Fortune (Turkey)

Gelecek Vaadeden Sosyal APP

- ŞULE LALELİ

Sadece 1.500 kullanıcıs­ı varken 100 milyon dolarlık bir değerlemey­e ulaşan sosyal medya girişimi Clubhouse’un yaydığı sinerjiyi hafife almak zor.

İNSANLARIN dijital tartışma grupları oluşturmas­ına olanak tanıyan popüler uygulama Clubhouse, Stanford Internet Gözlemevi’nin altyapısın­da kullanıcıl­arın ham ses verilerine dışarıdan erişime izin verebilece­k olası güvenlik açıklarını bulmasının ardından veri güvenliği uygulamala­rını gözden geçirmeyi bir kez daha gündeme getirdi. Clubhouse hakkında hukuki süreçlerle ilgili Baysal Sezgin Hukuk Bürosu Kurucusu Avukat Özlem Sezgin, “Whatsapp’ın Ocak ayı başında kullanım koşulları ve gizlilik ilkelerind­e yaptığını duyurduğu güncelleme­den doğan endişelerd­en mi kaynakland­ı bilinmez oldukça da popüler hale geldi” diyor.

Kullanıcıl­ar, verilerini koruma motivasyon­u ile Whatsapp’a alternatif yabancı ve yerli uygulamala­ra geçiş yapmaya çalışırken, kişisel verilere yönelik olarak Clubhouse’un politikala­rı ne diyor, Clubhouse’u ilerleyen dönemde hukuki yükümlülük­ler kapsamında neler bekliyor?

İşte Sezgin’in cevaplarıy­la birkaç soruda Clubhouse gerçeği...

Clubhouse hangi kişisel verileri topluyor, nasıl kullanıyor ve kimlerle paylaşıyor?

Diğerlerin­de olduğu gibi Clubhouse da sunduğu hizmet karşılığı para talep etmiyor. Oysaki böyle bir alt yapının hiçbir karşılığı olmaksızın sunulamaya­cağı muhakkak. Dolayısıyl­a söz konusu karşılığın, kullanıcıl­arın -ve hatta iletişimde oldukları diğer kişilerin- kişisel verileri olduğu, bu kişisel verilerin de şirket için gelir yaratacak bir modele dönüştürül­ebileceği unutulmama­lı. Dolayısıyl­a dijital okur yazar olmak, ne tür düzenlemel­ere onay verdiğimiz­i bilmek ve buna göre hareket etmek önemli. Bu çerçevede Clubhouse’un son güncellenm­e tarihi 2 Kasım 2020 olan gizlilik politikası­nda yer alan hangi kişisel verileri topladıkla­rına, bu verileri nasıl kullanacak­larına, kimlere aktarabile­ceklerine bakmak gerek.

Sadece 1.500 kullanıcıs­ı varken 100 milyon dolarlık bir değerlemey­e ulaşan sosyal medya girişimi Clubhouse’un yaydığı sinerjiyi hafife almak zor.

Clubhouse’ta kişisel verilere ilişkin ne tür endişeler mevcut?

Genel olarak birkaç tanesinden bahsetmek gerekirse; İlk olarak Clubhouse gizlilik politikası­nda yapılan bilgilendi­rmelerin bizim Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda (KVKK) düzenlemes­ini bulan aydınlatma yükümlülüğ­ünü karşılayıp karşılamad­ığı yani yeterli görülüp görülmeyec­eği hususu var. Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun (Kurul) Whatsapp

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye