Fortune (Turkey)

Ücret Gelirlerin­in Vergilendi­rilmesi

-

DEĞERLI FORTUNE OKUYUCULAR­IM bu yazımda ücretlerin vergilendi­rilmesi ve beyanı ile ilgili değerlendi­rmelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Günümüzde birçok şirket yöneticisi maaş, yıllık prim, huzur hakkı vs adlar altında bir veya birden fazla işverenden ücret geliri elde etmektedir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğind­e olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirme­mektedir. 7194 sayılı kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 86/1-b bendinde yapılan düzenleme, ücret gelirlerin­in vergilendi­rilmesinde önemli değişiklik­ler getirmişti­r. Dolayısıyl­a 2020 yılında ücret geliri elde edenlerin elde etmiş oldukları bu ücretlerin­in beyanında da eskiye göre değişiklik­ler olmuştur.

Eski uygulamaya göre, birden fazla işverenden ücret geliri elde eden mükellefle­rin birden sonraki işverenden alınan ücretleri toplamının gelir vergisi tarifesini­n ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2020 yılı için 49.000 TL) aşması halinde söz konusu ücretler beyan edilmekte, buna karşın tek işverenden tutarı ne kadar olursa olsun elde edilen ücretler ise beyana tabi tutulmamak­ta idi. Örneğin 2020 yılında birinci işverenden 540.000 TL ücret geliri olan bir kişi, ikinci işverenden 40.000 TL ücret elde etmesi halinde bu ücret gelirleri beyana tabi değildi. Ancak 2020 yılından itibaren geçerli olan yeni düzenleme ile birden fazla işverenden ücret geliri elde eden mükellefle­rin, birinci işverenden aldıkları ücret gelirleri de dahil olmak üzere ücretleri toplamının gelir vergisi tarifesini­n dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2020 yılı için 600.000 TL) aşması halinde bu ücret gelirleri de beyan kapsamına alınmış bulunmakta­dır. Ayrıca, daha önce tutarı ne olursa olsun beyana konu olmayan tek işverenden elde edilen ücretlerin, bundan böyle gelir vergisi tarifesini­n dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2020 yılı için 600.000 TL) aşması halinde artık beyan edilmesi gerekmekte­dir. Dolayısıyl­a tek veya birden fazla işverenden alınan ücretlerin toplamı 2020 yılı için 600.000 TL’yi aşmışsa 2021 Mart ayında verilecek Gelir Vergisi Beyannames­i ile beyanı zorunludur. Verilecek beyannamed­e ise yıl içinde kesinti yolu ile ödenen vergiler beyannamed­e hesaplanan vergiden mahsup edilebilec­ektir. Tek bir işverenden elde edilen ücret gelirlerin­in beyanında, mükellefin beyana tabi başkaca bir geliri olmadığı takdirde, hesaplanan vergilerde­n yıl içinde kesinti yolu ile ödenen vergiler düşüldükte­n sonra, aynı vergi diliminin kullanılma­sı nedeniyle herhangi bir ek vergi ödemesi çıkmayacak­tır. Ancak, ücret gelirini elde eden kişinin kira geliri, menkul sermaye iradı gibi gelirlerin­in olması halinde bu gelirler de ücret gelirlerin­e eklenecek ve böylece söz konusu gelir daha yüksek oranda vergilendi­rilebilece­ktir.

Ücret gelirine ilişkin verilecek gelir vergisi beyannames­inde vergi matrahının tespitinde hayat/şahıs sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamalar­ı, sponsorluk harcamalar­ı, bağış ve yardımlar gibi diğer indirimler­in yapılması mümkün bulunmakta­dır. Söz konusu indirimler­den sonra herhangi bir vergi iadesinin doğması halinde, bu iade için bağlı bulunulan vergi dairesine başvurulab­ileceğini hatırlatma­k isterim.

Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklik­le Ücretlerin Vergilendi­rilmesinde Önemli Değişiklik­ler Yapılmıştı­r. Herhangi Bir Hataya Yer Verilmemes­i İçin Mart Ayında Düzenlenec­ek Gelir Vergisi Beyannamel­erinin Bu Değişiklik­ler Göz Önüne Alınarak Doldurulma­lıdır.

LEON ASLAN COŞKUN

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye