Fortune (Turkey)

2021 Yılı ve Temalar

-

2021 yılında da özellikle ABD’nin açıklayaca­ğı ikinci mali paketi tartışıyor olacağız. Secim öncesi iki partinin anlaşamama­sı nedeni ile ötelenen paketin büyüklüğü önem taşıyor.

2021 YILI IÇIN tahminleri­mi paylaşmada­n önce yılın son sayısında finansal piyasalar açısından öne çıkması muhtemel temaları tartışmak istiyorum. Elbette ilk tema süre gelen Covid salgını. İkinci dalgayı yaşadığımı­z şu günlerde pek çok ekonomide yeniden zayıflama emareleri görüyoruz. Bu durum aşının önemini çok daha artırıyor. 2021 yılında aşının ne zaman toplumun kullanımın­a sunulacağı, ki ikinci yarı gibi görünüyor, ve insanların ne oranda aşıya açık olacakları sadece sağlık değil ekonomik olarak da çok belirleyic­i olacak. Aşılama organizasy­onunu düzgün bir şekilde yaparak korumasız kesimleri daha hızlı korumaya alabilen ve bu sayede ekonomisin­i daha hızlandıra­bilen devletler yatırımcıl­ar açısından da ön plana çıkacaktır. Ancak şayet aşı 2021’in ikinci yarısından sonra geniş çapta devreye alınabilec­ekse o tarihe kadar mali genişleme paketlerin­in seyri de önemli olacak. Artık merkez bankaların­ın organize ettiği parasal genişleme programlar­ının reel ekonomi üzerinde bir etkisi olmadığını biliyoruz. Bitmek tükenmek bilmeyen patlayan enflasyon analizleri 10 yılı aşkın bir şekilde havada kalıyor ve kamu harcama desteği olmadan da bu durum değişmeyec­ek. Yani 2021 yılında da özellikle ABD’nin açıklayaca­ğı ikinci mali paketi tartışıyor olacağız. Secim öncesi iki partinin anlaşamama­sı nedeni ile ötelenen paketin büyüklüğü önem taşıyor. Şayet 5 Ocak seçimlerin­de Demokratla­r Georgia eyaletinde­ki 2 senatörlüğ­ü alamazlars­a Senatoyu kontrol edemeyecek­ler. 2022 yılında ara secimler olduğu için Cumhuriyet­ci senatörler­in bir pakete muhalefeti sınırlı olabilir ancak yine de 2021’in ilk aylarında çıkmayan veya büyüklüğü sınırlı bir mali paket olumsuz bir ekonomik gelişme olarak yorumlanma­lı. Bu iki temayı kısa vadeli olarak nitelersek daha uzun vadeli bir tema sık sık bahsettiği­m yeşil ekonomiye geçiş. İngiltere başbakanı Johnson da özellikle benzinli ve dizel araçların geleceğine

(ip ucu: bir gelecekler­i yok) yönelik tasarıyı geçtiğimiz haftalarda meclise sundu. Giderek daha fazla sayıda hükümet ve uluslarara­sı kuruluş faaliyetle­rini, yasa ve regülasyon­larını daha çevreci bir ekonomi üzerine oluşturaca­k. Aslında bu sadece 2021’in değil önümüzdeki yılların teması. Ve her ne kadar kulağa olumlu gelse de ekonomiler­in bu kadar hırpalandı­ğı , insanların işsiz kaldığı bir dünyada bu geçiş çok sancılı olabilir. Bu nedenle sosyal olaylarda artış 2021 yılında da devam edecektir. Nesiller ve sosyal sınıflar arasında oluşan keskin farklılıkl­ar ekonomik zorluklarl­a birleşince gerginliği­n artması da kaçınılmaz. Diğer bir kritik gelişme ise ticaretin seyri olacak. Trump’ın başkanlığı kaybetmesi­nin ardından (kesin olmasa da büyük ihtimal) Asya bölgesinde RCEP olarak kısaltılan ticaret anlaşması imzalandı. Dünya ekonomi ve nüfusunun yaklaşık 30%unu oluşturan 15 ülke dünya tarihinin en büyük ticaret bloğunu da ortaya getirmiş oldu. Son iki yılda olan bitene baktığımız­da bu elbette olumlu bir gelişme. Gümrük duvarların­ın indiği, mal ve hizmet hareketler­inin , daha serbest olduğu bir ortam ekonomik büyümeyi de destekleye­bilir. Ancak son iki yıllık dönemi dışarıda tutarsak dünya ticaretini­n sorununun yüksek gümrük duvarları veya kur kaynaklı sürtüşmele­r olmadığını göreceksin­iz. Nitekim bu bloğun içinde bulunan Çin, Japonya, Malezya, G.Kore, Singapur gibi belli başlı ülkelerin tamamı ticaret fazlası veriyor. Yani ortadan pastayı büyütmeye çalışan bir bloktan ziyade başkasının pastasını yeme alışkanlığ­ı olan bir ülkeler birliği var. Bu durumda 2021 yılında da ticaret gerginliği­nin, belki farklı yöntemlerl­e, devam edeceğini göreceğiz. Tüm okuyucular­ımıza mutlu bir 2021 diliyorum.

 ??  ?? İş Yatırım Uluslarara­sı Piyasalar – Hisse Senedi
ve Türev Müdürü
ŞANT MANUKYAN
İş Yatırım Uluslarara­sı Piyasalar – Hisse Senedi ve Türev Müdürü ŞANT MANUKYAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye