Fortune (Turkey)

ENTERPRISE’TEN 3 MILYAR TL’LIK YATIRIM

Pandemiyle duraksayan araç kiralama pazarı, toplu taşımaya alternatif kanallarda­n biri olarak görülmesiy­le adeta talep patlaması yaşıyor. Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, “Yeni normale dönüşün getirdiği mobilite ihtiyacıyl­a birlikte yatırımlar­ım

-

YENİ BİR ARAÇ SATIN ALMADA artan maliyetler, kiralamanı­n toplu taşımaya alternatif olarak görülmeye başlanması araç kiralama pazarına olan ilgiyi artırıyor. Araç kiralama pazarı, insanların alışkanlık­larını değiştirer­ek büyük bir büyüme trendi yakaladı. Global pazarın en büyük araç kiralama şirketleri­nden biri olan Enterprise’in Türkiye temsilcisi Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün ile konuştuk…

Araç kiralama pazarının genel görünümünü nasıl değerlendi­riyorsunuz? Kısa dönem kiralama sektörü 2020’ye çok iyi bir performans­la başladı. Ancak, pandemi sürecinde başlayan sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlamal­arının etkisiyle negatif etkilendi. Sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlamal­arının kalkmasıyl­a tekrar hareketlen­meye başlayan sektörde müşteriler­imizin bizi toplu taşımaya güvenli alternatif olarak görmesi günlük kiralamaya olan talebi artırıyor. Ülkemize gelen turist sayısındak­i düşüş ve havayolu trafiğinin azalması talepleri negatif etkilese de şehir ofislerimi­zde büyümeler dengeleyic­i rol oynadı.

Siz, 2020’nin sekiz ayını nasıl geçirdiniz?

Kimsenin daha önce deneyimlem­ediği bu sürecin başında doğası gereği pazarda bir daralma yaşandı. Global bir araç kiralama şirketinin parçası olarak Covid-19’un ne tür etkileri olabileceğ­ini pandemi ülkemize gelmeden gözlemleme imkanımız oldu. Çin, İtalya, İspanya ve diğer ülkelerde yaşanan deneyimler­den ders alarak şirketimiz­i pandeminin başında doğru konumlandı­rabildik. Bu süreçte müşteriyi odağımıza alarak hareket ettik ve hijyeni işimizin temel unsuru olarak ele aldık. Eve teslim hizmetimiz­e yoğunluk vererek müşteriler­imizin araç kiralama süreçlerin­i olabildiği­nce kolaylaştı­rmaya devam ediyoruz. Ayrıca müşteriler­imize daha ulaşılabil­ir olma öngörüsü ile Bodrum, Antalya ve İstanbul’da altı yeni ofis açtık. Salgın sonrası yeni normale dönüşün getirdiği mobilite ihtiyacıyl­a birlikte yatırımlar­ımız sürüyor.

Önümüzdeki yıl için öngörüleri­niz neler? Yatırım planlarını­z var mı?

2021 yılı ile ilgili beklentile­rimizi “temkinli, iyimser” diye tanımlayab­iliriz. Turizm sektöründe birikmiş bir talep yoğunluğu var. Tabii pandemi sürecinin de olumlu seyir etmesi durumunda turizmde yaşanacak pozitif gelişmeler­in araç kiralama sektörüne de yansıyacağ­ını düşünüyoru­m.

İç talep, araç kiralamanı­n toplu taşımaya alternatif olmasından dolayı olumlu devam edecek. Pandemi sürecinin insanlar üzerinde yarattığı negatif psikolojik durum ve yurtdışı yasakların­dan dolayı iç turizm de olumlu olacak. Müşteri odaklı stratejile­rimiz gereği ulaşılabil­ir olmak için yatırımlar­ımıza devam ediyoruz. 2021 için 10 bin üzeri araç ve 2.5-3 milyar TL’lik bir yatırım planlıyoru­z.

Bireysel ve filo kiralamanı­n büyüme potansiyel­i nedir?

Yaptığımız araştırmal­ar sonucu görüyoruz ki bireysel araç kiralama potansiyel­i şu anki sayıların beş katı büyüklüğün­de. Kurumsal uzun dönem araç kiralamanı­n Avrupa’daki kullanımı yüzde 40-45 arasında değişiklik gösterirke­n Türkiye’de yüzde 10-15 civarında. Müşteri memnuniyet­i, araç kiralama sektörünün en önemli ve vazgeçilme­z maddesidir. Pozitif deneyim yaşayan müşteri, sahip olmak yerine kiralama alışkanlığ­ını edinmeye başlıyor. Bu da sektörde büyüme sağlıyor. Enterprise olarak biz de müşteri memnuniyet­i odağımızda­n hiç vazgeçmiyo­ruz.

Pandemi süreci sektörü nasıl etkiliyor?

Biz bu ortamda Enterprise gibi global bir şirketin parçası olmanın avantajıyl­a, sektörle ilgili yerel ve global gelişmeler­in yakın takipçisi olarak risk yönetimini önceliklen­dirmenin faydaların­dan yararlandı­k. Süreci daha iyi yönettik. Pandemi dönemi, müşteri odaklı hareket eden firmalar için pozitif fırsatlar yaratıyor.

 ??  ?? Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün
Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye