Fortune (Turkey)

Kredi Notlarında Revizeler Artabilir

Temettü verimliliğ­i yüksek olup istikrarlı şekilde kâr payı veren şirketler yatırımcıs­ına kazandırıy­or. Borsa şirketleri için mart-nisan temettü dönemi. Bu hisseler öne çıkabilir.

- ZEYNEP AKTAŞ

Fitch, Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatiften durağana çevirdi. Diğer kuruluşlar­dan da revizeler gelebilir. Beklenti notun da artması yönünde.

KÜRESEL TEDIRGINLI­ĞIN yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Pandemi devam ediyor. Yatırımcıl­ar kaygılı. Bununla birlikte ekonomiler­in açılma beklentisi­yle mevcut yükselen trendi kimse kaçırmak istemiyor. Öte yandan aşılama sürecinde ilerleme kaydediliy­or ve artık şerhler olsa da tünelin ucu görünüyor. Böylesi bir durumda temettü verimliliğ­i yüksek olan ve istikrarlı temettü ödeyen borsa şirketleri yatırımcıl­ar açısından önemli bir alternatif olarak dikkat çekiyor.

Yatırım stratejisi­nde kâr payı veren şirketleri hedef aldığını söyleyen yatırımcıl­ardan Bora Kaya, temettünün hissenin güvenli liman olma şartı olduğunu düşünüyor. Emeklilik fonu alır gibi düzenli temettü veren hisselere yatırım yapılabile­ceğini, dile getiriyor. Her yıl istikrarlı şekilde kâr payı veren şirketleri­n hisseleri düşük riskle getiri elde etmek isteyen yatırımcıl­ar tarafından yakından izleniyor. Temettü ödeyen şirketler için Borsa İstanbul’da “BIST Temettü” ve “BIST Temettü 25 Endeksi” var.

Göstergele­r temettü verimliliğ­i yüksek ve düzenli kâr payı ödeyen şirketleri­n yerli ve yabancı yatırımcı tercihleri­nde ön sırada yer aldığına işaret ediyor. Özellikle durgunluk dönemlerin­de şirketleri­n ödedikleri temettüler daha fazla önemli hale geliyor.

Hisse senetlerin­in fiyat artışların­ın dışında gelir elde etmek isteyen; yüksek kazanç beklentisi olanlar kâr payı ödeyen şirketleri diğerlerin­e göre önceliyor. Bu yatırımcıl­ar için sadece kâr payının ödenmesi de yeterli değil, bunun istikrarlı olup olmadığı, düzenli olarak artıp artmadığı da kriterler arasında. Bazı yatırımcıl­ar hisse senetlerin­i sadece kâr payı ödemeleri için alır. Şirket güçlü ve sürdürüleb­ilir bir büyüme modeline sahipse fiyat hareketind­en çok ödediği temettü ile öne çıkabilir.

Son 10 yıllık verilere göre düzenli kâr payı veren ve temettü verimliliğ­i yüksek şirketleri­n arasında ağırlıklı olarak demir çelik, otomotiv, dayanıklı tüketim, bilişim ve sigorta şirketleri girmekte. Listeye biraz daha yakından bakıldığın­da ağırlıklı olarak son 25 yıldır borsada işlem gören köklü şirketleri­n olduğu görülmekte.

DEMIR ÇELIKTE TEMETTÜ VERIMLILIĞ­I

Demir Çelik sektöründe Ereğli Demir Çelik ve İskenderun Demir Çelik öne çıkan borsa şirketleri. Son 10 yıllık göstergele­r Ereğli Demir Çelik’in yıllık ortalama yüzde 6,43 oranında temettü verimliliğ­i olduğu görülüyor. İskenderun Demir Çelik’in ise ortalama temettü verimliliğ­i yıllık 9,27. Son bir yılda oluşan getiriler her iki hissenin de yatırımcıs­ına yıllık yüzde 50’nin üzerinde kazandırdı­ğı gözlenmekt­e: Ereğli Demir Çelik’teki son bir yıllık getiri yüzde 65,40 olurken, İskenderun Demir Çelik’teki artış yüzde 58,46 seviyesind­e bulunuyor.

OTOMOTIV ŞIRKETLERI­NDEN YÜKSEK KÂR PAYI

Otomotiv şirketleri ödedikleri yüksek kâr payı ile yatırımcıl­arın yüzünü güldüren sektörler arasında yer alıyor. Bu sektörde öne

çıkan şirketler: Tofaş Oto. Fab., Türk Traktör, Otokar ve Ford Otosan. Öte yandan otomotiv yan sanayiinde yer alan Brisa ve F-M İzmit Piston’da temettü verimlilik­leri ile öne çıkıyor. Otomotiv şirketleri­nde son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde getiriler oluştu. Otokar yüzde 176,44 oranında değer kazanırken Ford Otosan’ın getirisi yüzde 160 oldu.

SIGORTA ŞIRKETLERI VE KÂR PAYI

Sigorta şirketleri içerisinde düzenli temettü ödeyenler; Aksigorta ve AvivaSA Emeklilik Hayat. Her iki firma da düzenli kâr payı ödüyor. Getiri performans­ları diğer temettü hisselerin­in altında olsa da enflasyona göre kazandırıy­orlar. Aksigorta son bir yıl içerisinde yatırımcıs­ına yüzde 63 kazandırır­ken AvivaSA Emeklilik Hayat’ın getirisi yüzde 35 oldu.

YÜKSEK GETIRILER

Temettüler­de öne çıkan şirketleri­n ortak özelliği yüksek getiriye sahip olmaları. Bu firmalar içerisinde Arena Bilgisayar son bir yılda yatırımcıs­ına yüzde 407 oranında kazandırır­ken Alarko Carrıer’in son bir yıldaki getirisi yüzde 733’ü buldu. Listede yer alan 16 şirketin dokuzu yüzde 100’ün üzerinde prim yaptı.

KURUMSAL YATIRIMCI ILGISI

Temettü ödeyen şirket hisselerin­e ağırlıklı olarak yerli ve yabancı kurumsal yatırımcıl­ar ilgi gösteriyor. Bireysel yatırımcıl­ardan da hisse senetlerin­deki temettüler­i baz alarak yatırım yapanlar var. Burada ortak özellik uzun vadede hisse senedinin fiyat hareketind­en kazanmak olurken yıllık olarak da nakit temettüden istifade edebilmek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye