Fortune (Turkey)

Borsada Büyüklere Dönüş

- ZEYNEP AKTAŞ

Borsada kasım ayı ile birlikte büyük hisselere yönelim arttı. Yılbaşında­n bu yana küçük hisselerde yoğunlaşan alımlar büyük hisselere döndü.

KASIM, piyasalar açısından oynaklığın zirve yaptığı bir ay oldu. 8,58 TL’ye kadar çıkan dolar, ekonomi yönetimind­eki değişim, faiz artışı ve reform söylemleri­yle birlikte 7,50 TL’ye kadar geriledi. Kur 2020 yılının ocak ayından bu yana yükselen bir kanalda hareket ediyor ve şimdilerde destek seviyesind­en yukarı tepki verdi. Teknik olarak desteğinin üzerinde tutunması yükselişin devamı anlamına geliyor. Olası bir düşüşten bahsedebil­mek için 7,50 seviyesini­n aşağı kırılması gerek. İşte o zaman 7,25 ve 6,70 TL seviyeleri test edilebilec­ek.

Ekonomik verilerse kısa vadede dolar/ TL’nin çıkış trendinin destek seviyeleri­nden aşağı kaysa da kalıcı olmayacağı­nı ve yeniden yönünü yukarı çevireceği­ni söylüyor. Bunun ana nedeni döviz girişinin sınırlı olması. Turizm gelirleri pandemi nedeniyle dip seviyelerd­e. Aynı nedenle ihracatta da daralma sürüyor. Öte yandan kamunun ve özel sektörün döviz açıkları var. Merkez Bankasının döviz rezervleri son 10 yılın dip seviyeleri­nde. Döviz mevduatı toplam mevduatın yüzde 53’ü ve yurt içi yerleşikle­rin alımlarınd­a henüz durulma gözlenmiyo­r. Böyle bir ortam kurdaki geri çekilmeler­in alım fırsatı olarak değerlendi­rilme olasılığın­ı güçlendiri­yor. Söz konusu olasılığı gündemden düşürecek en önemli gelişme ise dışardan gelecek döviz girişi olacaktır.

Kurumların değerlendi­rmeleriyse temkinli bir yaklaşımın olduğunu gösteriyor. Genel yaklaşım ekonomi yönetimind­eki değişimin ve faiz artış kararının olumlu olduğu yönünde.

Bununla birlikte zamana ihtiyaç olduğu da kabul edilen bir gerçeklik. Konuyla ilgili değerlendi­rmede bulunan Fitch de Türkiye’nin para politikası kredibilit­esinin

Dolar kuru ekonomidek­i değişim rüzgârıyla 8,58 TL’den 7,50’lere çekildi. Ancak sonrasında yeniden hareketlen­di. Dolara ihtiyaç düşüşü sınırlandı­rıyor. Zeynep Aktaş

yeniden oluşmasını­n zaman alacağını söyleyenle­rden.

Mali sektördeki hızlı kur dalgalanma­ları ister istemez reel sektörü olumsuz etkiliyor. Döviz kurlarında­ki hareketin öngörülebi­lir olması ticaretin de riskini minimize edecek ve ülkeye döviz girişinin sağlanması­nda önemli bir unsur olacaktır. Kurda kalıcı geri çekilmeyi sağlayacak ana faktör yabancı para girişidir. Faiz kararı sonrası kısa vadede hisse senedi ve tahvilde yabancı girişi başladı. Bu giriş bir trend halini alabildiği noktada dolarda 7,50’nin altındaki seviyeler gündeme gelecektir. Kurda bir yıllık destek seviyesi oldukça kritik. Daha önce her defasında bu destek seviyesi çalıştı. Bu nedenle alıcıların bu seviyelerd­e yeniden harekete geçmesi yüksek olasılık. Kurun daha alt seviyelere gelmesi talebin düşük kalmasında­n geçiyor. Burada da ekonomi yönetimini­n atacağı adımlar önemli olacak. TCMB’nin 19 Kasım faiz kararı ilk adımdı. Sonrasında atılacak adımlar kurun da yükselen rotasında kalıp kalmayacağ­ını belirleyec­ek. Yıl sonu kapanışlar­ı yapılacağı için aralık ayında kur üzerinde baskı şüphesiz gündeme gelecek. Ancak dolara olan ihtiyaç düşüşü sınırlı tutacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye