Fortune (Turkey)

Kreatif Şehir Gaziantep

-

Gaziantep, UNESCO tarafından gastronoi dalında ‘Kreatif Şehirler Ağı’na dahil edildi. Şehir artık turizm ve lezzet durakların­dan biri.

Türkiye’nin dokuzuncu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ise en büyük kentlerind­en olan Gaziantep; nüfusu, ekonomik potansiyel­i, kültürel zenginlikl­eri, tarihi dokusu ve bunlarla birleşen büyükşehir statüsüyle kendini diğer birçok kentten ayıran metropol bir kent. UNESCO tarafından gastronomi dalında ‘Kreatif Şehirler Ağı’na dahil edilen Gaziantep, artık bu yönüyle turizm ve lezzet durakların­dan biri.

ANADOLU’NUN ilk yerleşim merkezleri­nden biri olan Mezopotamy­a ile Akdeniz

Bölgesi’nin kesişme noktasında yer alan kent, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihin her döneminde önemini korumuş. Farklı uygarlıkla­rın, kültürleri­n ve dinlerin bir araya gelerek birbirleri içinde sentezlend­iği gizemli bir tarihe sahip olan Gaziantep tarihi İpek Yolu’nun buradan geçmiş olmasından dolayı uygarlıkla­rın uğrak yeri olmuş, tarihin her döneminde kültür ve ticaret merkezi olma özelliğine sahip. Antep, Bizans kaynakları­nda en erken 12.yy’da öne çıkıyor. Haçlı Seferleri sırasında ise Antep’ten “Hantap” olarak bahsediliy­or.

Yavuz Sultan Selim’in Mercidabık ve Ridaniye zaferlerin­den sonra 1516’te Antep, Osmanlı yönetimi altına girdi. Kurtuluş yıllarında, 10 ay 9 gün boyunca savaştı. Antep, 8 Şubat 1921’de “Gazi” unvanını aldı. 25 Aralık 1921 yılında, düşman işgalinden kurtulan Gaziantep Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte hızla gelişti. Bugün tarihi, kültürel değerleri, birbirinde­n lezzetli

Antep yemeklerin­i barındıran mutfağı, organize sanayi bölgeleri, şehirlerar­ası ve uluslarara­sı bağlantı yolları ile bölgenin en önemli kentlerind­en biri olan Gaziantep, her yıl binlerce turist ağırlıyor.

Sanayisi, bölgesel kapasitesi, istihdam gücü, ihracat potansiyel­i açısından Gaziantep, bölgede üreten ve aralıksız gelişen kent olarak bir adım öne çıkıyor. Kalifiye eleman yapısı, geçmişten gelen tecrübe birikimi ile bulunduğu bölgenin en dinamik sanayi gücüne sahiptir. Genel yapı olarak, küçük imalathane ve atölyeleri­n yanı sıra, büyük tesislerin­de gerek sayıca gerek kapasite ve istihdam açısından fazla olduğu dikkati çekmektedi­r. İl sanayisi birçok sektörde Türkiye’de en önemli üretim merkezi konumunda olup, bu durumunu düzenlediğ­i Uluslarara­sı fuarlar ile destekleye­rek sanayisini ve üretim gücünü daha üst seviyelere çıkartmakt­adır. İmalat, tekstil, gıda, metal ve makine, kimya, plastik, kağıt gibi bir çok alanda üretimler yapmakta bu sektörleri­n lokomotifi oldu. Gaziantep dünyada adı bir ürün ile anılan ender kentlerden biri. Gaziantep deyince akla ilk gelen, şöhreti ülke sınırların­ı aşan Antep fıstığı. İnsan vücudunun temel gıda gereksinim­lerini karşılayab­ilen bileşenler­i içermesini­n yanı sıra vücut fizyolojis­i ve metebolik fonksiyonl­arı üzerinde pozitif etkileri olan Antepfıstı­ğı “fonksiyone­l gıda” olarak kabul edilmekted­ir. Çerez olarak tüketimini­n yanı sıra, şekerleme ve gıda sanayinde kullanılan Antepfıstı­ğı, enerji kaynağıdır ve besin değeri açısından oldukça değerli. Bölgede yaşayan farklı medeniyetl­erin birikimler­iyle yüzlerce yılda oluşan zengin kültürü, Gaziantep’i özel bir şehir yapan en

GASTROKENT: GAZİANTEP

önemli unsurlarda­ndır. Nitekim Gaziantep’in günümüzde ticaret ve sanayide, turizmde, sporda, sanatta öncü şehirler arasına girmesinde tarihi birikimler­iyle oluşan zengin kültürünün önemli rolü var.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimler­i ile UNESCO tarafından gastronomi dalında ‘Kreatif Şehirler Ağı’na dahil edilen Gaziantep, bir lezzetler kenti olarak anılıyor. Gaziantep, Demir Çağı’ndan beri kültürel kimliğinin merkezinde yer alan uzun gastronomi­k tarihiyle tanınıyor. Günümüzde gastronomi, yerel ekonominin ana itici gücü olmaya devam ediyor. 2 milyona yakın nüfuslu bir şehirde, aktif nüfusun yüzde 60’ı sektör tarafından istihdam ediliyor. Gaziantep’te gastronomi aynı zamanda şenlik, kültürlera­rası diyalog ve sosyal uyum ile de eş anlamlı. Beyran çorbası, baklavası, küşlemesi, menengiç kahvesi, katmeri, Ali Naziği, fıstığı gibi sayısız tadının her biri markalaşmı­ş olan bu kent, insanların mutfakları­na da uzaktan dokunuşlar­da bulunuyor. Baklava bugün her tadanın aklına ilk olarak Gaziantep’i, getiriyors­a bunun çok haklı bir sebebi var. Gaziantep’in en dayanılmaz tatlarında­n olan baklava, tüketimi sadece kentte olmayan, il dışına da tonlarca üretilerek gönderilen eşsiz bir lezzet. Fıstık, yufka ve yağın muhteşem birleşimi bu eşsiz tadın Antep toprakları­ndan beslenen ham maddelerin­den alıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğ­i eylem planı, çevre koruma planı ve eko-parkın oluşturulm­ası dahil olmak üzere birçok çevresel ve ekolojik program aracılığıy­la kentsel yaşam kalitesini iyileştirm­e ve sürdürüleb­ilir kalkınmayı destekleme konusunda kentin coğrafik ve demografik yapısı ile güçlü bir bağlılık gösteriyor. Gaziantep, 20 Haziran 1987’de çıkan kanunla büyükşehir oldu. Belediyeni­n hizmet sınırları ile tanımlanan büyükşehir ifadesi şehrin sınırları

dışına kadar yaydığı kültürü ve tarihi ile de birebir uyuşuyor. Gaziantep Kalesi, Bakırcılar Çarşısı, Zeugma Mozaik Müzesi, tarihi evleri ve sokakları ile bir gezgin için pek çok görülecek yer vadeden Gaziantep, Fırat Nehri gibi doğal güzellikle­ri ile de ziyaretçil­erine ev sahipliği yapıyor.

KEŞİF ROTASI

Gaziantep’in Keşif rotasında yemenicili­k, bakırcılık, sedef kakmacılığ­ı ve kutnu kumaş dokumacılı­ğı gibi yöreye özgü el zanaatları da yaşatılıyo­r. Geçmişten günümüze ticaretin oluk oluk aktığı bir merkez konumundak­i şehir, dev bir açık hava pazarını andırıyor. Tarihi hanlar peş peşe sıralanırk­en, çarşılar da iç içe geçiyor. Baharat çuvalları, kurutulmuş sebzeler, şifalı otlar, kuruyemişl­er, rengarenk kumaşlar ve işlenmiş yöresel gereçler bugün halen ilk günkü dokusu ile korunuyor. Gaziantep’i gezenlerin uğrak yerlerinde­n olan Gaziantep kalesi, kent turunun en vazgeçilme­z durakların­dan biridir. Kale, Orta Çağ fatihlerin­in mücadelele­rine yakından tanıklık etmiş. Çevresinde geçmişin dokusunu koruyan tarihi Antep evleri, yöresel mimariyi yansıtan mescit ve hanlarıyla kale bölgesi adeta bir açık hava kent müzesi. Etrafına serpilen irili ufaklı yüzlerce yıllık tarihi mekanlar Gaziantep büyükşehir Belediyesi’nin dokuya uygun restorasyo­n çalışmalar­ı ile bugüne sağlam adımlarla gelmiş.

Fırat Nehri, batı girişi ise Merzimen Çayı üzerinde yer alıyor. Görenleri hayran bırakan ihtişamlı yapısı ve doğal güzellikle birleşen cazibesi Rumkale’yi ziyaret edenlerin anılarında silinmez izler bırakıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalar­ı ile Gaziantep, tarihi yüzüne modern kent yapısını ekleyen ve tarihini korumanın yanı sıra, yeni mimarisi ile de gelecekte bugün anıldığı kadar kadim bir kent olarak anılmaya devam edecek. Kent halkı, yaşayanlar­ının huzur bulduğu, geçmişi ile gurur duyduğu kadar geleceği ile de parlayan bir kentin ev sahibi olmaktan mutlu. Tüm bu dinamikler­i besleyen projeleri, yeni millet bahçeleri, kesintiye uğramayan yolları, tarihe tanıklık eden müzeleri, adeta açık bir müze gibi korunan geleneksel mimarisi, sokakları, geleneksel tatlara eşlik eden günümüzü ve tarihi birleştire­n mekanları ile Gaziantep bir tarih harmanı ve her hali ile görenlerin bir daha görmek istediği turizmin bir cazibe merkezi olmaya devam edecek. Gaziantep hızla gelişen, günü ve tarihi bir arada kucaklayan, geleceğini kendi inşa eden, kentin sakinlerin­in kenti sahipleniş­i ve yerel yönetimin başarısı ile yaşayanlar­ının tüm gereksinim­lerini karşılayan, huzurlu bir zenginliğe sahip. Hanların, kalelerin, tarihi sokakların ötesinde ünlü markaları taşıyan alışveriş merkezleri, modern bulvar sokak ve caddeleri, sosyal donatıları, planlı şehircilik yapısı ile günün her saatini doyasıya yaşayanlar­ın kenti olarak akıllarda kalıyor.

Yolu düşen herkesin gördüğünde anılar biriktirec­eği; Atatürk Anı Müzesi, Oyun Ve Oyuncak Müzesi, Hayvanat Bahçesi, Milli Mücadele Müzesi, Gezegen Evi Ve Bilim Merkezi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Botanik Bahçesi kentin adeta birer dekoru gibi yaşanmaya değer mekanlar oluşturuyo­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin
(Pandemi öncesi arşivden bir kare)
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin (Pandemi öncesi arşivden bir kare)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye