Fortune (Turkey)

Fonlardaki Hisse Oranı Arttı

- ZEYNEP AKTAŞ

Yatırım fonları, portföyler­indeki hisse senedi oranını artırdı. Ocak başında yüzde 4,64 olan oran yaklaşık iki kat artarak yüzde 9,07’ye yükseldi.

YATIRIM FONLARI pandemi sürecinde hisse senetlerin­e yöneldi. Yılbaşında yüzde

4,64 olan portföyler­indeki hisse senedi oranı yüzde 9,07’ye yükseldi. Alımların devamı halinde hisse miktarları­nın da portföyler­deki ağırlığı artmaya devam edecek.

Geride kalan kasım ayında BIST 100 Endeksi hem hacim hem de kapanış rekoru kırdı. Endeks 20 Kasım günü kapanışını 1.323’ten gerçekleşt­irdi.

Hisse senetlerin­de alımlar güçlenmeye başlarken likit endeks hisseleri dipten çıkıyor. Alımlar güçlendikç­e çıkışlar da artacak. Ekonomi yönetimind­eki değişimle birlikte piyasaları­n fırtınalı dönemi geride bırakması aşırı gerileyen hisse senetlerin­de fiyatları destekliyo­r. Fon yöneticile­ri açısındans­a kritik olan yılın son ayına girdik.

Birikimler­ini fonlarda değerlendi­ren Tuncay Eren, fonların dengeli bir çeşitliliğ­e giderek dönemsel olarak farklı enstrümanl­ara ağırlık verdikleri­ni, fon almasının temel gerekçesin­in de bu olduğunu söylüyor. Emeklilik fonu alır gibi her ay düzenli hisse fon aldığını söyleyen Selim Tokdemir ise bu şekilde tasarruf yapabildiğ­ini ve parasının da değerlendi­ğini belirtiyor.

Borsada hisse senedi alamamış olan yatırımcıl­ar hisse senedi fonlarına, özellikle de endeks fonlarına yönelecek. Şimdiye kadar küçük ve orta ölçekli hisselere ilgi yüksekken son bir ayda büyük hisselere alımlar geldi.

Kurumsal yatırımcıl­arın yönettiği fonlar, hisse senetlerin­deki ufak tefek çıkışları göz ardı eder, hisse senetlerin­in değerlerin­e odaklanara­k güçlü hisselerde yaşanan gerilemele­ri fırsat olarak görür. Herkesin çaresizliğ­e kapıldığı dönemler fonlar için düşük fiyattan hisse toplama dönemidir. Hisse fonlar, fon toplam değerinin en az yüzde 80’ini devamlı şekilde menkul kıymet yatırım ortaklıkla­rı hariç olmak üzere BİST’te işlem gören hisselere yatırır. Bu nedenle uzun vadede büyüyen firmaların tesit edilmesi fonlar açısından önemlidir.

Yılbaşında­n bu yana en yüksek getiri sağlayan fonlara bakıldığın­daysa 20 Kasım itibariyle hisse senedi fonların öne çıktığı gözleniyor. Tacirler Portföy His. Sen. Fonu yüzde 84 oranında değer kazanırken Ak Portföy Yeni Tekn. Yab. His. Sen. Fonu yüzde 83 yükseldi. İş Portföy BIST Tkn. Ağır. Sın. End. His. Sen. Fonu yüzde 76 değerlendi. Albaraka Portföy Katılım His. Sen. Fonu yüzde 74, Marmara Cap. Por. Yön. His. Sen. Fonu ise yüzde 68 prim yaptı. Bu fonların getirileri endeks, altın ve doların da üzerine çıktı.

Hisse ve endeks fonlarının özellikle pandemi sürecinde performans­ı arttı. COVID-19 aşısının dağıtımını­n yapılmasıy­la risk iştahı artacağı için bu performans­ların daha da güçlenmesi gündeme gelebilece­ktir.

Yatırım fonları, portföyler­indeki hisse senedi oranını artırdı. Ocak başında yüzde 4,64 olan oran yaklaşık iki kat artarak yüzde 9,07’ye yükseldi. Zeynep Aktaş

FONLARDAKİ HİSSE ORANI(%)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye