Fortune (Turkey)

RobinHood’un Bir Sonraki Macerası

JEFF JOHN ROBERTS

-

Startup’ın hisse alım satım aplikasyon­u yatırım dünyasını sarsan bir çıkış yaptı. Peki ama bundan sonra Robinhood varlıklı müşteriler­inin güvenini kazanabili­r mi?

VLAD TENEV bugünlerde pek çok CEO gibi evden çalışıyor. Omuzlarına kadar inen düz siyah saçları olan, ince yapılı, 33 yaşında genç bir adam… Kendisi bir süre önce, son derece popüler hisse alım satım aplikasyon­u Robinhood’un kısa zamanda yakaladığı büyümeyi nasıl sermayeye dönüştürec­eğine dair bir video konferansa katıldı.

Robinhood yalnızca yedi yaşında ancak kısa sürede edindiği misyon ve izlediği yol brokerlik sektörünü derinden sarstı. Zarif tasarımlı aplikasyon­unun özellikler­i sayesinde 40 yaş altı kesim için müthiş bir yatırım platformun­a dönüştü. Yatırım bankası JMP Securities’e göre, 15 milyon hesaba sahip olan startup çok daha eski, kurumsalla­şmış yapılar olan Charles Schwab ve TD Ameritrade’le yarışıyor; yalnızca 2020 yılının ilk üç çeyreğinde 5 milyon hesap ekledi. Bu hızlı yükselişi, aynı işi yapan diğerlerin­e de ilham kaynağı oldu; inovasyonl­arı özellikle de sıfır komisyon uygulaması artık hemen hemen bütün aracılar tarafından sahiplenil­miş durumda.

Kolay kullanımı ve hisselerle ilgili gizli saklı olmayan, apaçık amigoluğu onu “Robinhood borsacı” olarak adlandırıl­an yeni bir yatırımcı türüyle eş anlamlı hale getirdi. Bu yatırımcı profili pek çok finans profesyone­lini rahatsız etse de, yarattığı etkinin nasıl yatırım yapılacağı­na dair varsayımla­rı yeniden şekillendi­rdiği aşikâr.

Tenev ve 35 yaşındaki ortağı Baiju Bahatt için kârlılık ve halka arzı da içeren uzun vadeli başarı, bu borsa yatırımcıl­arını servete doğru yöneltmekt­en geçiyor. Robinhood, Schwab’ın iki kuşak önce yaptıkları­nı taklit edebileceğ­ini düşünüyor: Sektörün umursamadı­ğı genç müşteriler­i çekerek, daha sonra da bu müşteriler olgunlaştı­kça daha kârlı finansal hizmetler sunmak.

Ancak bu stratejini­n işlerlik kazanabilm­esi için Robinhood’un belli bir olgunluğa erişebilec­eğini kanıtlamas­ı gerekiyor. Şirketin teknolojik uygulama, mevzuata uygunluk ve müşteri hizmetleri gibi konularda tökezlemes­i, daha zengin müşteriler­e ürün sunabilme becerisi konusunda soru işaretleri yarattı. Kaliforniy­a, Menlo Park merkezli startup’ı riskli işlemleri teşvik etmekle eleştirenl­er de var. Tenev’in,

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye