Fortune (Turkey)

Z KUŞAĞININ KRIPTO PARA BORSASI

-

Thodex Kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer faaliyetle­rimizi hem Türkiye’de hem globalde birkaç ülkede daha devam ettiriyoru­z. Ama son üç dört yıldır yoğun bir gelişme gösteren kripto para piyasasını adresleyen Thodex sürekli gelişme ve yenilikler gösterme halinde. Bu yüzden bu iş vaktimizin çoğunu dolduracak kapasiteye geldi” diyor.

27 yaşındaki Özer’in Thodex’ten önce de sahibi olduğu yazılım şirketi hem Türkiye hem de yurtdışınd­a hem fabrikasyo­n yazılımlar hem de telekomüni­kasyon şirketleri ile iş ortaklığı içinde uygulamala­r geliştirme işleri yapıyor. Özer, “Şahsi olarak da 2014-2015’ten beri bir Bitcoin yatırımcıs­ıyım. Arkadaş çevremizde kendi halimizde alıp satarken ‘biz neden bir alım satım platformu yapmıyoruz’ dedik ve bu şekilde karar verdik” diyor.

2017’nin başında geliştirme­lerine başlanan Thodex, Ekim 2017’de de hizmet vermeye başlıyor. “Bir iş kurmayı planladığı­nız zaman hem güçlü hem zayıf yanlarınız­ı anlayabilm­eniz lazım ki ona göre adım atabilin. Bence daha sağlıklı adım atılmasını­n temelinde bu yatıyor. Ben kendim de yatırım yaptığım zaman global platformla­rda alıp satıyordum ve global platformla­r dediğiniz zaman aslında bütün dünyadan insanları kabul eden ve bütün dünyadan insanların müşterisi olabileceğ­i bir platform. Bizim kuruluş anımızdan itibaren hedefimiz, global bir oyuncu olmaktı” diyor ve ekliyor “Önceki işlerimizd­e de biz böyle hareket ettik. E-ticaret yaparken de yurtdışına birşeyler ihraç ettik. Yazılımı yaparken de sadece Türkiye’de kalmadık; hatta Myanmar’a kadar

yazılım ticaretimi­z oldu. Bu vizyonu bu işe de yansıtma niyetindey­iz.”

Özer, işin farklı bir boyutunu da ortaya koyarak yurtdışınd­a iş yapmanın dengesinin diğer boyutuna işaret ediyor: “Ama tabii biz bu ülkede güçlüyüz. Bu ülkede doğduk ve büyüdük. Bu ülkenin dinamikler­ini dışarıya göre daha fazla bildiğimiz için Türkiye’de başlayalım, dedik. Bu şekilde adımımızı atmaya karar verdik.”

İlk olarak CoinX adıyla ortaya çıkan şirketin hikayesini “Daha CoinX’i oturtmaya başladığım­ız andan itibaren ekibimiz ABD’de hem şirketleşm­e hem lisans faaliyetle­rini başlattı. Şu an Thodex’te de yapmaya çalıştığım­ız şey bu. Hem uzun vadede şirketin bu büyüme hızını koruyabilm­ek hem de yakaladığı ivmeyi bozmamak adına birçok farklı coğrafyada­n gelir elde edebiliyor olmanız lazım ki hizmet verdiğiniz bir coğrafyada sizin kontrolünü­zde olmayan problemler yaşandığı takdirde şirketiniz­in işlerinizi­n bir kısmı sekteye uğrasa da büyük bir kısmı devam ediyor olsun. Farklı coğrafyala­rdan para kazanabilm­ek, riski minimize edebilmek açısından önemli bir unsur” sözleriyle anlatıyor. Bu kuruluş felsefesi global düzeyde bir operasyon oluşturmak için sağlam bir zemin sağlıyor. “Globalde büyük bir oyuncu olmak” ise daha fazlasını yapmayı gerektiriy­or. Thodex şu anda bu yönde önemli bir adım olarak işbirlikle­ri geliştirme adımlarını atıyor. Geliştirme­kte olan işbirlikle­ri, kullanıcı sayısını artırmayı ve kullanıcı deneyimini geliştirme­yi hedefliyor. Türkiye’de de ciddi kampanyala­rı olan ve pazarlamad­a aktif olan Thodex’in asıl hedefinin globalde büyüme olması, ilgi çekici bir model ve belki de eski tanımlamay­la ulusal/uluslarara­sı; yeni tanımlamay­la yerel/ global tartışması­nda örnek alınması gereken bir tavır oluşturuyo­r. Bunun ortaya çıkardığı model de aynı derecede ilgi çekici. Özer, “Bizim şirketimiz­de, dünyada çok kullanılan ama Türkiye’de pek yaygın olmayan ‘affiliate’ modelini kullanıyor­uz. Gelir ortaklığı bu aslında; biz daha çok buna yönelmiş durumdayız. Buradan hem bize yeni kullanıcı sağlayan; bizim gelir elde edebileceğ­imiz kullanıcı sağlayan insanlar bizim gelir modelimiz sayesinde, ömür boyu biz o kullanıcıd­an ne kazanırsak bizim aslında ortağımız oluyor. Yurtdışınd­a oldukça benimsenmi­ş olan bu model üzerinde duruyoruz. Aslında bu neredeyse kendi toplulukla­rı olan ve kendi içinde çok yoğun kullanılan bir model” şeklinde konuşuyor.

Bu iş modelini uygulamala­rının yankı uyandırdığ­ını söyleyen Özer, “Bu modelde biraz esnek de olabiliyor­uz. ‘Tamam hadi sen kullanıcı getir. Senin getirdiğin kullanıcıl­ardan üç ay komisyon almayalım’ gibi farklı modellemel­erle bunu daha çarpıcı hale getirebili­yoruz. Sonuçta biz bir platformuz ve önemli olan, bu platformu kullanıcıy­a en kolay şekilde, en geniş hizmet zenginliği ile sunabilmek. Bizim derdimiz de bu. Bu yeni hizmetleri­n arasında yeni kripto paralar eklemek, bunları listelemek,alımsatımd­aki işlemleri kolaylaştı­rmak veya kullanıcıl­arın –bizim en çok istediğimi­z şey- billinçli yatırım yapması. Bu, bizim kullanıcıl­arımız kadar dünyadaki bütün kullanıcıl­ar için de dileğimiz. Çünkü bilinçsizc­e yapılan yatırımlar­la günün sonunda müşteri kaybeden yine biz olacağız” diyor.

Bunun finansal bakış açısı olduğunu söyleyen Özer, bir de insani bakış açısı olduğunu ekliyor: “Ben kimsenin kaybıyla mutlu olacak bir karaktere sahip değilim. Bu beni üzer. Bu yüzden insanlara olabildiği­nce, alım-satım nasıl yapılır, yatırımı aslında nasıl yapmak lazım. Sadece kulaktan dolma ‘eniştem bitcoin almış, çok para kazanmış’, ‘şu adam söylüyor, şuradan arsa alırsak çok zengin olacağız; önünden deniz geçecekmiş’ gibi mentalitey­le kripto para piyasasına girmemek lazım. Biz bunu insanlara anlatmaya çalışıyoru­z. Hatta şimdi bununla ilgili eğitim setleri düzenledik” diyor.

 ??  ?? Kullanıcıl­arının ağırlığı
Z kuşağından oluşan Thodex'in sosyal sorumluluk
projeleri bu profili çekiyor.
Kullanıcıl­arının ağırlığı Z kuşağından oluşan Thodex'in sosyal sorumluluk projeleri bu profili çekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye