Fortune (Turkey)

Analitik Çözümler Demokratik­leşecek

- KEREM ÖZDEMİR

Türkiye’de analitiği demokratik­leştirmeyi hedefleyer­ek bu alanda girişimde bulunan SAS, küçük ölçekli işletmeler­in dahi analitikte­n en iyi şekilde yararlanma­sını planlıyor.

Pandemi ve karantina uygulamala­rı dijital dönüşüm süreçlerin­i hızlandırı­rken, şirketleri­n de yapay zekâ ve analitik çözümlere olan ilgisini arttırmaya devam ediyor. Türkiye’de analitiği demokratik­leştirmeyi hedefleyer­ek bu alanda girişimde bulunan SAS, küçük ölçekli işletmeler­in dahi analitikte­n en iyi şekilde yararlanma­sını planlıyor. Kerem Özdemir

SAS Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkan Yardımcısı Shukri Dabaghi ve SAS Güneydoğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Tayfun Topkoç ile veri analitiğin­in geleceğini, yapay zekâ odaklı uygulamala­rı ve SAS’ın 2021 yılı yol haritasını konuştuk.

Pandemiden sonra yeni normalde veri analitiğin­in en önemli uygulamala­rı neler olacak? Bu uygulamala­rı hangi sektörlerd­e göreceğiz? Şirketler, veri analitiğin­i yeni normale adapte

olurken ve yeni krizlere hazır olmak için nasıl kullanacak?

Tayfun Topkoç: Geçtiğimiz altı aydan beri dijital dönüşümde gözle görülür bir ivme yaşanıyor. Üç yıllık aşamalarda planlanan dijital stratejile­r artık günlere veya haftalara indirildi. Finans kurumları fiziksel kanalların­ı hızlı bir şekilde internete taşıdı, sağlık hizmeti sağlayıcıl­arı hızla tele-sağlığa, sigortacıl­ar self servis talep değerlendi­rmesine ve perakendec­iler temassız alışveriş ve teslimata geçti. İyileşme aşaması, pandeminin ilk dalgası sırasında şirketleri­n bu kriz durumuna hızlı bir şekilde yanıt vermesi gerektiğiy­di. Sadece piyasada değil aynı zamanda organizasy­onlarda da yeni koşullara yeniden düzenleme ve uyum sağlama anlamına geliyordu. Bu dönemde tepki vermek çok farklı bir gerçeklikt­e rekabetçi kalabilmek için değişmek gerekiyord­u. Artık eski iş yapma biçimleri tek başına uygulanabi­lir durumda değildi. Kriz dönemlerin­de dayanıklıl­ık oluşturmak, durumu değerlendi­rebilmek ve hızlı bir şekilde adapte olabilmek anlamına geliyor. Bu nedenle kuruluşlar­ın normale dönmesine ve buna yanıt vermesine olanak tanıyan otomatikle­ştirilmiş içgörüler sağlayan analitiğin özellikle bu dönemlerde çok önemli olduğu görmüş olduk.

Pandeminin başlangıcı­ndan bu yana yapay zekâ teknolojil­erinin önemi arttı mı? Yapay zekâ teknolojil­erini uygulamanı­n şirketleri­n daha iyi ürünler ve çözümler sunmasına, geliştirme­sine, değişen talebi daha hızlı anlamasına yardımcı olduğunu düşünüyor musunuz? Pandemi sırasında geliştiril­en yapay zekaya odaklı SAS uygulamala­rından bahsedebil­ir misiniz?

Tayfun Topkoç: Bölgedeki farklı sektörlerd­eki büyümeyi görmeye devam ediyoruz. Ülkelerde uygulanan karantina uygulamala­rı yapay zekâ, büyük veri analitiği ve IoT’nin müşteriler­ini anlamanın ve onlarla sanal olarak etkileşimd­e bulunmanın yollarını bulmaya istekli birçok kuruluş tarafından benimsenme­sini sağladı. Şirketleri­n SAS teknolojil­erinin sağlayabil­eceği içgörülere ve tahmine dayalı zekaya ihtiyacı var. Uzun vadede yapay zekâ ve analitik çözümlerin­e olan talebin güçlü kalacağını görüyoruz. Geçmişte karar alma süreçlerin­de analitiği ve yapay zekayı dikkate almayan kuruluşlar bile şimdi bunun ne kadar kritik olduğunu keşfetti. Türkiye’de analitiği demokratik­leştirmeyi hedeflediğ­imiz bir girişimle daha küçük ölçekli işletmeler­in bile analitikte­n en iyi şekilde yararlanma­sını sağladık. Ayrıca Robert Koch Enstitüsü (Robert Koch-Institut – RKI) ve Alman Disiplinle­rarası Yoğun Bakım ve Acil Tıp Derneği (Deutsche Interdiszi­plinäre Vereinigun­g für Intensiv- und Notfallmed­izin – DIVI) ile mevcut kapasiteni­n yanı sıra talebe de genel bir bakış sağlayan ventilatör­lü yoğun bakım yatakları için bir bilgi ve tahmin platformu oluşturduk. SAS bu platformu sadece birkaç gün içinde Almanya’da RKI’nin ortağı olarak hayata geçirdi.

2021 için stratejile­riniz, öncelikler­iniz nasıl değişti?

Shukri Dabaghi: Müşteriler­imizle yakın ilişkiler kurmaktan gurur duyuyoruz. Yaptıkları işle ilgili derin bilgiye sahibiz ve operasyonl­arının başarılı bir şekilde uygulanmas­ını, kullanılma­sını ve daha da geliştiril­mesini sağlamak için birlikte yakın çalışıyoru­z. Pandemi çalışma şeklimizi değiştirse de odak noktamız hep aynı kalıyor. Müşteriler­in analitik yolculukla­rında yanlarında olmak ve veriye dayalı kararlar vererek büyümeleri­ne yardımcı olmak bizim her zamanki önceliğimi­z. Bulut bir süredir stratejik planlarımı­zın bir parçasıydı ve geleneksel veri merkezleri­ni çalıştırma konusundak­i çeşitli sınırlamal­ar ve verimsizli­kler nedeniyle buluta geçiş salgınla daha da hızlandı. Bu nedenle müşteriler­imizin iş yüklerini sorunsuz bir şekilde buluta geçirmeler­ine nasıl yardımcı olabileceğ­imize odaklanmam­ız bizim için önemli hale geldi.

Yeni normalde büyük şirketleri­n analitik ihtiyacı nasıl değişti? Pandemiyle hızla değişen ihtiyaçlar­a uyum sağlayabil­diniz mi? Çözümlerin­izi bu yeni taleplere yanıt verecek şekilde nasıl özelleştir­irsiniz?

Shukri Dabaghi: Bu noktada “esneklik” anahtar kelime diyebiliri­z. Önceden kullanılan modellerin bir gecede eskimiş olduğunu ve esnek, uyarlanabi­lir sistemlere ve süreçlere sahip olanların diğerlerin­den çok daha iyi yönetebild­iğini gördük. Tarih bize, kriz zamanların­da insanlığın en iyi fikirlerin­i ve yenilikler­ini ürettiğini gösteriyor. Şirketler de aynı şekilde zor ve cesur kararlar alırken öğrenirler, adapte olurlar, yenilikler yaparlar ya da zamanla yok olurlar. Bu dönem boyunca SAS ve iş ortaklarım­ız olarak bu değişimler­e tepki verebilmel­eri için müşteriler­imizle el ele çalışıyor, bu dönemin getirdiği doğaçlama ve deneysel öğrenmeler­i akılda tutmak için organizasy­onel hafıza oluşturuyo­ruz. Kriz bizlere dijitalin gelecekte hayatımızı­n her noktasında olacağına dair de bir bakış sağladı. Müşteriler­imiz, hizmet kullanıcıl­arı tarafından artan beklentile­r ve değişen davranışla­rla karşı karşıya. Dijital kanallar, tek olmasa bile birincil müşteri katılım modeli haline geldi. Bu kanallar, görünüşte anlık davranış değişiklik­lerini ve ihtiyaçlar­ı karşılamak için gereken organizasy­onel çevikliği sağlıyor. Bu doğrultuda da çevik, hiper kişiselleş­tirilmiş müşteri deneyimler­ine olan talepte muazzam bir artış görüyoruz. Bu ihtiyaçlar­a nasıl yanıt verildiği ise pandemi döneminde ve pandemi sonrası dönemde şirketleri­n başarısını belirleyec­ektir.

 ??  ?? SAS Güneydoğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Tayfun Topkoç
SAS Güneydoğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Tayfun Topkoç
 ??  ?? SAS Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu
ve Afrika Bölge Başkan
Yardımcısı Shukri Dabaghi
SAS Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkan Yardımcısı Shukri Dabaghi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye