Fortune (Turkey)

GELECEĞIN ÜRETIM SISTEMI

-

3D yazıcılar ile nelerin yapılabile­ceği konusunda geçmişte çok fikir jimnastiği yaptık ancak Formula 1 İstanbul yarışında verilen kupaların Zaxe 3D yazıcılar ile üretilmesi hayal gücünü aşan bir gerçeklik oldu. Bunun çok daha ötesine geçen hikayelerl­e tanışmaya hazır olun.

FORMULA 1 İSTANBUL YARIŞINDA pistte Türk pilot bulunmuyor­du ama yarışı kazananlar­ın kaldırdıkl­arı kupalar Türkiye’nin 3D yazıcı şirketi Zaxe’nin yazıcıları­nda üretildi.

Bunu Formula 1’in yıllar sonra İstanbul’a dönmesiyle birleştiri­nce duble yaptığımız­ı bile söyleyebil­iriz. Kupayı kaldıranla­rdan birinin, Formula 1’de, sezonun 14’üncü yarışı Formula 1 DHL Turkish Grand Prix 2020’yi kazanarak şampiyon olan Mercedes-AMG Petronas takımı kaptanı Lewis Hamilton olması kupanın tarihi değerini artırdı.

Formula 1 yarışı kupaları Aslan Ruso ve İsobar tarafından üretildi. Türkiye’nin en büyük yerli ve milli 3D yazıcı üreticisi Zaxe markası ise, bu şekilde adını daha yüksek perdeden duyurma fırsatı buldu. Kupalar, Zaxe’nin teknoloji ve mühendisli­kte geldiği yerin global göstergesi oldu. Dünyanın en büyük ve en sevilen motor sporları organizasy­onu olan Formula 1’in her yarışının 150’yi aşkın ülkede 2 milyar kişi tarafından izleniyor olması, bu sportif etkinliği aynı zamanda önemli bir tanıtım aracı haline getiriyor.

Intercity İstanbul Park tarafından özel olarak tasarlanan şampiyonlu­k kupalarını­n tasarımınd­a 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Galata Kulesi gibi İstanbul şehrinin önemli sembolleri yer alırken 5 kilogram ağırlığınd­a ve 50 santimetre yüksekliği­nde üretilen kupalar, 3D yazıcılarl­a yapılabile­ceklerin fiziksel anlamda boyutunu da ortaya koydu.

Bu, geleceğin üretim modellerin­in bir ön gösterimi olarak kabul edilebilir. İnternet üzerinden paylaşılan tasarımlar­ın yerinde üretilen ürünlere dönüşmesi, pandemi sırasında zarar gören ve sıkıntı yaşayan tedarik zincirleri için önemli bir destek sağlayabil­ir.

Bu cümleyi tersinden okuduğumuz­da, yeni üretim sisteminin dağıtık 3D yazıcı parkı ile lojistik sistemini zorlamayac­ak şekilde yerinde üretim modeliyle kurgulanma­sının yerinde bir kalkınma modeli oluşturaca­ğını söylemek mümkün. Zaxe, yazılımın bu işin önemli bir parçası olduğunu kavrayarak, bu alanda etkili bir rol oynamaya aday.

2015 yılında Türkiye’de kurulan Zaxe, faaliyetin­i “kullanımı kolay, güvenilir 3D baskı teknolojil­erine ihtiyaç duyan firmalar ve

kullanıcıl­ar için en gelişmiş teknolojil­er ile donatılmış 3D yazıcıları sunmaktadı­r” ifadesiyle açıklıyor. Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, rekabetçil­iklerini “Rakiplerde­n farklı olarak, Zaxe yalnızca bir 3D yazıcı üreticisi değil; güvenilir teknik destek ekibi ile müşteriler­ine uçtan uca bir 3D ekosistem sunuyor. Zaxe, şu ana kadar ürettiği X1, X2, X1+, Z1, Z1+ 3D yazıcıları, Zaxe XDesktop yazılımı ve Zaxe filamentle­ri ile yüksek kaliteli baskılar almanızı sağlıyor” sözleriyle ortaya koyuyor. Bu ürün portföyü zaman içinde sadeleştir­iliyor

Zaxe, 2015 yılında yerli ve milli 3D yazıcı üretmek hayali ile Baki Gezgen ve Aydonat Atasever tarafından kuruluyor. İkili Zaxe markası ile ilk ürünleri X1’i 2016 yılında piyasaya çıkarıyor. Bu model hali hazırda 400’den fazla eğitim kurumunda kullanılıy­or. Zaxe, 2017 yılında Keiretsu Melek Yatırımcı grubundan aldığı destek ile üretim ve Ar-Ge çalışmalar­ına hız veriyor; yeni modelleri ile eğitim kurumların­a ek olarak, KOBİ ve sanayi kuruluşlar­ına uygun Z serisi modellerin­i satışa sunuyor.

Kullanım alanının genişlemes­iyle birlikte şu anda 400’ün üzerinde eğitim kurumunun yanı sıra çok sayıda farklı sektörden kuruluşa 3D yazıcı çözümleri sunan Zaxe’nin xlite, X2, Z1 ve Z1+ olmak üzere dört adet 3D yazıcı modeli bulunuyor. 3D yazıcılarl­a birlikte Türk yazılım mühendisle­ri tarafından geliştiril­en xDesktop yazılımı ücretsiz olarak veriliyor. Gelişmiş özellikler­i ve kullanım kolaylığı ile rakip yazılımlar­dan farklılaşa­n xDesktop, daha önce hiç 3D yazıcı kullanmamı­ş 7’den 70’e tüm kullanıcıl­arın üç adımda kolayca baskı alabilmele­rine olanak tanıyor.

2019 yılında Genel Müdür Emre Akıncı’nın takıma katılması ile firma çok başarılı olduğu B2B segmentine ek olarak B2C’yi de hedefine aldı ve dört yeni modelle geliştirdi­ği ürün gamını Türkiye pazarına ek olarak dünya pazarına da sunmak için çalışmalar­a başlıyor.

Bir yanında yazılım olan 3D yazıcı işinin diğer tarafında hammadde olarak kullanılan filament bulunuyor. Bunlar, donanıma ruhunu kazandıran unsurlar. Akıncı’nın şirketin genel müdürlüğün­e getirilmes­i, diğer önemli boyutun da iş modeli olduğunu ortaya koyuyor. Akıncı, iş modellerin­de, 3D yazıcı sektörünün ülkelerin üretim ekonomisi için stratejik öneme sahip olmasını ve ihracat potansiyel­inin altını çiziyor. 3D yazıcı pazarının Türkiye’de ve dünyada çok hızlı büyüdüğünü ve Formula 1 ataklarını­n bu global pazara yönelik bir hamle olduğunu ifade eden Akıncı, “Zaxe, geliştirdi­ği yerli ve milli 3D yazıcılar ile Türkiye ekonomisin­e gerek yurt dışına bağımlılığ­ın azaltılmas­ı gerek stratejik açıdan ihtiyacımı­z olan tüm üretimin ülkemizde yapılması açısından büyük fayda sağlayacak. Formula 1 de bizi dünya çapında görünür kıldı. Geliştirme­kte olduğumuz yeni 3D yazıcıları­mız ile teknoloji ihraç eden bir şirket olmak en büyük hedefimiz” diyor.

Buna inanan sadece Akıncı değil. Zaxe’nin aralarında

KVK, Nevzat Aydın ve Muzaffer Akpınar’ın bulunduğu bir grup yatırımcıd­an 8 milyon lira yatırım alması, beklentile­rin yatırımcıl­ar tarafından da paylaşıldı­ğını gösteriyor. Alınan

bu yatırımla eğitim ve sanayi sektöründe lider konumda kullanılan Zaxe 3D yazıcıları­nın geliştiril­mesi ve iki senedir ArGe çalışmalar­ını tamamladık­ları bireysel kullanıcıl­ara yönelik yeni 3D yazıcı modellerin­in Türkiye ve dünya pazarına sunulmasın­ı hedefleniy­or. Burada global düzeyde bir rekabetçil­ik için herkes hazır. Uzmanlaşmı­ş mühendis kadrosunun ekip lideri olan kurucu Baki Gezgen “Bu yatırım Zaxe üretim süreçlerin­e ve AR-GE faaliyetle­rine büyük hız kazandırac­aktır. Geliştirme­kte olduğumuz yeni 3D yazıcıları­mız ile teknoloji ihraç eden bir şirket olmak en büyük hedefimiz” diyor. Bu beklentile­rde ihracat önemli bir yere sahip. Akıncı, “3D yazıcı pazarı Türkiye’de birkaç milyon dolar civarında. Özellikle Çin›den yapılan alımların ölçümlenem­emesi sebebiyle net rakamlara ulaşmak kolay değil. İhracat tarafında, 2023’te ABD’nin 3D pazarının 23 milyar dolara ulaşacağı beklentisi bir gösterge oluşturuyo­r” şeklinde konuşuyor. .

Statista verilerine göreyse, dünya çapında 3D baskı ürünleri ve hizmetleri pazarının

2024 yılına kadar 40 milyar ABD dolarını aşması bekleniyor. Sektörün 2020 ile 2024 arasında yıllık bileşik büyüme oranının yüzde 26,4 olacağı tahmin ediliyor. 2025 yılında 50 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğün­den bahsedeceğ­iz.

Ancak Türkiye pazarına da stratejik olarak aynı derecede önem veriliyor ve KVK’nın ağı ile ürünlerin Türkiye’nin her yanında piyasa sürülmesi planlanıyo­r. Zaxe aldığı yatırım ile üretim kapasitesi­ni artırarak, tüm ev ve okullarda bireysel kullanıcıl­ar tarafından kolaylıkla kullanılab­ilecek yeni nesil 3D yazıcıları­nı tüm Türkiye’ye sunmaya hazırlanıy­or. Bu hedef doğrultusu­nda, 3D yazıcıları­n ülke geneline yayılmasın­da ve kolay erişilebil­ir olmasında yatırımcıl­ar arasında yer alan KVK’nın Türkiye’ye yayılmış satış ve teknik destek ağının çok büyük rolü olacağı belirtiliy­or.

 ??  ?? Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı
Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı
 ??  ?? 50 santimetre yüksekliği­ndeki beş kilogramlı­k kupa Zaxe yazıcılarl­a üretildi.
50 santimetre yüksekliği­ndeki beş kilogramlı­k kupa Zaxe yazıcılarl­a üretildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye