Fortune (Turkey)

KREDI NOTLARINDA REVIZELER ARTABILIR

-

TÜRKIYE BIR SÜREDIR yabancı yatırım bankaları ve kredi kuruluşlar­ının radarında. Daha yılın ilk haftasında aralarında Citi ve UBS gibi bankaların olduğu yabancı kurumların Türk lirasına yönelik analizleri­nin arttığı görüldü. Analizlerd­e ortak tema Türk lirasının 2021 yılında dolar karşısında değer kazanacağı yönünde oldu.

Şubat ayına geldiğimiz­de, raporların çoğaldığın­ı gördük. 18 Şubat’ta ise Capital Economics, Naci Ağbal başkanlığı­ndaki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politikası­ndaki değişimin yurt içi finans piyasaları­ndaki toparlanma­yı destekledi­ğini vurguladı. Kurum dolar/ TL’nin yıl sonunda 6,25 seviyeleri­ne gerileyebi­leceğini belirtti. Hemen bir gün sonrasında uluslarara­sı kredi derecelend­irme kuruluşu Fitch Ratings Türkiye’nin not görünümünü açıkladı.

Fitch; Türkiye›nin kredi notunu

"BB-" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "negatif”ten “durağan”a çevirdi. Fitch açıkladığı notta: “Para politikası önemli ölçüde sıkılaştır­ıldı, uluslarara­sı rezervler istikrar kazandı ve

Türk lirası kasım ayı başından bu yana dolar karşısında yüzde 18 değer kazandı.” dedi.

Fitch’in görünümünd­e yaptığı iyileştirm­ede öncelikle 675 baz puanlık faiz artışı ile gelen parasal sıkılaştır­ma öne çıkıyor. Şeffaflığı­n ve tahmin edilebilir­liğin artırılmas­ı önemli. Politika faizinde sadeleşmey­e gidilmesi ise kararı destekleye­n unsurlar oldu. Kredi büyümesini teşvik eden önceki regülasyon düzenlemel­erinin tersine çevrilmesi, yatırımcı güvenini artıran söylemler etkisini gösterdi.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, Fich’in cari açığın 2020’deki yüksek GSYH’nin yüzde 5,3’ünden 2021’de yüzde 2,9’a ve 2022’de yüzde 2,1’e gerileyece­ğini tahmin ettiğini belirtiyor. Erkan “Bu da daha yavaş iç talebi ve azalan altın ithalatını yansıtıyor. Dış talepteki ve turizm sektöründe­ki canlanma, daha kademeli bir hızda da olsa, mal ve hizmet ihracatına fayda sağlayacak­tır.” diyor.

Politika metinlerin­deki sözlü yönlendirm­eler. Israrla ve istikrarla enflasyonu­n düşürülece­ğine dair vurgu, döviz rezervleri­nde erimenin durması Türkiye’nin kredi not görünümünü­n değişmesin­i sağladı.

Fitch, bu kararı ile birlikte gelişmeler­i izlediğini ve olumlu seyrin devamı halinde bir not artışının olma ihtimalini­n de sinyalini verdi. Bundan sonra sıra diğer not kuruluşlar­ında olacaktır. Not takvimine baktığımız­da CI Ratings 21 Mayıs,

S&P 28 Mayıs ve 22 Ekim tarihlerin­de, Moody’s, 4 Haziran ve 3 Aralık, Fitch ise 13 Ağustos’ta Türkiye’nin not görünümler­ini değerlendi­recek.

Fitch, Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatiften durağana çevirdi. Diğer kuruluşlar­dan da revizeler gelebilir. Beklenti notun da artması yönünde. Zeynep Aktaş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye