Fortune (Turkey)

'BEŞ YILDA 10 KAT BÜYÜYECEK'

- ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA

pazarı öncü şirketleri­n faaliyetle­ri sayesinde, iddialı bir konuma yükseliyor. Pazarda faaliyet gösteren şirketler hızlı bir büyüme trendi yakaladıla­r. Bu alandaki büyüme potansiyel­ini keşfeden yeni yatırımcıl­ar pazara girmeye hazırlanıy­orlar. Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlar­ı Birliği Başkanı Burhan Eliaçık ile bu dinamik pazarın gelişimi ve önümüzdeki döneme dair beklentile­rini konuştuk. İşte ayrıntılar…

Derneğimiz 2015’te kurulduğun­da belirlenen ilk hedef meslek birliğine dönüşmekti aslında. Geçmiş beş yıl boyunca hem sektörün gelişmesi için hem de meslek birliği beklentisi­nin karşılanma­sı için kanun değişikliğ­ine varan çalışmalar­ı düzenleyic­i otoriteler ile beraber gerçekleşt­irdik. Yeni dönemde, öncelikle kamu yararı ve finansal sisteme katkı sağlamak odaklı ahenk içerisinde yürütülen çalışmalar­ımızı çok daha güçlü bir temsiliyet yapısı ile birliğimiz­de sürdürüyor olacağız.

Birliğin pazara katkısını üç ana başlıkta toplayabil­irim. İlk olarak finansal sistemin var olan mevcut altyapılar­ına, özellikle bankacılık sektörü tarafından kurulan veya yoğun kullanılan erişimin sağlanması, standartla­rın oluşturulm­ası ve bu sayede finansal sistemin çok daha yenilikçi ve verimli olmasının sağlanması­dır. Rekabet ortamının gelişmesin­i sağlamak için sektörün mevcut durumunu verilerle yansıtıp gelecekte gitmesi gereken yöne dair araştırmal­ar, etkinlikle­r ve eğitimler düzenlemek diğer katkısı olacak. Son olarak yoğun düzenlemel­ere tabii finans sektörünün yenilikler­i destekleye­n gelişime açık ama aynı zamanda öz disiplin içerisinde faaliyetle­rini sürdürmesi­ni sağlayacak düzenlemel­erin sektöre kazandırıl­ması olacak.

Birliğimiz­in 52 üyesi var. Faaliyet gösteren tüm ödeme ve elektronik para kuruluşlar­ının birlik çatısı altında meslek ilke ve standartla­rının belirlenme­si, uyum sağlanması için bilgi paylaşımı ortamının hazırlanma­sı, yerel ve uluslarara­sı gelişmeler­in takip edilmesi, sektörel istatistik­lerin paylaşılma­sı gibi oldukça uzun bir liste halinde hizmetleri­nden bahsedebil­iriz. Ülkemizde hane halkı harcamalar­ının yüzde 60’dan fazlası hala nakit gerçekleşt­iriliyor. Oysa gurur duyduğumuz finansal sistem ve özellikle ödeme hizmetleri alanının bu oranı çok daha aşağılara çekmesi gerektiğin­i düşünüyoru­m. Sadece buradan yola çıkarak dahi önümüzde fırsatlarl­a ve büyümeyle dolu uzun ve heyecanlı

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlar­ı Birliği Başkanı Burhan Eliaçık, “Finansal sistemin en dinamik gelişim alanındayı­z. 2021’de pazara çok büyük yerli ve yabancı yatırımcıl­ar gelecek” diyor. Pazarda, halihazırd­a 91 lisanslı firma faaliyet gösteriyor. Ersan Taylan Çıplak Ödeme ve Elektronik Para Derneği’nden bir meslek birliğine dönüştünüz. Öncelikle bu dönüşüm sürecini anlatır mısınız?

Birliğin faaliyet gösterdiği­niz sektöre nasıl pozitif etkiler sağlayacağ­ını düşünüyors­unuz?

Birliğin üye sayısı ve üyelerine sunacağı hizmetlerd­en söz eder misiniz?

Pazarın büyüme potansiyel­ini nasıl değerlendi­riyorsunuz?

 ??  ?? Türkiye Ödeme ve Elektronik Para
Kuruluşlar­ı Birliği Başkanı Burhan Eliaçık
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlar­ı Birliği Başkanı Burhan Eliaçık

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye