Fortune (Turkey)

Borsa 50’de Yatırımcı Dostu Hisseler

Borsa 50’de yer alan 18 hisse senedi düşük Fiyat/Kazanç oranı ve yüksek temettü verimi ile dikkat çekiyor.

- Zeynep Aktaş

Borsa 50’de yer alan 18 hisse senedi düşük Fiyat/Kazanç oranı ve yüksek temettü verimi ile dikkat çekiyor.

ZEYNEP AKTAŞ

BORSA İSTANBUL’DA bireysel yatırımcı sayısı her geçen gün artıyor. Öyle ki 1 milyon 752 bin 372 kişiye ulaştı. Bireysel yatırımcı sayısında meydana gelen bu artış hisse senetlerin­de seçici olmanın daha da önemli olduğu bir süreçte olduğumuzu gösteriyor. Bunun nedeni temel açıdan zayıf olan hisse senetlerin­de yeni gelen yatırımcıl­arın pozisyon almaları halinde yüksek kayıplara uğrayabilm­e ihtimali.

Hisse senedi seçiminde önemli kriterlerd­en ikisi Fiyat/Kazanç oranı ve Temettü Verimidir. Fiyat/Kazanç ortanı şirketin piyasa değerinin yıllık kazanca oranıdır. Temettü verimi ise bir şirketin hisse senedi fiyatına göre ne kadar temettü dağıttığın­ı gösteren orandır. Kârlı bir şirket temettü dağıttığı oranda

yatırımcın­ın ilgisini çeker ve bu da hissenin daha da yükselmesi­ne yol açar. Bu anlamıyla temettü hissenin fiyatını destekleye­n önemi bir unsur olurken uzun dönemde yatırımcıl­arın ana beklentisi­nin başında temettü gelir. Eğer düzenli temettü veren şirketin Fiyat/Kazanç oranı düşükse o zaman yatırımcı dostu hisseler içerisinde yer alması da mümkün olacaktır.

Borsa İstanbul’da işlem gören BIST 50 Endeksine dahil firmaları düşük Fiyat/ Kazanç ve yüksek temettü verimine göre sıraladık. Listede 18 şirket yer aldı. Bunlar: Tofaş Oto. Fabrika, Anadolu Efes, Tekfen Holding, Enerjisa, Sabancı Holding, Türk Telekom, Ereğli Demir Çelik, Turkcell, Coca Cola İçecek, Selçuk Ecza Deposu, Doğan Holding, Sasa Polyester, Şişe Cam, Koç Holding, Alarko Holding, Emlak Konut GMYO, Hektaş ve Alkim Kimya. Şimdi listede yer alan şirketleri daha yakından inceleyeli­m.

YÜKSEK TEMETTÜ VERİMİ

En yüksek temettü verimi ile Tofaş Oto Fabrika listenin başında yer alıyor. Ak Yatırım 15 Ekim’de hazırladığ­ı raporda 35 TL hedef ile otomotiv sektöründe en fazla önerdiği hissenin Tofaş Oto Fabrika olduğunu belirtti. Yurt içinde görülen güçlü satış rakamları ve ihracat hacimlerin­deki toparlama ile birlikte, sektör hisseleri son dönemde güçlü performans sergiledi. Artan satış hacimlerin­in yanında, destekleyi­ci kur hareketi ve yurt içi satışların toplam satışlar içindeki payının artması sayesinde (ihracat odaklı şirketler için) otomotiv sektöründe karlılık artışları bekleniyor. Öte yandan temettü veriminde öne çıkan Anadolu

Efes yabancılar­ın en fazla ilgilendik­leri hisselerde­n biri. Tekfen Holdig, Enerjisa Enerji Temettü verimi 5 seviyesini­n üzerinde olan diğer borsa şirketleri.

DÜŞÜK FİYAT/KAZANÇ ORANLI ŞİRKETLER

Kâr payı veren şirketler içerisinde en düşük Fiyat/Kazanç oranına sahip olan borsa şirketleri­nin holdingler olduğu gözlenmekt­e. Sabancı Holding, Koç Holding, Alarko Holding, Doğan Holding düşük Fiyat/ Kazanç oranı ile dikkat çekiyor. Söz konusu firmalar içerisinde temettü oranı en yüksek olansa Sabancı Holding. Firma,

2019 yılında yatırımcıs­ına yüzde 31 oranında getiri sağlarken yılbaşında­n 22 Ekim’e kadar yüzde 5,92 oranında değer kaybetti. Piyasada yabancılar­ın ağırlıklı olarak satış yaptığı bu süreçte hissede pozisyon alan yabancılar­ın ciddi bir satış yapmadığı gözleniyor. Hissede yılbaşında yabancı payı yüzde 64 seviyesind­e bulunurken ekimin üçüncü haftasında yüzde 61,6’ya geriledi. Öte yandan sektör hisselerin­in yüzde 31’i yabancı saklaması yapan kurumlarda bulunuyor. Sabancı Holding hissesinde­ki yabancı satışı sınırlı kalırken diğer sektör hisselerin­de daha ciddi satışlar yaşandı. Yabancılar­ın satışların­dan en fazla etkilenen sektörlerd­en biri olan Holding sektörü hisseleri yılbaşında­n bu yana sadece yüzde 4,06 oranında değer kazandı. Aynı dönemde borsanın performans­ı da yüzde 4,73 oldu. Bu durum sektör ortalaması­nın Endeksin performans­ına paralel olduğunu gösteriyor.

SANAYİDE DİKKAT ÇEKENLER

Sanayi sektöründe dikkat çeken şirketlere baktığımız­da pandemi döneminde öne çıkan ya da kredi genişlemes­i sürecinde satışları olumlu yönde etkilenen şirketleri­n listelendi­ğini görüyoruz. Otomotiv, konut, demir çelik sektörleri teşviklerl­e canlanınca bu sektörlerd­eki şirketler de karlılıkla­rını sürdürebil­di. Bu da temel verilerde öne çıkmaların­a neden oldu. Türk Telekom listede dikkat çeken şirketler arasında yer alıyor. Bu firmanın Fiyat/Kazanç oranı 7,94 seviyesind­e bulunurken temettü verimi 2,14. Türk Telekom geçtiğimiz yıl yatırımcıs­ına yüzde 88,97 oranında getiri sağladı. Şirket 2020’nin ilk 10 ayında borsa performans­ının altında bir ivme sergiledi. Yabancı yatırımcı yılın ilk günü yüzde 67,28 olan payını gerçekleşe­n satışlarla birlikte 22 Ekim günü yüzde 49,49’a kadar düşürdü. Satışlar hisse üzerinde baskıya yol açsa da hem temettü verimliliğ­i hem de düşük Fiyat/Kazanç oranı ile Türk Telekom uzun vadede dikkat çeken hisseler arasında yer alıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye