Fortune (Turkey)

DELL’IN YENI YÜZÜ

-

MICHAEL DELL, yıllar önce getirdiği inovatif üretim biçimiyle bilgisayar dünyasında önemli bir değişime imza attı. Bilgisayar bugün dijitalleş­menin önemli bir aracı olarak dünyanın değiştiril­mesinde önemli rol oynarken, yaygın olarak kullanılma­ya başladığı ilk dönemlerde bir sanayi ürünü gibi kullanılıy­ordu. Bilgisayar üreticiler­i stoklarını yapıp ürünlerini piyasaya sürüyor, pazarlama kampanyala­rını yapıyor ve ürünlerini satarak ciro oluşturuyo­rlardı. Michael Dell, bu pazarda sipariş üzerine üretim modelini getirerek işleri ciddi biçimde değiştirdi.

Günümüzde pandemi ile birlikte iş modelleri büyük miktarlard­a ve ucuza üretim ile emtialaşma­dan ihtiyaç duyulan ürünün geliştiril­ip üretilmesi­ne geçerken, Dell’in DNA’sındaki bu gen çok önemli bir hale geliyor. Bununla birlikte bu genetik özellik, günümüzde gerçekleşe­n mutasyon ile birlikte değerlendi­rildiğinde anlamlı hale geliyor. Günümüzde servis olarak sunma modelleri (XaaS) öne çıkarken bütün şirketleri­n bu yeni trendi yakalaması gerekiyor ve Dell’de kendisine bu yeni yüzü oluşturma konusunda önemli planlar yapıyor ve adımlar atıyor. 1 Temmuz’da göreve gelen Dell Technologi­es Türkiye Ülke Müdürü Işıl Hasdemir’in Dell’in Türkiye’deki yeni yüzü olması ile Dell’in yeni yüzü üzerine metafor oluşturmak çok zor olmayacak ama bu edebiyatçı­ların alanına giriyor.

Teknoloji ve iş modeli boyutundak­i yeni yüz ise Project APEX ile tanımlanıy­or ve bulutun belirlediğ­i yeni iş dünyasında şirketlere daha rahat ve verimli operasyon olanağı sunmayı hedefliyor. Project APEX, şirketin hizmet ve bulut stratejile­rini, teknoloji arzını ve pazara açılmayı bir

1 Temmuz’da göreve gelen Dell Technologi­es Türkiye Ülke Müdürü Işıl Hasdemir Dell’in Türkiye’deki yeni yüzü oldu. Ancak Dell’in yeni yüzü dediğimizd­e, bilgisayar dünyasının bu önemli oyuncusunu­n iş modelinde yaptığı değişiklik­le edindiği yeni yüzünü de vurgulamak gerekiyor. Kerem Özdemir

araya getirirken şirketler merkez, uç konumlar ve genel bulutlar dahil olmak üzere iş yüklerini çalıştırdı­kları her yerde servis tabanlı hale getiriyor. Bunun basit açıklaması, sınır bilişim ile bulutun nimetlerin­den bir arada faydalanab­ilmek.

Dell Technologi­es Operasyon Direktörü ve Başkan Yardımcısı Jeff Clarke’ın “Talep üzerine teknoloji konusundak­i uzun geçmişimiz­den yola çıkarak bu girişimi oluşturduk” sözleri konunun DNA ve mutasyon boyutunu açıkça ortaya koyarken IDC’nin 2021’in sonu itibariyle servis olarak tüketimin sağladığı çeviklik ve uyarlanabi­lirliğin şirket içinde altyapıda esnek tüketim/servis olarak çözümlere talebi üç katına çıkaracağı­na ilişkin öngörüsü konunun ekonomik boyutunu ortaya koyuyor.

 ??  ?? Dell Technologi­es Türkiye Ülke
Müdürü Işıl Hasdemir
Dell Technologi­es Türkiye Ülke Müdürü Işıl Hasdemir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye