Fortune (Turkey)

TUNCAY ÖZİLHAN

ANADOLU GRUBU

- TÜRKIYE FINANS POLITIKALA­RININ

ANADOLU GRUBU, 19 ülkede, 80’e yakın şirket, 66 üretim tesisi ile faaliyetle­rini bira, meşrubat, perakende, tarım, otomotiv, kırtasiye, hızlı tüketim restoranı, gayrimenku­l ve enerji olmak üzere 9 sektörde ve geniş bir coğrafyada sürdürüyor. Dünyanın önde gelen markalarıy­la kurduğu ortaklıkla­r ve çok uluslu şirketlerl­e gerçekleşt­irdiği iş birlikleri­yle, çok uluslu, girişimci bir grup olma misyonu doğrultusu­nda hareket ediyor. ABInBev, The CocaCola Company, Faber-Castell, Isuzu gibi alanlarınd­a dünyanın önde gelen isimleri olan markalarla uluslarara­sı iş ortaklıkla­rı kapsamında önemli operasyonl­ar yürütüyor. Grubun 2019 yılı cirosu 51,7 milyar TL olarak gerçekleşi­rken, 2019 yılında fiilen Anadolu Grubu şirketleri­nce devlete intikali sağlanan vergiler toplamı, 2019 merkezi yönetim bütçe gelirleri gerçekleşm­elerinin yüzde 1,2’sini oluşturdu. 2020 yılı dokuz aylık dönemde de konsolide bazda satış gelirlerin­i geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.9 artıran Grup, sağlıklı büyümeye devam ediyor.

Sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesin­de eğitim, sağlık ve spor alanlarınd­a sosyal kuruluşlar­ı olan Anadolu Vakfı, Anadolu Sağlık Merkezi ve Anadolu

Efes Spor Kulübü ile topluma katkıların­ı duyarlılık­la gerçekleşt­iriyor. 2001-2003 yılları arasında TÜSİAD Başkanlığı görevini yürüten Tuncay Özilhan halen; TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı­nı yapıyor. Özilhan Japonya’nın birçok alanda gelişmesin­e katkıda bulunan kişilere verilen ve Japon hükümetinc­e takdim edilen en önemli nişanlarda­n “The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star (Altın ve Gümüş Yıldız, Yükselen Güneş Nişanı)” ve Estonya Cumhuriyet­i Dış İşleri Bakanlığı nişanların­a sahip.

PANDEMI DÖNEMINDE

gözden geçirilece­ği bir döneme ilerlediği­nin işaretleri­ni verirken bankacılık sisteminde olanakları ve hizmetleri çeşitlendi­rmeye yönelik regülasyon adımları dijitalleş­menin çok daha fazla kullanıldı­ğı bir dünyayı şekillendi­riyor. İş Bankası’nın 2016’da dijital bankacılığ­ı genel bankacılığ­ın için yedirip müşteri odaklı bir modele geçmesi, bankayı bugünkü normale çoktan hazır hale getirmiş durumda. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, önümüzdeki döneme de hazır oldukların­ı ve bu dönemi heyecanla bekledikle­rini söylüyor. Bankanın hem yakın vadeyi hem uzun vadeyi düşünerek strateji oluşturmas­ı yani iş yönetimini iki elini de kullanarak yapması, bunu sağlıyor. Sezen ile bankacılık ve dijitalleş­menin kesiştiği noktada yaşanan süreçleri ele aldık.

Kasım ayında açıklanan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST), bankacılık sisteminde şu anda en sıcak konu herhalde. FAST banka müşteriler­inin hayatına nasıl girecek?

Akıllı telefon sahipliğin­in ve internet erişiminin yüksek değerlere ulaştığı günümüzde teknolojid­eki hızlı dönüşüm, ödeme sistemleri­nde bireylerin hayatını kolaylaştı­ran katma değerli yeni çözümlerin ortaya çıkmasına imkân tanıyor. En son Merkez Bankası (TCMB) tarafından duyurulan yeni ödeme sistemi FAST bu anlamda güzel bir örnek. Aralık ayında hayatımıza girmesi beklenen bu yeni sistem ile vatandaşla­rımız farklı bankalarda­ki hesapları arasındaki para transferle­rini, IBAN bilgisine gerek olmadan, saniyeler içerisinde 7 gün 24 saat gerçekleşt­irebilecek­ler. Aralık ayında pilot uygulama olarak hizmete alınacak ve kademeli bir şekilde öncelikle tüm bireysel kullanıcıl­ara yaygınlaşt­ırılacak FAST hizmetinde­n yararlanma­k için müşteriler­imiz İşCep veya internet şubemizden Kolay Adresleme Sistemi (KOLAS) ile IBAN’larını bir seferliğin­e cep telefonu numarası, e-posta adresi veya TCKN gibi kolaylıkla hatırlanan bilgileri ile eşleştiriy­orlar. KOLAS ile eşleşme yapıldıkta­n sonra artık müşteriler­imiz, yurtiçi para transferle­rinde IBAN bilgisi paylaşmada­n cep telefonu numaraları,

TCKN veya e-posta adreslerin­i karşı taraf ile paylaşıp ödeme alabilecek­leri gibi, aynı şekilde KOLAS eşleşmesi yapmış olan kişilere de bu şekilde 7/24 İşCep veya internet şubemiz kanalıyla saniyeler içerisinde rahatlıkla para gönderimi yapabilece­kler. Kolay Adres ile para transferle­ri FAST’ın hayata geçmesi ile başlayacak.

FAST’ın etkisi ne olacak?

Bu tür yenilikçi finansal teknolojil­er,

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye