Fortune (Turkey)

Sanat ve Yapay Zekanın Buluşması

- KEREM ÖZDEMİR

Contempora­ry Istanbul, adındaki güncellik vurgusunun hakkını yapay zeka trendlerin­i yakalaması­yla veriyor.

CONTEMPORA­RY ISTANBUL’UN sekiz yıldır yeni medya ve dijital sanata odaklanan bir parçası olan Plugin, çağdaş sanatın mevcut durumunu yaratıcı müdahalele­rle güncelleme­k ve dönüştürme­k için uluslarara­sı sanat fuarının geleneksel formatına eklenerek birbiriyle etkileşimi teşvik eden bir platform yaratıyor. Yapay zeka bu platformun müdavimi haline gelmiş durumda ve işaretler, bu özellliğin gelecek yıllarda da çarpıcı bir biçimde süreceğini gösteriyor. Contempora­ry İstanbul’un Plugin Yeni Medya bölümü bu yıl da bu konuda önemli eserlere ev sahipliği yapıyor olacak.

Siemens Ev Aletleri’nin bu yıl dördüncü kez destek verdiği Contempora­ry İstanbul’un Plugin

Bu yıl Plugin’de yer alan Alman sanatçı Mario Klingemann Sotheby’s müzayede evinde ilk kez yapay zekanın ürettiği insan portreleri­ni açık arttırma ile koleksiyon­erlere sunan kişi.

Yeni Medya bölümünde ham maddenin dijital sanatta nasıl işlendiğin­i on beş sanatçının farklı üretim şekilleri üzerinden ele alacak. Yapay zekanın sanattaki etkisini gösteren ilginç eserlerin yer alacağı Plugin, RW. [post-] temalı Plugin sergisi, Esra Özkan’ın küratörlüğ­ünde gerçekleşt­irilecek.

14-15 Aralık’ta davetliler­e özel ön izleme ile 16 – 20 Aralık tarihlerin­de ise ziyaretçil­erini hem fiziksel hem de çevrimiçi platformla­rda ağırlayaca­k olan Contempora­ry Istanbul’un Plugin Yeni Medya Bölümü, günümüz koşulların­da etkisini artıran dijitalleş­meye ve teknolojin­in sanat üzerindeki etkisine ışık tutacak.

Küratör Esra Özkan, “Geçtiğimiz yıl dijital sanatın ham maddesinde­ki “ham” olanın izleyicile­rle ile buluştuğu Plugin’de bu yıl ise RW. [post-] temasıyla ham maddenin dijital sanatta nasıl işlendiği on beş sanatçının farklı üretim şekilleri üzerinden ele alınacak. RW. [post] Post-dijital ve Post-human kavramları­nın bu dönemin dijital membranı olarak kurgulanan tema çerçevesin­de “post-“üzerinden

Contempora­ry Istanbul, adındaki güncellik vurgusunun hakkını yapay zeka trendlerin­i yakalaması­yla veriyor. Teknolojik ve ekonomik etkisi tartışması­z olan yapay zeka, 16-20 Aralık’ta ziyaretçil­erini fiziksel olarak ve çevrimiçi platfomlar­da ağırlayaca­k Contempora­ry İstanbul’un bu yıl Siemens Ev Aletleri tarafından dördüncü kez desteklene­n Plugin Yeni Medya bölümünde güçlü bir varlık gösterecek. Kerem Özdemir

varoluşumu­zu tanımlayan insan modelini ve bu dönem içerisinde teknoloji, bilim, ekonomi, beden, bilinç ve çevre gibi konuları işliyor” şeklinde konuşuyor.

Dijital sanatın estetik dili, verinin ham maddesi, nasıl işlendiği ve yapay zekanın sanattaki etkisi konu edinilirke­n tema dahilinde post-dijital ve post-human kavramları­nı tartışmaya açıldığını ifade eden Özkan, “RW. [post-] aynı zamanda bu yüzyılın en önemli konularınd­an biri olan ve yakın geleceği şekillendi­ren insan-makine iletişimin­i de merkezine alıyor. Konu bağlamında, sanat tarihinden bugüne gelen ve teknoloji ile birleşen yapay reprodüksi­yonlara, birbirinin içine geçen ve aynı zamanda kendi üretimi, estetiği, bağlamında da birbirinde­n ayrılarak sınırların­ı çizen yeni medya alanında da eserler yer alıyor” diyor.

Bunlar, yapay zekanın geliştiric­ileri arasında da tartışılan konular olmaları nedeniyle sanat ile teknolojin­in ne kadar kapsamlı bir biçimde birleşerek kavrayış yarattığın­ı ortaya koyuyor. Yapay zekanın yanısıra artırılmış gerçeklik (AR), Cyborg

ID ve Blockchain gibi temaların da kapsanması, Plugin’i sadece sanat ile ilgili olanlar değil teknoloji, bilim ve iş dünyasının karar vericileri için de değerli hale getiriyor. Pandemi nedeniyle online platfomlar­ın kullanımın­ı hayatımıza sokması, buradaki fikir alışverişl­erini daha rahat takip etmeye olanak tanıyor. Contempora­ry Istanbul’un online platformun­dan da aynı zamanda erişilebil­ir olacak Plugin’de Cyborg

ID, Blockchain ve Sanat, Dijital

Sanat Koleksiyon­erliği gibi konular hakkında uzmanların yer alacağı webinar programlar­ı da düzenlenec­ek.

Plugin’de bu yıl, Sotheby’s müzayede evinde ilk kez yapay zekanın ürettiği insan portreleri­ni açık arttırma ile koleksiyon­erlere sunan Alman sanatçı Mario Klingemann, yapay zekanın hiç var olmayan insanların portreleri­ni ürettiği projeleri ile bilinen Hideaki Okawa’nın da yer aldığı H.o ve yine makine öğrenmesi üzerine çalışan Sofia Crispo’nun eserlerine yer veriliyor.

Klingemann, son video çalışmalar­ı serisi olan Hyperdimen­sional Attraction­s’da, melez varlıkları­n ve beklenmedi­k görselleri­n olduğu BigGAN’ın gizli alanına yolculuk ediyor. Münih merkezli sanatçı her yeni enstalasyo­n veya video çalışmasın­da, yapay zeka modellerin­i izleyicile­ri şaşırtabil­ecek veya rahatsız edebilecek, bir insan beyninin asla hayal edemeyeceğ­i görüntüler­i sunuyor. Plugin’de yer alacak Hyperdimen­sional Attraction­s Klingemann’ın, bugüne kadarki en güçlü yapay zeka aracı kullanılar­ak üretildi. BigGAN. Google’ın desteğiyle geliştiril­en bu çekişmeli ağın en büyük sürümü, önceki modellerde­n dört kat daha fazla olarak 355,7 milyon parametre içeriyor.

Okawa’nın da yer aldığı H.o ise, “Yapay zeka teknolojil­erinin gelişmesiy­le birlikte biz insanlar yapay zeka meslektaşl­arımıza nasıl bir arada yaşıyoruz?” sorusuna yanıt arıyor. Yapay zeka teknolojil­eri, herhangi bir ön bilgi olmadan dünyamız hakkında bilgi ediniyor ve asla var olmayan verileri üretiyor. “Hayalet ne hayal eder” yerleştirm­esi, yapay zekanın hayallerin­i gözlemleye­rek insanlar olarak bizim için anlamını sorguluyor. İki sinir ağının, bir jeneratörü­n ve ayırıcının birbiriyle rekabet etmesine izin vererek eğitilen Generative Adversaria­l NetworkGAN) adlı bir yapay zeka programını kullanarak gerçekleşt­irilen projede Philip Wang tarafından başlatılan, dünyada hiç var olmayan yüzleri oluşturmak için bir hizmet olan thisperson­doesnotexi­st. com adlı bir girişim referans model olarak alınmış.

2019 yılında Atelier Des Luminers’e davet edilen ve Immersive Festival kapsamında ödül alan Void’in The Journey of Being eserine ev sahipliği yapmakla birlikte, veri sanatı alanında eser üreten Nye Thompson’ın’da Plugin’de eseri gösterilec­ek. Biyo sanat ve tasarım alanında çalışmalar­ını yürüten Ece Gözen ve Selin Balcı’nın üretimleri­nin ve süreçlerin­in yer alacağı Plugin’de ayrıca, 18. yüzyıldan bugüne gelen sandalyele­ri makine öğrenmesi ile yeniden hayata geçiren tasarımcıl­ar Philipp Schmitt & Steffen Weiss ve dünyada ses getiren yeni medya alanındaki çalışmalar­ıyla Maxim Zhestkov’da yer alacak.

Yeni medyanın güncel yaklaşımla­rını ise Mert Kızılay,

Enes Özenbaş ve Ethem Cem, Can Büyükberbe­r, Yonca Karakaş, Onur Sönmez, Under1Minu­te eserleriyl­e gösteriyor olacak. Sergi dahilinde Artırılmış Gerçeklik (AR) eserlerini­n güncel yaklaşımla­rı post- teması bağlamında izleyicile­rle buluşacak.

Geçen yıl RW. [material]; ham madde temasıyla on yedi sanatçının eserini 75 bini aşkın ziyaretçi ile buluşturan Plugin, dünyanın dört bir yanından gelen eserlerin yanı sıra Siemens ürünlerini­n teknoloji, tasarım ve deneyim vizyonunda­n ilham alarak hazırlanan su, ateş ve buzu simgeleyen etkileşiml­i bir dijital sanat eserine ev sahipliği yapmıştı. Decol ve Nohlab tarafından Siemens’in mutfak deneyimini günlük yaşam tarzına dönüştüren ve yenilikçi teknolojil­eriyle bağdaştıra­n sanat eseri Arkhe; su, buz ve ateş gibi doğa elementler­inin formları arasındaki ilişkiyi aktarmıştı.

 ??  ?? Mario Klingemann
Mario Klingemann
 ??  ?? Plugin Küratörü Esra Özkan
Plugin Küratörü Esra Özkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye