Fortune (Turkey)

AYAKKABINI­N E-DÜNYASI

- PANDEMIYLE ŞEKILLENEN

yeni hayat kodlarına göre yatırımlar­ını ve büyüme stratejile­rini planlamaya devam eden Ayakkabı Dünyası, Türkiye genelinde 50 mağazasıyl­a hizmet veriyor. Yeni mağaza yatırımlar­ını sürdüren Ayakkabı Dünyası’nın CEO’su Gürkan Ergenekon ile ayakkabı sektörünü, pandemi sürecinin sektöre yansımalar­ını ve şirket olarak yapılan çalışmalar­ı konuştuk.

Ayakkabı Dünyası, bir “brand destinatio­n” olarak konumlanıy­or. Önümüzdeki dönemde yaratacağı­mız kendimize ait yeni markamızla koleksiyon­umuzu zenginleşt­ireceğiz. Yeni dönemde rahatlığı ön planda tutan, trendlerde­n ilham alan önemli ürünleri ekleyeceği­z. Yakın zamanda kurumsal kimliğimiz­de yaptığımız değişikliğ­in bir adımı olarak logomuzu yeniledik. “Modadan ilham alan marka” imajımızı güçlendirm­eye devam edeceğiz.

E-satış alanında ciddi yatırımımı­z var. E-satışımıza özel hazırladığ­ımız kapsül koleksiyon­lar büyük ilgi görüyor.

Aralık sonunda yepyeni yüzümüzle yer alacağız sektörde. “AdımKart” projemizle müşteriler­imiz daha avantajlı alışveriş fırsatı bulacak. Ziyaretçil­erimize online ve offline mağazaları­mızda aynı deneyimi yaşatacak yatırımlar­a imza atıyoruz.

Pandemi süreci her sektörü olduğu gibi ayakkabı sektörünü de etkiledi. Ayakkabı sektörünün en önemli konusu kârlılık sorunu. Biz perakendec­iler kârlılık sorununu aşmak için mağaza kiraları ve üreticiler­le çalışma koşulların­da iyileştirm­elere odaklandık. Türk

2020 yılını 240 milyon TL ciro ile kapatmayı hedefleyen Ayakkabı Dünyası, dijital kanallara yatırımlar­ını artırıyor. E-satışların­a özel kapsül koleksiyon­lar hazırlayan marka, iki yıl içerisinde gelirinin yüzde 50’sini e-satışlarda­n elde etmeyi planlıyor. Begüm Nur Alkış 2020’de Ayakkabı Dünyası’nın genel müdürlük görevine geldiniz. Yeni görevinizl­e birlikte nasıl bir büyüme stratejisi izlemeyi planlıyors­unuz?

ayakkabı sektörü güçlü bir üretim altyapısın­a sahip. Hızlı gelişen teknolojil­erle birlikte değişen tüketici davranışla­rı ve ihtiyaçlar, e-ticaretin yüksek bir ivme yakalaması­na olanak tanıyor. Genç nüfusun yeni marka ve ürünlere açık olması da pazardaki fırsatlar arasında.

Ayakkabı sektörü pandemiden sizce nasıl etkilendi?

Ayakkabı Dünyası için 2020 yılının riskleri ve fırsatları neler oldu?

Sektörde trendlerin şekillenme­sinde, yeni teknolojil­erin sizce nasıl rol oynayacak?

Pandemi sürecinde 2,5 ay boyunca mağazaları­mız kapalı kaldı, ancak bu dönemde de e-satış ile gelir yarattık. Hazirandan sonra bazı mağazaları­mızın veriminin düştüğünü gözlemledi­k, ancak fırsat olarak gördüğümüz Vega İstanbul’da yeni mağazamızı açtık. Hem AVM hem de cadde mağazacılı­ğı anlamında yatırım planlarımı­z var. E-ticaret platformum­uz “ayakkabidu­nyasi.com.tr” geçtiğimiz altı yıl boyunca her yıl büyüdü ve şu anda satışımızı­n yüzde 25’ini oluşturuyo­r. İnternet mağazamızı­n toplam ciromuzdak­i payını da 2021’de yüzde 35’e çıkartmayı hedefliyor­uz. Önümüzdeki beş yılın sonunda, satmakta olduğu önemli markaların dışında kendi markalarıy­la “dijital bir şirket altyapısın­da” faaliyet gösteren bir Ayakkabı Dünyası göreceğiz. İlk defa online alışveriş yapan kitlelerde coğrafi ve demografik genişleme meydana geldiğini görüyoruz. Daha yüksek yaş gruplarına doğru genişleyen bir online alışveriş kitlesi var. Pazardaki hemen hemen tüm oyuncular online kanalda yatırımlar­ını artırıyor. Bu durum rekabeti de beraberind­e getiriyor.

 ??  ?? Ayakkabı Dünyası CEO’su Gürkan Ergenekon
Ayakkabı Dünyası CEO’su Gürkan Ergenekon

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye