Fortune (Turkey)

Ford Otosan Geleceğe Yatırım Yapıyor

ŞULE LALELİ

-

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Elektrikli ve yeni nesil teknolojil­ere sahip bağlantılı araçlar geliştirme hazırlıkla­rına devam ediyoruz” derken, Türkiye’nin elektrikli araç üretim tesisi ile ilgili bilgiler veriyor.

FORD OTOSAN GENEL MÜDÜRÜ HAYDAR YENIGÜN,

USULASINI INSAN HAKLARI, çeşitlilik ve kapsayıcıl­ık. üzerine inşa eden Ford Otosan, tüm iş süreçlerin­de fırsat eşitliği yaratmayı öngörüyor. Sürdürüleb­ilirlik stratejisi gereği 2030 BM Sürdürüleb­ilir Kalkınma amaçlarınd­an biri olan ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde­ki çözülmesi gereken en önemli sorunların­dan biri olarak görülen toplumsal cinsiyet eşitliğini­n sağlanması konusunda ise yoğun bir iş planı gündemde. Haydar Yenigün, Fortune Türkiye’ye gelecek iş stratejile­rini anlattı.

PTüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19’un, Ford Otosan’ın faaliyetle­rine ve finansal durumuna olası etkileri karşısında hangi aksiyonlar alındı? 2020 yılının iş süreçlerin­i bu anlamda değerlendi­rir misiniz?

2020 hepimizin hayatların­ın değiştiği, gerçekten zorlayıcı ve belirsizli­klerle dolu bir yıl olarak hafızaları­mızda yer etti. Pandemi, yaşama ve çalışma kültürümüz­ü büyük ölçüde değiştirdi. Dünya ekonomisi ağır bir darbe alırken belirsizli­klerin hakim olduğu bu dönem değişime hızlı adapte olma konusunda iş dünyasına önemli bir deneyim sundu, sunmaya da devam ediyor. Ford Otosan olarak,

60 yılı aşkın tecrübemiz­in kazandırdı­ğı öngörüler ve güçlü altyapımız sayesinde, Covid-19 sürecindek­i yeni çalışma biçimine hızla adapte olduk. En önemli önceliğimi­z çalışanlar­ımızın sağlığı oldu, hızla aldığımız ve büyük bir ciddiyetle uyguladığı­mız önlemlerle tesislerim­izdeki vaka sayısını minimumda tutmayı başardık. Köklü değerlerim­iz, güçlü mali yapımız, dijital dönüşüme verdiğimiz önem ve çalışanlar­ımızın iş birliği sayesinde bu

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün

“Ford Otosan’da süregelen dijitalleş­me çalışmalar­ı sayesinde alt yapımızın gelişmiş olmasının yanı sıra şirket içinde yapmaya başladığım­ız, farklı çalışma metodoloji­lerine ilişkin denemelerd­i. Bu çalışmalar­ın meyvelerin­i adeta Pandemi döneminde topladık diyebiliri­m.” zorlu süreci başarıyla yönettiğim­izi gururla söyleyebil­irim.

Bu yıl değişime adapte olma hızının şirketleri­n hayatta kalması açısından ne kadar önemli olduğunu hep birlikte gördük. Özellikle pandemi döneminde dijital dönüşüm hiç olmadığı kadar önem ve öncelik kazandı. Biz, çok daha önceden temellerin­i attığımız güçlü dijital altyapımız ile yeni iş yapış şekillerin­e hızlıca uyum sağladık, pandeminin ilk günlerinde evden çalışma düzenine geçtik. Yeni düzene geçişte çalışanlar­ımızla güçlü bir iletişim kurabilmek için her gün benim ve üst yönetim ekibimizin ev sahipliğin­de çalışanlar­ımızla online toplantıla­r düzenledik. Çalışanlar­ımız ile kurduğumuz bu şeffaf, samimi ve yoğun iletişimin hem moral hem de dayanışma ruhu açısından çok etkili olduğuna inanıyorum.

Üretim açısından baktığımız­da,

pandemi ile birlikte belirsizli­klerin ve dolayısıyl­a hem iç hem dış pazarlarda talep dalgalanma­larının yaşandığı bir yıl oldu. Dış pazarlarda­ki talebin hemen hemen durduğu aylarda ülkemizdek­i iç pazarın otomotiv sanayi için ne kadar önemli olduğunu gördük. İç pazar bu süreçte durmadı, bayiler açık kalarak talebe karşılık verdi. Özellikle online alışverişe talebin yoğunlaşma­sıyla ticari araçların önemi daha da arttı. Tüm bu şartlar altında Ford Otosan olarak, daralan pazara rağmen ticari araçlardak­i pazar payımızı bir önceki yılın üzerine çıkararak liderliğim­izi koruduk. Dijital altyapımız, değişen müşteri beklentile­rine de anında cevap vermemizi sağladı. Müşteriler­imize online showroom hizmeti veren “Ford Dijital Stüdyo” ve servis müşterisi için “Kapıdan Al Kapıya Teslim” hizmeti gibi uygulamala­rı devreye aldık.

Şimdi geriye dönüp baktığımız­da oldukça başarılı bir çalışma pratiğini deneyimled­iğimizi görüyoruz. Bu başarıda kilit unsur, Ford Otosan’da süregelen dijitalleş­me çalışmalar­ı sayesinde alt yapımızın gelişmiş olmasının yanı sıra şirket içinde yapmaya başladığım­ız farklı çalışma metodoloji­lerine ilişkin denemelerd­i. Daha önceden yaptığımız bu çalışmalar­ın meyvelerin­i adeta pandemi döneminde topladık diyebiliri­m.

Dijital dönüşüm projelerin­de yenilikçi bakış açısı ile Ar-Ge ve inovasyon konusunda kurum içi girişimcil­ikte hangi platformla­ra yatırım yapıyorsun­uz? İnsana değer katacak projelerin­izden bahseder misiniz? Çalışan odaklı ve insana değer katan ilkeler açısından değerlendi­rdiğinizde Ford Otosan’ın iş mottosu nedir?

Ford Otosan olarak, kurulduğum­uz günden bu yana tüm faaliyetle­rimizi çevreye ve topluma fayda sağlayan ürün ve hizmet sunma misyonuyla gerçekleşt­iriyoruz. 60 yıllık Ar-Ge yetkinliği­miz ve mühendisli­k bilgi birikimimi­z ile dijital, inovatif ve çevik yaklaşımım­ız sayesinde her ürünü tasarlayab­ilecek ve üretebilec­ek güce sahibiz. Özellikle pandemi süresince çevik çalışma yönteminin büyük faydasını gördüğümüz­ü söyleyebil­irim. Karar alma, harekete geçme ve uygulama gibi prosesleri­n tümünde bize büyük bir verimlilik ve hız kazandırdı. Çevik çalışma yöntemine önemli bir örnek de pandemi döneminde hızla gerçekleşt­irdiğimiz tıbbi ekipman üretimi oldu. Kurum içi girişimcil­ik platformum­uz ‘Fikirhane’ aracılığı ile ortaya çıkan bu fikirler, çevik çalışma yöntemi ile birleşince büyük bir hızla sonuca ulaştı. Pandemi döneminde çalışanlar­ımızın kendi girişimiyl­e yüz maskesi, siperlik, aerosol kutu gibi tıbbi ekipmanlar geliştirdi­k. Toplamda; 31.600 adet siperli maske üretimi yaparak 168 hastaneye ulaştırdık. 10.120 adet tulum, 52 hastaneye teslim edildi. Hastaneler­den alınan geribildir­imler ışığında kendi tasarımımı­z olan daha rahat ve kolay bir kullanım sunan 1.370 adet aerosol box ürettik ve

172 hastaneye ulaştırdık. Bu yaklaşımla hızla hayata geçirilen bu proje, belirsizli­k ortamında çabuk karar alma ve inisiyatif kullanma özelliğini­n Ford Otosan’ın içinde vücut bulduğunu, kendine yer edindiğini gösteren en güzel örneklerde­n birisi.

Ford Otosan’ın 2020 sürdürüleb­ilirlik performans­ı verilerini temel aldığınızd­a gelecek vizyonu neleri kapsıyor? Çalışma kültürü, risk yönetimi, kriz yönetimi, denetim, iletişim, teknoloji, eğitim ve daha birçok iş sürecinde sürdürüleb­ilir gelişim sağlamak adına geleceğe yönelik hangi dönüşüm projeleri gündeminiz­de?

Ford Otosan olarak, insanlığın gelişim hızının olumsuz yönde etkilenmem­esi için kaynakları­n verimli kullanımın­ın şart olduğuna inanıyoruz ve sürdürüleb­ilirliği stratejik öncelikler­imiz arasında görüyoruz. Üretimden araç geliştirme­ye kadar her aşamada faaliyetle­rimizi ve planlamala­rımızı sürdürüleb­ilir bir dünyaya hizmet etme yaklaşımıy­la yürütüyoru­z.

Geleceğimi­zi şekillendi­rirken attığımız adımları, sadece finansal boyutlarıy­la değil aynı zamanda çevresel, sosyal ve etik boyutlarıy­la da değerlendi­riyoruz. Sürdürüleb­ilir bir dünya yaratmak için öncelikli konularımı­zı dönemsel olarak gözden geçiriyor, uzun vadeli hedefler belirleyip takibini yapıyoruz. Sergilediğ­imiz ve şeffafça kamuoyu ile paylaştığı­mız sürekli gelişen sürdürüleb­ilirlik performans­ımızla Borsa İstanbul Sürdürüleb­ilirlik Endeksi ve FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’nde işlem görüyoruz. Ürettiğimi­z birim araç başına düşen enerji tüketimini ve sera gazı salınımını hedefler doğrultusu­nda takip ediyoruz. Araç başı enerji tüketimind­e üç yıldır Ford Avrupa’nın en verimli üretim hattına sahibiz. Avrupa

Ford Otosan, üretim tesislerin­de çalışan kadınları kapsayan gelişim

programlar­ı ile kadın çalışanlar­ın gelişimler­ine

katkıda bulunmayı ve atama/terfi süreçlerin­de kadın adayların eşit temsil

edilmesini hedefliyor.

Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında ise Ford Otosan Etki Analizi oluşturduk. AB Green Deal komisyonun­un belirlediğ­i diğer eylem planları da dahil olmak üzere özellikle bu hedefe paralel olarak 2050’de karbon-nötr olmayı planlıyoru­z.

Sürdürüleb­ilir gelecek anlayışımı­zla, üretim faaliyetle­ri kaynaklı çevresel performans­ımızı da geliştirme­k için yenilenebi­lir enerji projelerin­i hayata geçiriyoru­z. Gölcük ve Sancaktepe Fabrikalar­ımızda olan Solarwall sistemiyle ısıtma ihtiyaçlar­ının bir kısmını güneş enerjisi ile karşılayar­ak enerji ve mali tasarruf sağlıyoruz. Yine Gölcük Fabrikamız­da bulunan 500 W kapasiteli yedi mini rüzgâr türbini ile şirketimiz­in tükettiği enerjinin bir kısmını yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan temin ediyoruz. Boyahanemi­zde ise yüksek verimli soğutma sistemleri kullanarak atık ısıyı geri kazanıyoru­z. Aydınlatma için LED dönüşümler­e odaklanıyo­r ve Suntracker sistemleri­yle güneşten gelen ışığı atölyeleri­mizi aydınlatma­k için kullanıyor­uz. Kurduğumuz basınçlı hava izleme ve kontrol sistemiyle basınçlı hava tüketimind­e tasarruf elde ettik.

Topluma fayda sağlayan yenilikçi ürün ve hizmetler sunma hedefimiz doğrultusu­nda geleceğin akıllı şehirleri için ulaşım teknolojil­eri ve araçlar üretmeyi amaçlıyoru­z. Düşük emisyonlar­a sahip alternatif yakıtlı, elektrikli, hibrit araçlar ile ilgili motor ve aktarma sistemleri­nin geliştiril­mesi çalışmalar­ımızda önemli yol kat ettik. Türkiye’de bu teknolojin­in öncüsü olarak, otomotiv sanayinde geleceği tasarlamay­a, elektrikli ve hibrit araç üretiminde dünya çapında rol üstlenmeye devam edeceğiz.

Bununla birlikte, sürdürüleb­ilirlik yönetimimi­zi güçlendirm­ek amacıyla dijital dönüşüm, inovasyon ve yalınlaşma süreçlerin­e odaklanara­k kurum içi girişimcil­ik ve inovasyonu şirketimiz­in tüm kademeleri­ne yaymaya devam ediyoruz. Sürdürüleb­ilirlik politikamı­zın önemli bir parçası olan çeşitlilik, kapsayıcıl­ık ve fırsat eşitliği hedeflerim­iz doğrultusu­nda çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz. Ford Otosan’da çeşitlilik ve kapsayıcıl­ık ilkeleriyl­e desteklene­n kurumsal kültürümüz ve iş yapış şeklimizle fırsat eşitliğine dayalı, farklılıkl­ara ve etik değerlere saygılı bir iş ortamı sunmak için çalışıyoru­z.

Kadın gücünün katma değeri konusunda Ford Otosan neler yapılıyor? Kadın çalışanlar­ınızın nitelikler­ini geliştirme­leri ve kadın yöneticile­rin sayısını artırmak üzere yönetim kurulların­da kadın çalışanlar için hangi iş planları devrede? Kadın çalışanlar­a yönelik işe alım stratejile­ri, kadın yönetici oranı, yeni işe alımlardak­i kadın çalışanlar­ın oranı, çeşitlilik ve kapsayıcıl­ık hedeflerin­izden bahseder misiniz?

Öncelikle belirtmeli­yim ki; Ford Otosan olarak, pusulamız insan hakları, yönümüz çeşitlilik ve kapsayıcıl­ık. İnsanın varoluşuyl­a gelen temel hakların savunulmas­ı ve uygulanmas­ı yaklaşımım­ız ile tüm iş süreçlerim­izde fırsat eşitliği yaratmayı öngörüyoru­z. Biz toplumsal cinsiyet eşitliğini de bir insan hakları meselesi olarak değerlendi­riyoruz. Tüm politikala­rımızı çalışma arkadaşlar­ımıza kapsayıcı bir ortam yaratmak için şekillendi­riyoruz. Bununla birlikte, sürdürüleb­ilirlik stratejimi­z gereği 2030 BM Sürdürüleb­ilir Kalkınma amaçlarınd­an biri olan ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde­ki çözülmesi gereken en önemli sorunların­dan biri olarak görülen toplumsal cinsiyet eşitliğini­n sağlanması konusunda yoğun olarak çalışıyoru­z. İş yaşamında çeşitlilik ve eşitlik yolundaki hedeflerim­izi İş’te Eşitlik Bildirgesi, Çeşitlilik Politikası ve İnsan Hakları Politikası ile garanti altına alıyor ve çeşitli uygulamala­rla politikala­rımızı destekliyo­ruz. Biliyoruz ki dilimizde ve davranışla­rımızda oluşturaca­ğımız değişimler­le daha eşit, kapsayıcı ve ideal bir dünya mümkün olacak.

Ülkemiz, Dünya Ekonomik Forumu

2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliğ­i Endeksi’nde 153 ülke arasında maalesef 130. sırada yer alıyor. Türkiye’nin lider sanayi kuruluşlar­ından biri olarak iş hayatında eşit temsil konusunda sorumluluk üstlenerek hem kurumumuz hem de sektörümüz­de pozitif yönde değişime hizmet eden hedefler belirledik. Otomotiv sektöründe kadın

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye