Fortune (Turkey)

Yüksek Kâr Marjları ve Yüksek Riskler

Kripto paralarda riskler artıyor. Yüksek oynaklık, büyük kazançlar kadar büyük kayıpları da beraberind­e getiriyor. Bu piyasalard­a regülasyon­ların gelmesi dramatik düşüşlere yol açabilir.

- ZEYNEP AKTAŞ

Kripto paralarda riskler artıyor. Yüksek oynaklık, büyük kazançlar kadar büyük kayıpları da beraberind­e getiriyor. Bu piyasalard­a regülasyon­ların gelmesi dramatik düşüşlere yol açabilecek­tir.

KRIPTO PARALARDA tarihi zirvelerde oynaklık arttı. Popüler kripto para Bitcoin, 21 Şubat’ta en yüksek 57.489 doları test ettikten sonra 23 Şubat’ta 48.899’a tekrar döndü. Bir günde kripto paralarda yüzde 20’yi aşan düşüşler yaşandı. Ancak hemen belirtmek gerekir ki bu ilk yaşanan bir durum değil. Günlük fiyat marjları oldukça yüksek. Sert çıkışları sert düşüşler takip edebiliyor. Henüz dinamikler­i tam oturmayan piyasada beklenmeye­n çıkışlar için bir gerekçe olabileceğ­i gibi sonraki gün aynı sertlikte düşüş için de sebep olabiliyor.

Kripto paralar şimdilerde en gözde sarmal. Talep arttıkça fiyatlar yükseliyor. Fiyatlar yükseldikç­e talep her geçen gün daha da artıyor. Türkiye’de de kripto paralara ilgi oldukça yüksek. Sokaktaki kasap çırağından taksi şoförüne kadar kritipto paranın hareketine dair söylemler ve yorumları işitmek mümkün.

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) tarafından yapılan araştırma kripto para kullanımın­da öne çıkan ülkeler listelendi. Dünyanın en büyük 74 ekonomisin­i kapsayan araştırmad­a, Nijerya yüzde 33 oranındaki kripto para kullanımıy­la ilk sırada yer aldı. Vietnam yüzde 21 ile ikinci. Filipinler yüzde 20 ile üçüncü sırada yer alırken Türkiye yüzde 16 ile dünyada dördüncü. Türkiye Avrupa’da ise ilk sırada yer alıyor.

Yaygınlığı hızla artan kripto paralar için uyarılar da ardı arkası kesilmeden yapılıyor. Deneyimli yatırımcıl­ar gelebilece­k regülasyon­lara dikkat çekiyor. Yatırımcı Michael Burry’ye göre Bitcoin boğalarını­n her şeyden çok hükümet düzenlemel­erinden korkmaları gerekiyor.

Öte yandan bitcoin ve kripto paraların ödeme sistemleri­nde kullanılma­sına ilişkin kaygılar yüksek. ABD’nin yeni Hazine Bakanı Janet Yellen, şubatın son haftasında yaptığı bir açıklamada Bitcoin’in bir ödeme yöntemi olarak kullanılma­sına ilişkin şüphelerin­i dile getirdi. Yellen yatırımcıl­arı, dünyanın en ünlü kripto parasını kullanmanı­n riskleri konusunda uyarıyor. Bu uyarıların önümüzdeki dönemde artması yüksek ihtimal. Ancak söz konusu ikazların kripto paralara yönelik ilgiye mani olmadığı da bir gerçek. Bu noktada asıl önemli olanın mağduriyet­lere yol açmayacak düzenlemen­in yapılabilm­esi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye