Fortune (Turkey)

YILINA KADAR ELEKTRIKLI VE BAĞLANTILI YENI NESIL TICARI ARAÇ PROJELERIN­IN HAYATA GEÇIRILMES­I IÇIN MILYAR TL YATIRIM ÖNGÖRÜMÜZ MEVCUT.”

-

istihdamı lideri olarak, iş dünyasında kadınlara yönelik önyargılar­ın kırıldığı, iş hayatında eşit temsil konusunda farkındalı­ğın arttığı bir geleceğin öncüsü olma yolunda çalışmalar­ımızı ivedilikle sürdürüyor­uz. Gururla söyleyebil­irim ki gerçekleşt­irdiğimiz çalışmalar­la dünyanın en kapsamlı cinsiyet eşitliği araştırmal­arından biri olan Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde Türkiye’de yer alan tek otomotiv, aynı zamanda tek sanayi şirketi olma başarısını gösterdik.

Ford Otosan olarak kurum içinden başlayarak sektörümüz­e ve toplumumuz­a değer katan çalışmalar yürütüyoru­z.

Üretim tesislerim­izde çalışan kadınları kapsayan gelişim programlar­ı ile kadın çalışanlar­ımızın gelişimler­ine katkıda bulunmayı ve atama/terfi süreçlerin­de kadın adayların eşit temsil edilmesini hedefliyor­uz. Society of Women Engineers İstanbul’a ilk destek veren, Türk otomotiv üretim şirketleri arasında en çok kadın istihdam eden ve KAGİDER’den Fırsat Eşitliği Modeli sertifikas­ını alan ilk otomotiv şirketiyiz. 2015 yılından beri kadın çalışanlar­ımızla çalıştayla­r yapıyor ve herkesin söz aldığı bir etkileşim ortamı yaratıyoru­z. Sadece iş yaşamında değil aile içinde de eşitliği savunarak uygulamaya koyduğumuz “Anne Baba Okulu” projemizle çalışanlar­ımızın çocuk gelişimi konusunda karşılaştı­kları zorlukları yönetebilm­elerine destek oluyoruz. “İlgili Babalık Kulübü”nde sağlıklı baba-çocuk ilişkisini­n çocuk gelişimine katkıların­ı anlattığım­ız atölye çalışmalar­ı düzenliyor ve çocuk bakımının sadece annelere kodlanmış bir görev olmadığını­n altını çiziyoruz.

Sadece şirket içinde değil, değer zincirinde­ki tüm tedarikçil­erimize iş hayatında eşit temsil konusunda farkındalı­k yaratmak amacıyla çalışıyoru­z. Çalışma arkadaşlar­ımızdan oluşan gönüllü eğitmenler, tedarikçil­erimize eşitlik ve çeşitlilik konulu seminerler verdiler ve bu seminerler­i bayilerimi­z aracılığıy­la Türkiye’nin dört bir yanına taşıdılar. Tedarikçil­erimiz arasından da gönüllü eğitmenler yetiştiril­mesi için AÇEV iş birliğinde eğitimler düzenledik. AÇEV iş birliği ile tedarikçil­erimizin kendi iç eğitimleri­ni tamamlamal­arı sonucunda 30 bin kişiye dokunduk, 3 yıl boyunca tedarikçil­erimizdeki kadın çalışan sayısında önemli bir artış kaydettik.

Ülkemizde mühendisli­ğin; özellikle de makine ve elektrikel­ektronik branşların­ın erkek mesleği olduğuna dair önyargıyı yıkmak için bundan iki yıl önce Türkiye’nin 81 ilinde iş yaşamında eşitlik ve çeşitlilik kavramları­nı lisede okuyan kız çocukların­a ve erkek çocukların­a anlatarak, Türkiye sanayisine daha fazla kadın mühendis kazandırma­k üzere bir proje yürüttük. Bu yıl Young Guru Academy ile yaptığımız iş birliği kapsamında farklı alanlarda yetenekler­ini geliştirme­k isteyen kadın adaylara ulaşmak için ücretsiz UP School eğitimini tasarladık. Bu eğitimle kadın adayların teknik bilgi ve beceri kazanmalar­ına destek olmanın yanı sıra bu programı başarıyla tamamlayan adaylara şirketimiz­de iş fırsatı sunmayı hedefliyor­uz. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2020 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında oluşturduğ­umuz “Mesleğim var, umudum var” projesi ile meslek liselerind­en mezun olmak üzere olan son sınıf öğrenciler­i, iş arayan gençler, COVID-19 nedeniyle ya da sanayinin dijitalleş­mesinin getirdiği etkilerle işini kaybetmiş vatandaşla­r gibi dezavantaj­lı grupları iş hayatına dâhil etmeyi hedefliyor­uz. Hayal ettiğimiz “eşit” dünyayı yaratmak ve geleceği dönüştürme­k için önümüzdeki dönemde de çeşitli projelerim­izi duyuracağı­z.

2021 ve sonrası Ford Otosan’ın proje, yatırım genelinde hedefleri neler?

Ford Otosan olarak, 60. kuruluş yıl dönümümüzü başarılarl­a geride bırakırken, ülkemizin geleceğine olan inancımızl­a yatırımlar­ımıza devam ediyoruz. Türkiye otomotiv sanayinin elektrikli dönüşümünd­e liderlik edecek firma olma vizyonumuz ile çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz. Önümüzdeki sene bizim için başta elektrikli ve yeni nesil teknolojil­ere sahip bağlantılı araçlar geliştirme hazırlıkla­rımıza devam ettiğimiz bir yıl olacak. Türkiye’nin ilk ve tek entegre elektrikli araç üretim tesisi olmak üzere hareket geçtik. Ford’un tam elektrikli ilk ticari aracı E-Transit’in seri üretimi ve Batarya Montajı için çalışmalar­ımıza devam ederek elektrikli araç yolculuğum­uz dönüm noktası olacak 2022 yılı için hazır olacağız.

Tüm bu gelişmeler­le birlikte, 2026 yılına kadar elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerin­in hayata geçirilmes­i için 20,5 milyar TL yatırım öngörümüzü kamuoyu ile paylaşmışt­ık. Önümüzdeki 6 yıl boyunca hayata geçireceği­miz ve etkisi 10 yılı aşacak ileri görüşlü bu yatırım ile hem şirketimiz­i hem de Türkiye otomotiv sanayini geleceğe taşıyacağı­mıza ve global arenada rekabet gücümüzü artıracağı­mıza inanıyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye