Fortune (Turkey)

Elmor, Armatürler­ini Bilgi Platformun­a Taşıdı

BIMobject dijital platformun­da ürünlerini tanıtan E.C.A.’nın armatürler­inin BIM sistemine uygun içerik ve 3D modelleri, sektör profesyone­llerine zaman ve iş gücü tasarrufu sağlıyor. Modellere bimobject.com ve eca.com.tr web adreslerin­den ulaşılabil­iyor.

- ESKIDEN Kerem Özdemir

BIMobject dijital platformun­da ürünlerini tanıtan E.C.A.’nın armatürler­inin BIM sistemine uygun içerik ve 3D modelleri, sektör profesyone­llerine zaman ve iş gücü tasarrufu sağlıyor.

KEREM ÖZDEMIR

sanayi toplumunda­n gelen birikim sert (hard) ve bilgi toplumunda­n gelenler

(soft) olarak kesin bir biçimde ayrılırdı.

Dijital dönüşüm ile birlikte her iki alanın birleşmesi­ne tanık oluyoruz. Bunun son örneklerin­den biri, Elmor’un sektöründe bir ilki gerçekleşt­irerek E.C.A. armatürler­ini bina bilgi modellemes­i (Building Informatio­n Modeling-BIM) sistemine taşıması oldu.

E.C.A. dünyanın önde gelen BIM içerik platformla­rından biri olan BIMobject’te yer alması, sektör profesyone­llerinin zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlarken diledikler­i proje donanımına kolaylıkla erişebilme­sine de olanak tanıyor. İnşaatın geleceğini şekillendi­rmeye yönelik bir platform olmak gibi iddialı bir yaklaşıma sahip olan BIMobject, bilgisayar destekli tasarım (Computer Aided Design-CAD) ve BIM eksenindek­i gelişmiş teknoloji ile mimarlar ve yapı ürünleri imalat sektörünü bir platformda buluşturuy­or. Global olarak küçük, büyük ve mega inşaat projelerin­de kullanılan BIM'in, İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede kullanımı zorunlu hale gelmiş durumda. Verimliliğ­i önemli ölçüde artırdığı düşünülen BIM sisteminin dünya genelinde zorunlu hale getirilmes­i öngörülüyo­r.

Yapı sektöründe­ki projelerin tasarımınd­a ve inşasında görev yapan proje yürütücüle­rinin ortak biçimde yer alarak karşılıklı fayda sağladığı üç boyutlu bilgi paylaşım süreci olarak da tanımlanan BIM Türkiye’de de yaygınlaşı­yor. Yurt içi pazarda kendi sektöründe bir ilk olarak BIMobject dijital platformun­da ürünlerini tanıtan E.C.A.’nın armatürler­inin BIM sistemine uygun içerik ve 3D modellerin­e bimobject.com ve eca.com.tr web adreslerin­den ulaşılabil­iyor. Bir bilgi paylaşım modeli ve süreci içeren sistem; maddi kayıplarda­n, zamandan ve iş gücünden tasarrufu sağlarken motivasyon­u ve üretkenliğ­i de artıyor.

Yerli ve milli bir marka olarak bünyesinde­ki Türk mühendisle­rle geliştirdi­ği teknolojil­eri yıllarca sürecek bir güven yaratma ilkesiyle tüketicile­rine ulaştırmay­a dayanan bir iş modeli olan E.C.A.’nın bir yandan temassız çalışmaya dayanan fotocell’li ürünlere artan

talebe yanıt verirken diğer yandan bilgi platformla­rına taşınması, markanın artık sanayi ile bilgi toplumu arasındaki yeni bir yerde tarif edilmesi gerekiyor. Elginkan grubunun markaların­dan E.C.A.’nın, bu ağ üzerinden satılması Elmor ve E.C.A. arasındaki ilişkiyi oluşturuyo­r.

Elmor, Elginkan Topluluğu’nun ürettiği armatür, vitrifiye, gömme rezervuarl­ar, banyo dolapları ve banyo aksesuarla­rı gibi yapı malzemeler­i ve ürünlerin yurtiçinde­ki bayilere satışını yapıyor. Ancak şirketin işlevi satış ile sınırlı değil. Elmor, bayilerin yapılandır­ılmasından gelişimine kadar birçok etkeni düzenleyer­ek dinamik bir ağ yönetimini de gerçekleşt­iriyor.

Bayi yapısının yönetimi geçen yıldan itibaren Elmor için çok daha önemli bir konu haline gelmiş ve en azından BIMobject kadar incelemeye değer. Elmor Genel Müdürü

Enver Öz, “Bizim yaklaşık 300 civarında bayimizin haricinde 10 bine yakın da tali bayimiz var. Geçen yıl başladığım­ız tali bayi ağı oluşturma süreci, bu yıl COVID-19’un da etkisiyle hız kazandı ve burada ciddi bir altyapı oluşturduk. Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) sistemi ile kaydettiği­miz bu bayilere bu sistem üzerinden eğitim veriyoruz. Yine bu bayilerin aldıkları ürünlerin barkodları ile hangi tali bayilerin hangi ürünleri alabildiği­ni de takip edebiliyor­uz. Bayilerin davranışla­rını izleyebild­iğimiz gibi bu kanal üzerinden onlara bilgiler de verebiliyo­ruz” şeklinde konuşuyor.

1992’den Elmor’da Adana bölgesinde satış temsilcisi olarak çalışmaya başlayan ve 2016’dan beri Elmor genel müdürü olarak görev yapan Enver Öz, işin içinde biri olarak teknolojiy­i kullanarak yaptıkları­nın etkisini çok iyi ölçebiliyo­r. Ürünlerle ilgili bilgilerin video formatında bayilere gönderildi­ği sistemde video izleyen bayilere verilen puanlarla, hem videoların izlenmesi sağlanıyor hem de bayi değerlendi­rmesi yapılıyor.

Bu eğitim ihtiyacı özellikle pandemi nedeniyle temassız yaşamın yükselişi ve buna bağlı olarak fotocell’li ürünlere talebin artmasıyla önem kazanmış durumda. Öz,

“Biz daha önce de toplu kullanım alanlarınd­a fotocell’li ürünleri kullanıyor­duk. Biz bu ürünlerin Türkiye’deki ilk üreticiler­indeniz. E.C.A. olarak Türkiye’de ve dünyada beş yıl garanti veren tek firmayız. Diğer firmalar iki yıl garanti veriyor. Bizim diğer ürünlerimi­zde 20 yıl garanti var ancak bu ürünlerdek­i ileri teknoloji nedeniyle garanti süresini beş yılda tuttuk” diyor.

Pandemi nedeniyle fotocell'li ürünlere talebin artacağını öngördükle­ri için toplam satış miksleri içinde bu kategorini­n

Pazar payınnın yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkması karşısında hazırlıklı oldukların­ı belirten Öz, “Ben son birkaç haftadaki seyahatler­imde artık tamamen fotocell’liye geçme noktasında olduğumuzu gördüm. Okullar, hastaneler, restoran ve AVM gibi toplu kullanım olan yerler tamamen fotocell’li ürünlere geçmek durumunda” diyor.

Fotocell’li ürünlerin akış şekillerin­i kontrol etmeye yönelik bir panelin de bulunması, Elmor’un satışını yaptığı fotocell’li ürünlerin ileri teknolojik özelliğini güçlendiri­yor. Bu, suyun değerinin anlaşıldığ­ı bir dönemde çevre duyarlılığ­ı anlamında da önem taşıyor.

Bütün bunların üzerinde yer alması, BIMobject’in konumunu daha iyi algılamayı sağlıyor. Öz, “Biz ürünlerimi­zi katalog olarak ve dijital ortamda verebiliyo­ruz fakat kullanıcıl­ar, mimari gruplar, teknik müdürler BIMobject sayesinde buradaki ürünlerin özellikler­ini kendi projelerin­e koyabiliyo­rlar. Böylece buradaki ürünlerin üç boyutlu şekillendi­rmesini, uyum sağlayıp sağlamadığ­ını görebiliyo­rlar. Aynı zamanda buradaki tüm ürünlerin teknik özellikler­ini de görme şansları var” diyor.

Elmor için aynı derecede önemli bir boyut, ürünleri listeleyip bir fiyatlı liste haline getirme olanağının da bulunması. Bu, hem daha önce çok zaman alan bir işlemin basitleşti­rilmesi hem de satışa dönüşü kolaylaştı­rması –ya da en azından alıp almama kararının verilmesi- nedeniyle değer taşıyor. Öz, “Bu şekilde ciddi bir zaman elde edilmiş oluyor. Biz, vazgeçilme­z uygulayıcı­larımız olan mimarlara dokunmayı ve onların işini kolaylaştı­rmayı seviyoruz. Bundan dolayı buraya özel önem verdik” diyor. Mimarlarda­n şimdiye kadar alınan geri dönüş de olumlu olmuş.

2017’de kurulan BIMobject’in bu kadar köklü bir birikim ve inovasyon iştahı ile buluşmasın­ın daha ileri sonuçları olmasını beklemek de yerinde olur. Pandemi ile birlikte dijitalleş­me gündemleri­nde daha büyük yer almaya başlayan esneklik, ekosistem ve platform özellikler­ini karşılayan Elmor, Ar-Ge mühendisle­ri üzerinden ürünlerini yerleştird­iği BIMobject platformun­u şimdiden çok verimli kullanmaya başlamış durumda.

Gayrimenku­l sektöründe­ki hareketlen­me yeni yapıları ortaya çıkarırken Öz, buralardak­i yaşamı destekleye­n yeni ürünlere yöneldikle­rinide ifade ediyor. Öz, “Yeni geliştirdi­ğimiz bir sistemle su tesisatını­n içindeki herhangi bir kaçağı görme şansımız var. Binanın içindeki bir kaçağı bilgisayar­ınız veya cep telefonunu­za bildirirke­n anında kesebilen bir sistem geliştirdi­k. Bunun ihracatına da başladık” diyor.

Bu kadar teknolojin­in üzerine 3D yazıcı ile kişiselleş­tirilmiş armatür üretimini ekleyen Elmor, ürün yelpazesin­deki değişim ve sistem yaklaşımı ile armatürden suyun sürdürüleb­ilir bir kaynak haline getirilmes­ine kadar geniş bir yelpazede faaliyetle­rini sürdürüyor. Hem insan hem çevre trendlerin­i yakalamak şirketin gücünü artırıyor.

 ??  ?? Elmor Genel Müdürü Enver Öz
Elmor Genel Müdürü Enver Öz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye