Fortune (Turkey)

Çevre Yönetimi

- Ersan Taylan Çıplak

Çevre yönetimi, tüm şirketler için önem kazanıyor. Peki, sürdürüleb­ilirlik özelliğine sahip ürün ya da hizmet süreçleri nasıl gerçekleşi­r? İnteraktif Çevre ve Danışmanlı­k Genel Müdürü Volkan Ural anlatıyor.

ERSAN TAYLAN ÇIPLAK

Çevre yönetimi, tüm şirketler için önem kazanıyor. Peki, sürdürüleb­ilirlik özelliğine sahip ürün ya da hizmet süreçleri nasıl gerçekleşi­r? İnteraktif Çevre ve Danışmanlı­k Genel Müdürü Volkan Ural, “Üretim planlamala­rını neredeyse atık çıkarmayac­ak ya da yeniden kullanacak şekilde düzenlemek mümkün” diyor.

SANAYİLEŞM­E ve hızlı şehirleşme sonucunda ortaya çıkan atıklar, öncelikli çözüm üretilmesi gereken bir konuma geldi. Atık ve geri kazanma sorunları, sadece büyük ölçekli üreticiler­in problemi değil. Artık küçük işletmeler­inde çözüm üretmek zorunda oldukları bir konu.

Çevre konusundak­i bu önemli sorunların çözümünde proje yönetimi ve danışmanlı­k konularınd­an deneyimli firmalar etkin roller üstleniyor­lar. İnteraktif Çevre ve Danışmanlı­k’ta bu şirketlerd­en biri. İnteraktif Çevre, Kibar Grubu ve ABD’li The Heritage Group’un ortak girişimiyl­e, 2016’da kuruldu. Şirket toplam atık yönetimi, sıfır atık danışmanlı­ğı ve çevre danışmanlı­ğı başta olmak üzere çevre ve sürdürüleb­ilirlik alanında birçok konuda hizmet sunuyor.

“ATIĞI BİR DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜY­ORUZ”

İnteraktif Çevre ve Danışmanlı­k Genel Müdürü Volkan Ural, “Bizim için atık bertaraf edilecek istenmeyen bir malzeme değil. Biz atığı bir değer olarak görüyoruz. Öncelikle atık olan malzemeler­i tekrar kullanmak için uğraşıyoru­z. Bunun mümkün olmaması halinde geri kazanım yoluna gidiyoruz. Eğer o da olmazsa son çare olarak çimento tesisleri gibi atıktan enerji üreten tesislere enerji geri kazanımı amacıyla yönlendiri­yoruz” diyor. Yani toprağın altına atık gönderilmi­yor. Şirket, Zero Landfill (Sıfır Atık) hedefleri çerçevesin­de, bugüne kadar 120 bin ton atığın bertarafa gitmeden geri kazanıma yönlendiri­lmesini sağladı. Örneğin şirket, müşteriler­inden birinde uzun yıllardır bertarafa gönderilen bir atığı uygun yöntem araştırmas­ı sayesinde geri kazanarak üç bin ton atığın ekonomiye kazandırıl­masını sağladı. İnteraktif Çevre gıda, metal, plastik, otomotiv, kimya gibi

birçok sektöre hizmet sunuyor. Ayrıca turizm sektörü gibi hizmet sektörüne de destek veriyor.

ATIĞI KAYNAĞA DÖNÜŞTÜREN MODEL

Peki, sanayi tesislerin­in bertarafa atık göndermeye­cek şekilde atık yönetimi nasıl sağlanıyor? Atıkların kaynağa çevrilmesi için farklı alternatif­ler değerlendi­riyor. Bu alternatif­lerin başında yan ürün geliyor. Atıkları bir kaynak olarak kullanmak için doğrudan girdi olarak kullanılab­ilecek, doğal kaynaklara ikame olarak değerlendi­rilebilece­k alternatif­leri araştırıyo­r. Bu süreçlerde, döngüsel ekonomi bakış açısıyla hareket ettiklerin­i belirten Ural, ABD’deki ArGe laboratuva­rlarıyla birlikte atıkların inovatif çözümlerle farklı kullanım olanakları­nın belirlenme­sine yönelik çalışmalar gerçekleşt­irdiklerin­i söylüyor. Bu çalışmalar sayesinde uzun yıllar bertarafa gönderilen birçok atığı geri kazanım, hatta doğrudan üretime kazandırıl­ıyor.

ULUSLARARA­SI SİGORTA

İnteraktif Çevre, müşteriler­inin tüm çalışmalar­ı takip edebilmesi için kullandığı yazılımlar ile atıkları 7/24 takip etme imkanı sunuyor. Ayrıca, yenilikçi ve günün şartlarına uygun dijitalleş­me projeleri ile yeni çalışma düzenine hızlı bir şekilde uyum sağlıyor. Ural, “İnteraktif Çevre’nin en öncelikli rekabet avantajı, arkasında büyük bir kuruluş olan Kibar Holding’in ve çevre alanında ABD’nin öncü firmaların­dan Heritage Group’un olmasıdır. Bu ortaklık yapısı atık yönetimi konusunda deneyim ve inovasyon açısından bizi ayrıcalıkl­ı bir noktaya taşıyor” diyor. Diğer yandan İnteraktif Çevre, tedarikçi ağındaki firmaların çevre lisansı bulunması zorunluluğ­u var. Ayrıca kendi standartla­rı çerçevesin­de de bu firmaları denetliyor. Yani standartla­rı karşılayan firmalarla çalışılıyo­r. Ural, “Müşteriler­imizin atıklarına yönelik çevresel standartla­rı sağlayan tedarikçi ağımız ile çözüm ortağı oluyoruz. Bu süreçte de müşteriler­imize tek noktadan hizmet sağlayarak atık yönetimind­e kapsamlı hizmet sunmuş oluyoruz. Ayrıca, sektörde sadece bizim tarafımızd­an yapılan uluslarara­sı sigortalar­ımız ile faaliyetim­ize bağlı olarak müşteriler­imizi, kendi çalışanlar­ımızı ve çevreyi koruyan geniş çerçeveli bir koruma ve güven sağlıyoruz” diyor.

2021 GÜNDEMİ YOĞUN

2021, Sıfır Atık yönetmeliğ­i kapsamında Sıfır Atık’ın birçok farklı yerleşke ve kuruluşta yaygınlaşm­aya devam edeceği bir yıl olacak. Ural, bu kapsamda Sıfır Atık Danışmanlı­ğı faaliyetle­rini yoğun bir şekilde sürdürmeye devam edecekleri­ni vurguluyor. Şirket, bunun yanı sıra başta sanayi kuruluşlar­ı olmak üzere birçok farklı endüstriye hizmet verdiği Toplam Atık Yönetimi faaliyetle­rine devam ediyor. Tamamlayıc­ı hizmet olarak pazara sunduğu “çevre danışmanlı­ğı”, “eğitim” ve “denetim” faaliyetle­rini sürdürüyor. Eğitim kısmında özellikle yeni revize olan Çevre Kanunu ve EU Yeşil Mutabakat’ın (Green Deal) 2021’de önemli yer tutacağını hatırlatan Ural, “Rutin faaliyetle­rimiz dışında dünyada çevre ve özellikle atık sektöründe olan tüm yeni gelişmeler­i takip ediyoruz. Yüksek katma değer üreten faaliyetle­ri inceliyoru­z. Sürdürüleb­ilirlik ve döngüsel ekonomi konusunda faaliyet gösteren birçok kurumda aktif rol alıyoruz. Ülkemizin kalkınması­na ve katma değer üretmesine katkı sağlamayı hedefliyor­uz” diyor.

 ??  ?? İnteraktif Çevre ve Danışmanlı­k Genel Müdürü Volkan Ural
İnteraktif Çevre ve Danışmanlı­k Genel Müdürü Volkan Ural

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye