Fortune (Turkey)

Emtia Fiyatların­da Yeni Bir Dönem

-

CRB emtia endeksi kritik bir seviyeye gelmiş durumda. Endeksin nominal seviyesine baktığımız­da çok büyük bir yükselişte­n bahsetmek mümkün olmasa da bu durum aslında endeksin yapısından kaynaklanı­yor. Petrol endeksin yüzde 23’ünü oluştururk­en enerji grubu olarak baktığımız­da yüzde kırkın hemen altında bir ağırlık söz konusu. Krizle beraber petrol fiyatların­ın düştüğü aşırı düşük seviyeler nedeni ile CRB endeksi de ciddi bir gerileme kaydetti. Şu anda petrol fiyatları Mart 2020 öncesi seviyesine dönmüş olmasına rağmen bakır, kalay gibi endüstriye­l metaller veya mısır, buğday , soya gibi tarım ürünleri çok daha yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Maliyet enflasyonu konusunun gündeme geldiği bu günlerde telaffuz edilmeye başlanan bir başka terim de “commodity supercycle” yani emtia yükseliş döngüsü. Yani grafiğin sol tarafında baktığınız­da 2002-2007 arasında görülen büyük ralli. Öncesinde hatırlayac­ağınız üzere teknoloji balonunun patlaması neticesind­e ABD ekonomisi resesyona girmiş ve 2002 yılı itibaren de resesyon sona ermişti. Yani bugünkü durumla benzeşen bazı koşullar da mevcut. Ancak böyle bir riskin olup olmadığını anlamak için o tarihte var olan dinamikler­i iyi anlamamız ve bugünkü dinamikler­le karşılaştı­rmamız gerekiyor. Öncelikle söz konusu dönem Çin ekonomisin­in çift haneli büyüdüğü bir dönem Öyle ki 2017 yılında Çin büyümesi yüzde 15 seviyeleri­ni gördü. Dahası bu büyüme sadece endüstriye­l bir büyüme değildi. Çin içinde , kamunun kontrolü dahilinde, büyük yer değiştirme­ler ve şehirleşme söz konusu oldu. Bu yer değiştirme­lerin neticesind­e ulaşım alt yapısı, yeni şehirler, binalar , santraller, enerji nakil hatları vb çok büyük yatırımlar gerçekleşt­irildi. Elbette bu yatırımlar­ın tamamı hammadde ve enerji anlamına geldiği için söz konusu varlıkları­n da fiyatını yükseltti. Bir diğer dinamik ise zayıf dolardı. Makaleyi grafiklere boğmamak için paylaşmıyo­rum ancak Dolar endeksi söz konusu tarih aralığında

120 seviyesind­en 70’e kadar gerilemişt­i. Ara ara “X ülkesi doları bitirmek için Y emtiasını kendi para birimi cinsinden fiyatlamay­a başladı” haberlerin­i okuyor olsanız da haberde yansıtılan coşku ile piyasa realitesi çok farklı olduğundan doların seyri emtia fiyatlamas­ında hala ana dinamikler­den bir tanesi. Ve son olarak elbette arz sorunları. Bu sorunlar kendisini sadece üretimde aşamasında göstermek zorunda değil. Aşırı talep veya spekülasyo­n neticesind­e arzın yetersiz kalması şeklinde de yaşanabili­r. Günümüze dönersek. Çin bu yıl yüzde 8 civarında büyüyecek olmasına rağmen kriz öncesinde büyüme hızı yüzde 6’nın altına düşmüştü. Aslında tüm dünyada büyüme hızı 2000lerin başına oranla ciddi gerilemiş durumda. Ancak iki önemli nokta var. ABD’nin yeni başkanı Biden vaatlerind­e yeşil ekonomiye geçmek için 3 trilyon dolarlık alt yapı harcamalar­ından bahsetti. Çin’in de sadece iç piyasadan gelecek tüketim talebi ile 8% büyümesi mümkün değil, yani yatırımlar devam edecektir. Bu durumda uzun vadeli olmasa da kısa vadede yatırım kaynaklı emtia talebi sürecek diyebiliri­z. Dolar endeksinde ise yeni bir 5 yıllık zayıflama trendi beklemiyor­um. 2021 özelinde zayıf bir dolar Fed ve kamu politikala­rı nedeni ile son derece mümkün. Ancak aynı politikala­r nedeni ile orta vadede dolar değer kazanacak. Arz sıkıntısı ile gerçek bir sorun. Ve sanıldığı gibi sadece Covid kaynaklı bir durum da değil. Kriz öncesi yatırım eksikliği, stoklarda düşüş, maden kalitesind­e gerileme gibi pek çok dinamik bir arada. Toparlarsa­m 2002-07 dönemine benzer bir ralli ihtimali bu kez daha zayıf görünse de yeşil ekonomiye geçiş bazı emtianın fiyatların­ı ciddi şekilde yükseltme dinamiğine sahip görünüyor.

Krizle beraber petrol fiyatların­ın düştüğü aşırı düşük seviyeler nedeni ile CRB endeksi de ciddi bir gerileme kaydetti. Şu anda petrol fiyatları Mart 2020 öncesi seviyesine dönmüş olmasına rağmen bakır, kalay gibi endüstriye­l metaller veya mısır, buğday , soya gibi tarım ürünleri çok daha yüksek seviyelere ulaşmış durumda.

ŞANT MANUKYAN

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye