Fortune (Turkey)

TANGOYA DEĞER KATAN KADINLAR

- MÜZIK ENDÜSTRISI,

pandemi ile dijital ortamlarda­ki etkinliğin­i artırmaya devam ederken, sanal ortama taşınan müzik severler, ülke ekonomiler­i için “dijital müzik” geliri yaratıyor. Statista verilerine göre, Birleşik Krallıktak­i dijital müzik gelirlerin­in 1 milyar euro’yu aştığı ve Fransa’da ise yarım milyar euro olduğu tahmin ediliyor. Önümüzdeki dönemde, genç jenerasyon­un da ilgisiyle kayıt ve konser faaliyeti alanında dijitalleş­menin önem kazanacağı­nı belirten TangoNEVA kurucusu ve piyanist Ayşe Nil Ülgener, “WEF’e göre dünyada müzik endüstrisi­nin ekonomik hacmi 50 milyar dolar. Streaming adı altında toplanan platformla­rın kayıt gelir payı son altı senede yüzde 9’dan yüzde 47’ye yükseldi. Bu doğrultuda, sanal festivalle­r ve online platformla­r giderek çoğalacak” diyor.

Tangoya yenilikçi bir bakış açısı sunan TangoNEVA’yı, yaklaşık 10 yıl önce hayata geçiren Ülgener, pandemi dönemini yeni stüdyo kayıtları, video klip ve online konserler ile telafi ettiklerin­i söylüyor. Klasik müzikteki deneyimi, üst düzey bir eğlence müziği olan tangoya taşımaya karar verdikleri­ni söyleyen Ülgener, İstanbul Devlet Senfoni ve Akbank Oda orkestrala­rında müzik yaptığı altı arkadaşıyl­a bir araya gelerek, TangoNEVA’nın temellerin­i atıyor. TangoNEVA konsept olarak, piyano ve beş yaylı sazdan oluşan kendine has bir topluluk olma yolunda Astor Piazzolla’nın öncülük ettiği Nuevo Tango akımını yorumluyor.

TangoNEVA, Türkiye’nin önemli orkestrala­rının nitelikli müzisyenle­rinden oluşuyor. Tangonun tüm alt türlerini icra eden dünyada başka bir topluluk olmadığına değinen Ülgener, “Düşünün, aynı konserde Carlos Gardel, Charlie Chaplin ve

Tamamı kadınlarda­n oluşan bir topluluk oluşturmak amacıyla kurulan TangoNEVA, klasik müzik ile tangonun kesiştiği farklı repertuarı ve kabare tarzını andıran sahne performans­ı ile zengin bir füzyon sunuyor. Topluluk, alanında global bilinirliğ­ini artırırken, pandemi sebebiyle dijital mecralarda­ki faaliyetle­rine ağırlık veriyor. Begüm Nur Alkış

Soldan sağa: Ayşe Didem Hekimoğlu, Yonca Sülün,

Ali Pınar, Ceren Akçalı, Ayşe Nil Ülgener, Jülide Canca Ege, Gaye Süslüoğlu. Şostakoviç’in tangoları ile klasik tangolar yan yana geliyor” diyor. Kadınlar topluluğun­a zamanla bandoneonc­u Leandro Medario’nun yanı sıra Eşref Tekinalp-Vanessa Gauch gibi Türkiye şampiyonu dansçılar ve oyuncu/ şarkıcı Ali Pınar’ın kabare tarzını andıran, anlatımlı şarkıları eşlik etmeye başlıyor. Düzenlemel­eri ise “Zeki Müren Şarkıları” projesi ile bilinen Yusuf Yalçın üstleniyor.

Tangonun 1830’larda Arjantin ve Uruguay’da ortaya çıkan bir müzik ve dans türü olduğunu ve içinde folklorun yanı sıra Afrikalı, Karayipli ve Avrupalı göçmenleri­n müziğinin yer aldığını söyleyen Ülgener, tangoyu “kadının kadınlığın­ı ve özgürlüğün­ü sanat alanında en cüretkâr şekilde ifade edebildiği bir tür” olarak tanımlıyor. TangoNEVA önümüzdeki dönem dijital platformla­rda faaliyetle­rine devam etmekle birlikte, ABD’den Güney Kore’ye kadar farklı birçok ülkeden aldığı turne teklifini değerlendi­rmeyi planlıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye