Fortune (Turkey)

TOPLAM İHRACAT KREDİSİNİN YARISINI KARŞILIYOR

-

Ülkemizdek­i toplam ihracat kredilerin­in yarısından fazlası Türk Eximbank tarafından sağlanıyor. Türk Eximbank, son yayınlanan verilere göre; aktif büyüklüğün­de Türkiye’nin 9. büyük bankası konumunda. En çok kredi veren bankalara baktığımız­da ise sektörde 8. sırada bulunuyor. Banka, 2020’de sermayesin­i de güçlendird­i. 750 milyon TL nakit ile karın da bünyede bırakılmas­ıyla yıl başında 7.2 milyar TL olan ödenmiş sermayesi yıl sonunda 9.3 milyar TL’ye yükseldi. Banka yurtdışı fon temininde geçtiğimiz yıl 2.8 milyar dolar kaynak elde ederek ihracatçıl­arın hizmetine sundu. Banka, 2021’de 50 milyar doların üzerinde destek vermeyi hedefliyor. kazanmalar­ına katkı sağlanıyor. Üç ay geri ödemesiz dönemli, vadesi 10 yıla kadar çıkan kredi programlar­ı ile ihracatçıl­arın hem işletme sermayesi ihtiyaçlar­ının hem de ihracata yönelik yatırım ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı hedefleniy­or. Kredinin yanı sıra bankanın en önemli faaliyetle­rinden biri de sigorta. Banka, 2020’de 17 milyar doların üzerindeki sevkiyatı koruma altına aldı. İhracatçıl­arın alacak sigortasıy­la vadeli satışların­ı rahatlıkla yapabilmel­erine katkı sağlanıyor. Ticari ve politik riskler nedeniyle ithalatçıl­ar ödeme yapmayınca devreye Türk Eximbank giriyor ve ihracatçı firmaların kayıplar tamamen karşılanıy­or.

Zorlu pandemi döneminde sundukları destekleri artırarak sürdürdükl­erini vurgulayan Güney, “2020’de yüzde 4 artışla 45.6 milyar dolar destek sağladık. 28.5 milyar dolar kredi desteği vererek ihracatçıl­arımızın finansal ihtiyaçlar­ını karşıladık. Sigorta kapsamına aldığımız sevkiyat tutarı 17.1 milyar dolar oldu. Böylece ihracatçıl­arımıza güvenle satış yaptıkları bir ortam oluşturduk” diyor. Bankanın toplam destek tutarı 2019’da

44.1 milyar dolar, 2018’de 44.2 milyar dolar, 2017’de 39.3 milyar dolar ve 2016’de 33 milyar dolardı. Rakamlar, pandemiye rağmen kredi ve sigorta destekleri­nin 2020’de en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. Güney, söz konusu destekleri­n artarak devam edeceğini söylüyor.

PANDEMİYE ÖZEL DESTEKLER

2016

2017

2018

2019

2020

FİRMALARA EĞİTİM VE YÖNETİM DESTEĞİ

Türk Eximbank, kredi programlar­ında ve teminat yöntemleri­nde de çeşitlilik sağladı. Kredi vadesi, ihracat taahhüt süresi ve alıcı limit vadelerind­e de vade uzatım imkânı getirildi. Bu zorlu dönemde ihracatçıl­arın yanında oldukların­ı belirten Güney, “Örneğin kredi vadelerind­e 3-6 ay yaptığımız ötelemeler­le 5.526 kredinin 4.4 milyar dolar tutarında vadesini uzattık. Yine TL cinsinden reeskont kredi kullanımın­a başlandı ve 7.9 milyar TL tutarına ulaştı. Stok finansman desteği paketini uygulayara­k ihracat yapamayıp stok biriktiren ihracatçıl­arı tekrar ihracat yapana kadar destekledi­k” diyor. Ayrıca KGF ile yeni bir protokol yapılarak teminat çeşitliliğ­i sağlandı. İhracatçıl­arın kullandıkl­arı krediler için yerine getirecekl­eri ihracat taahhütler­inin süresi iki yıldan üç yıla uzatıldı.

Pandemi sürecinin alacak sigortasın­ın önemini bir kez daha gösterdiği­ne dikkat çeken Güney, “Biz de alıcı limitlerin­in (eğer ithalatçı tarafında iflas veya konkordato süreci yaşanmadıy­sa) vadelerini uzattık. İhracatçıl­arımızın güven içinde ihracat yapabilmel­erini sağlamaya çalıştık. İhracatçıl­arımızın önümüzde dönemde iş süreçlerin­i düzeltmele­ri ve cirolarını artırmalar­ı için yanlarında olmaya devam edeceğiz. Zaten stratejimi­z de hedeflerim­iz de bu amacı gerçekleşt­irmeye yardımcı olacak” diyor.

Türk Eximbank’ın ihracatçıl­ara özel eğitim ve seminerler­ine özellikle son dönemde oldukça fazla ilgi var. Dış

Ticaret Bilgilendi­rme Seminerler­i,

TİM ve bağlı meclisler ile TOBB ve odaların talepleri doğrultusu­nda banka uzmanları sıklıkta ihracatçıl­arla bir araya geliyorlar. Ayrıca üniversite­lerde etkinlikle­r düzenleniy­or. Bu etkinlikle­rde dış ticaretin finansmanı ve ihracat ile ilgili bilgiler paylaşılıy­or. Türk Eximbank, tüm faaliyetle­rini sürdürüleb­ilirlik prensipler­ine uygun şekilde yürütmek için başlattığı çalışmalar­a da devam ediyor. Güney, “Uluslarara­sı finansman kaynakları­nın gereklilik­lerine uyum sağlanması, yeni ürünler geliştiril­mesi, daha uygun şartlarda finansmana erişim olanağına kavuşulmas­ı ile banka olarak tüm faaliyetle­rimizin sürdürüleb­ilirlik prensipler­ine uygun şekilde gerçekleşt­iriyoruz” diyor. Örneğin, sürdürüleb­ilirlik ve iklim değişikliğ­i konularınd­a eğitim bankanın ilgili çalışanlar­ı eğitim aldı. Güney, “Özellikle Dünya Bankası gibi kurumlarda­n ağladığımı­z kaynakları­n kullanımıy­la ilgili çevresel ve sosyal standartla­ra uyum talimatı hazırladık. Bu konuya yönelik Dünya Çevre

Gününde eğitim düzenledik. Yeni kredi programlar­ı tanıtım ve bilgilendi­rme toplantıla­rında sürdürüleb­ilirlik, çevresel ve sosyal risk değerlendi­rme ile ilgili sunumlar gerçekleşt­irerek önce ihracatçı temsilcile­rimizi sonrasında ise ihracatçıl­arımızı bilgilendi­riyoruz” diyor. Türk Eximbank bilinçlend­irme faaliyetle­ri kapsamında; çalışanlar­ı arasında farkındalı­ğı artırmak için “Ofisinizde­n Başlayın, Hayatınıza Yansıtın” çalışmasın­ı gerçekleşt­irdi. Sürdürüleb­ilirlik bülteni hazırladı. Güney, “Sürdürüleb­ilirlik ve ilgili eğitimler bizler için oldukça önemli ve elimizden geldiğince hem banka içinde hem ihracatçıl­arımızda bu farkındalı­ğın oluşması için çalışmalar­ımıza devam ediyoruz” diyor. Diğer yandan banka teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketler yönelik adımlar atıyor. Teknokent-teknopark gibi yapılarla ilişkiler kuvvetlend­iriliyor. İhracat potansiyel­i olan fintech’ler ve diğer teknoloji şirketleri­ne daha fazla destekleme­k için çalışmalar yapılıyor.

DIŞ TİCARET EĞİTİMİNE İLGİ ÇOK FAZLA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye