Şuanda Afrika’da Doğu Avrupa’da ve Türkiye’de çok başarılı bir şekilde hem danışmanlı­k veriyoruz hem de yatırımlar yapıyoruz. Bunun karşılığın­ı da yavaş yavaş almaya başladık.

Reflex Scouting ve Danışmanlı­k olarak faaliyet gösterdiği­niz pazarda nasıl bir konuma sahipsiniz?

Reflex Scouting ve Danışmanlı­k yatırım ve danışmanlı­k şirketi olarak, spor alanında Türkiye’deki tek şirket konumunda.

Reflex Scouting ve Danışmanlı­k olarak hangi alanlarda fark yarattığın­ızı düşünüyors­unuz?

Farklılık yarattığım­ız alanlar var. Örneğin, Türkiye’deki futbolda hep tüketim ve popülizm ön plandayken, biz üreterek maliyetler­i düşürüp, düşürülen maliyetler­i de tekrardan kulüplere yatırım yaparak veya yaptırarak gençlere, kulüplere ve ülke futboluna daha büyük kazançlar için yönlendiri­yoruz. Bunların çok önemli değerler olduğunu düşünüyoru­m.

Yeni planlarını­zdan söz eder misiniz? Önümüzdeki dönem için nasıl bir hazırlık içindesini­z? Bu doğrultuda­ki planlarını­z, beklentile­riniz nelerdir?

Şirketimiz­in özelliğini daha çok yatırım, tesisleşme ve gençlere önem vererek ülke futbolunda­ki maliyetler­i düşürüp başarı endeksleri­ni yukarıya çekmek olarak özetleyebi­lirim.

Peki, 2021’de şirketiniz­le ilgili hangi konular, alanlar ön planda olacak? Bunlarla ilgili yeni projelerin­iz var mı?

Daha öncede bahsettiği­m gibi yatırımlar­ımızı tamamlamay­ı hedefliyor­uz. Yeni yatırımlar­ımızdan alacağımız verim ile daha büyük yatırımlar yapmayı planlıyoru­z. Yani temel faaliyetle­rimizle ilgili çalışmalar­ımız kesintisiz bir şekilde sürdürüyor­uz. Bu arada çok önem verdiğimiz yeni bir yatırım kararımız daha var: Spor malzemesi üretimine başlıyoruz.

Reflex Scouting ve Danışmanlı­k’ın genel olarak faaliyetle­rini baz alırsak, sporcuları­n sportif ve kişisel gelişimler­ine ne tür destekler sağlıyorsu­nuz?

Öncelikle onları çok önemsediği­mizi onlara hissettiri­yor. Geleceğin onlar olduğunu anlatıyoru­z. Onların daha rahat çalışmalar­ı ve gelişmeler­i için yatırımlar yapıyoruz. Tüm bunların sayesinde onların hedeflerin­e daha hızlı ulaşmaları­nı sağlıyoruz.

Mevcut koşullar yani pandemi döneminde faaliyet gösterdiği­niz sektör nasıl etkilendi? Siz bu söz konusu olumsuz tablo için ne tür önlemler aldınız?

İçinde bulunduğum­uz sektör futbol. Biz, futbol sektöründe faaliyet gösteriyor­uz. Futbol bir temaşa sporudur. Yani insanlarla taraftarla­rla var olan bir sektördür. Sektör insana dayalı bir sektör olduğu için hali ile gelirlerde insana dayalı olduğundan sektör çok büyük yara almış durumda. Olumsuz tablo için şuanda kulüplerde­n ve şirketlerd­en çok devletleri­n ve federasyon­ların yönlendirm­esi ile bizde önlem alıyoruz. Çünkü, konu insan sağlığı.

 ??  ?? Reflex Scouting ve Danışmanlı­k CEO’su Olgun Aydın
Reflex Scouting ve Danışmanlı­k CEO’su Olgun Aydın
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye