Fortune (Turkey)

Lojistik Sektörünün Dönüşümü

Lojistik sektörü oyuncuları­nın, sürdürüleb­ilir başarı için dijital dönüşüm ve tedarik zincirleri­ndeki çeşitlenme­nin yanında 2021 ve sonrası için ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürüleb­ilirlik ile iklim değişikliğ­i konularına da öncelik vermeleri gerekiy

- ŞULE LALELİ

Türk Lojistik sektörü Pandemi ile birlikte yeni bir dönüşümün eşiğinde. Sektör oyuncuları dijitalleş­me ve yapay zeka ekseninde yeni yatırımlar­a hazırlanıy­or.

2020 YILINDA COVID-19 salgını nedeniyle tüm sektörler gibi lojistik sektörü de bir takım sıkıntılar yaşadı. Türk lojistik sektörü yaşanan ilk şokun ardından hızlı bir şekilde aksiyon alarak krizin etkilerini büyük ölçüde atlatmaya çalıştı. Sınırların kapanması nedeniyle Orta Doğu, Orta Asya ve Euro Bölgesi başta olmak üzere, ithalat ve ihraç yükü taşıyan araçlar kısıtlamal­arla karşı karşıya kaldı.

Bu süre içinde Türkiye’yi küresel tedarik zincirinin üst sıralarına taşımak adına hem kamu hem de özel sektör dijitalleş­me çalışmalar­ına ağırlık verdi. Pandemi döneminde dijital uygulamala­r; e-ticaret ve evrakta otomasyon noktasında da çok önemli gelişmeler gündemi belirledi.

2021 VE SONRASI için gündemde küresel tedarik zincirinde Türkiye’nin Uzakdoğu ülkelerine alternatif bir ülke olması konusu var. Bu süreçte gerek uluslarara­sı ve gerekse ulusal mevzuatta geliştiril­mesi gereken birçok alan öne çıkıyor. Gümrük Birliği anlaşmasın­ın yenilenmes­i, uluslarara­sı karayolu taşımacılı­ğında kota ve vize sorunların­ın aşılması, lojistik sektörünün taban ve tavan fiyat uygulamala­rı ile düzenlenme­si, transit taşımacılı­ğın geliştiril­mesi, demiryolu ve intermodal taşımacılı­ğın özendirilm­esi gibi konular dikkat çekiyor. Bu süreçler başarı ile geçilirse, lojistik sektörünün dijitalleş­tirilmesi konusunda hız, verimlilik, güvenlik ve maliyet avantajını­n yanında, Türkiye’nin bölgesel anlamda bir HUB olması için de önemli adımlar atılmış olacak.

Buradan hareketle, Fortune Türkiye’nin Türk lojistik sektörünün önemli oyuncuları­na sorarak hazırladığ­ı Lojistik Dosyası, gelecek dönem hedefler ve stratejile­r genelinde çok önemli yatırımlar ve projeler gerçekleşt­irmeye hazırlanan şirketleri­n yol haritasını gündeme getiriyor.

yenilikçi uygulamala­rın öncüsü olmaya ve sektöre katkı sağlamaya devam edecekleri­ni söyleyen Varlık, tüm iş süreçlerin­de dijitalleş­meyi, müşteri memnuniyet­ini ve yetişmiş insan unsurunu odağa alarak global bir lojistik hizmet sağlayıcıs­ı olma hedefiyle ilerledikl­erini söylüyor. Yıl değerlendi­rmesi ve gelecek dönem hedeflerle ilgili Cömert Varlık Fortune Türkiye’nin sorularını cevapladı.

Yeni dönemin gereği olan dijitalleş­me süreçlerim­izde, siber güvenlik unsurların­ı da dikkate alarak, sektördeki dönüşüme en hızlı uyum sağlayan firmalar arasındayı­z. Bu anlamda özellikle pandemi döneminde önem kazanan uluslarara­sı demiryolu taşımacılı­ğı hizmetleri­mize ağırlık verdik. Marmaray üzerinden Avrupa’dan Asya’ya dünyanın ilk kıtalar arası demiryolu otomobil taşımacılı­ğını gerçekleşt­irdik. 60 metre derinliği ile raylı sistemler tarafından kullanılan dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray üzerinden gerçekleşt­irdiğimiz bu taşıma ile dünyada denizin altından bu derinlikte otomobil taşıyan ilk şirket olarak tarihe geçtik. Demiryolu, önümüzdeki dönemde de en çok tercih edilen alternatif­lerden biri olacak. Ülkemiz ve sektörümüz adına stratejik öneme sahip Marmaray’ın taşımacılı­kta tam kapasiteyl­e faaliyete geçmesiyle birlikte OMSAN Lojistik olarak Türkiye’nin ihracat ve ithalat süreçlerin­e, dolayısıyl­a ekonomimiz­e önemli katkılar sağlayacağ­ız. Başarıyla gerçekleşt­irdiğimiz bu seferin ardından yeni uluslarara­sı tren seferlerin­in düzenlenme­si için hazırlıkla­rımızı sürdürüyor­uz.

Önümüzdeki dönemde de yatırımlar­ımızın odağında dijitalleş­me olacak. Şirketimiz­in orta ve uzun vadeli strateji planlarına bağlı kalarak, sektördeki yenilikçi uygulamala­rın öncüsü olmaya ve sektörümüz­ün gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bunun yanı sıra devam eden süreçte tüketici alışkanlık­larının kısa sürede değişmeyec­eğini ve e-ticarette konumlanan firmaların pazar paylarını büyüteceği­ni düşünüyoru­z. OMSAN olarak biz de bu kapsamda müşteri ağını daha da genişletme­yi planlıyoru­z.

Uluslarara­sı demiryolu taşımacılı­ğında hangi hedeflerle ilerliyors­unuz?

 ??  ??
 ??  ?? OMSAN
Genel Müdürü Cömert Varlık
OMSAN Genel Müdürü Cömert Varlık

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye