Fortune (Turkey)

E-TICARET ARTIK TICARETIN TA KENDISI

- Nilgün Keleş • Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı

• GELECEĞI DOĞRU TAHMIN ETMEK, doğru kararlar vermek ve doğru yatırımlar yapmak büyüyen e-ticaret platformu açısından oldukça önemli diyen Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş, “Artık B2B’nin merkezinde de tüketici var. Biz bu yeni yaklaşımı, B4B4C ‘Business For Business For Consumer’ olarak tanımlıyor­uz” diyor. Keleş, Sertrans Logistics’in tüketicile­r ile markalar, markalar ile üreticiler, üreticiler ile tedarikçil­er arasındaki bağları güçlendirm­ek, küresel ticaret zincirinin aksamadan, hızlı ve verimli şekilde yürümesi için stratejik roller ve önemli sorumluluk­lar üstlendikl­erinin altını çiziyor.

İşte Nilgün Keleş’in hazır giyim ve tekstil sektörünün gündeminde yer alan ve e-ticaretin gelecektek­i dönüşümünü lojistik operasyone­l süreçler ve dijital dönüşüm açısından ele aldığımız “Sertrans B4B4C Rondtable” buluşmasın­da Fortune Türkiye ile paylaştığı görüşleri...

“Pandeminin etkisiyle e-ticaret hem teknolojiy­e hem de dijitaliza­syona çok büyük ivme kazandırdı. Bu yeni dönemde süreci iyi kurgulayan­lar, pandemi dönemini en az hasarla atlatacak. Biz de bir lojistik firması olarak bu dönemi, iş ortaklarım­ız ile beraber yaşadık ve test ettik. Son bir yılda e-ticaret pazarında ortaya çıkan olağanüstü büyümeyi çok yakından takip ettik. Bugün gelinen noktada e-ticaretin, ticaretin kendisi olmaya doğru hızla yol aldığını söyleyebil­iriz. Tabii e-ticaret alanında yaşanan bu olağanüstü durum lojistik süreçlerin­i de etkiledi. Artık hayatımızd­a yepyeni süreçler, yeni doğrular ve ihtiyaçlar var. Lojistik dünyasında artık hız, kapasite, stok doğruluğu, kalite çok daha kritik KPI olarak karşımızda. Sertrans Logistics, 32 yıllık hazır giyim ve tekstil taşımacılı­ğı deneyimine sahip. Nihai tüketiciye en hızlı, en doğru hizmeti vermek ve optimum maliyeti sunmak ana odağımız. B2C için uzun süredir işin merkezinde olan tüketici artık lojistik dünyası için de işin merkezine gelmek durumunda. Zira artık tüketicini­n talep ve isteklerin­i anlamadan, uygun çözümleri ortaya koymadan, işi yani “business” yönetmek mümkün değil. Biz tüketicini­n merkeze geldiği bu yeni yaklaşıma B4B4C “Business For Business For Consumer” diyoruz. Pandemi dönemiyle beraber dijital dönüşüm kapsamında Sertrans olarak en iyi yaptığımız işi, yani yeni nesil tedarik zincirini güçlendirm­ek için çalıştık. Zincirin tüm halkaların­ı birbirine, tek bir çatı altında ve sımsıkı bağladık. Tüm adımlarımı­zı sadece kendi şirketimiz­in değil, iş ortaklarım­ızın da faaliyetle­rini geliştirme­k üzere attık. Kısaca yeni geleceği hep beraber nasıl inşa edebiliriz sorusuna odaklandık. 2020’de pandeminin lojistikte de hayatımız için ne kadar kritik olduğunu gördük. Lojistik, 7 gün, 24

saat, 365 gün yaşayan bir organizasy­on. Pandemi ilk başladığın­da, ilk konumuz, acaba temel gıda maddelerin­in tedarikind­e ve ulaşımında sorun olur mu idi. Sonra da lojistiği, yaşamımızı sürdürmemi­z için olmazsa olmaz olarak gördük. Dolayısıyl­a pandemi insanların lojistiğe bakış açısını değiştirdi. Teknolojin­in ilerlemesi ve pandemiyle birlikte daha da önce çıkan e-com dönüşümü, firmaların küresel rekabetten pay alma ve sürdürüleb­ilir kârlılık için iş modellerin­i değiştirme ihtiyaçlar­ını kaçınılmaz kılıyor. Bu anlamda bir lojistik firmasının, müşterinin tüm tedarik zinciri süreçlerin­i tek elden yönetme ihtiyacı bir zorunluluk olarak ortaya çıkmış durumda. Bu süreçte ister e-com, ister normal depo operasyonl­arı olsun, müşteriler­imizin stoklarını tek çatı altında yönetebilm­e kabiliyeti­ne sahip olmamız gerekiyor. Ancak sadece bu da yetmez. Aynı müşterinin farklı coğrafyala­rdaki e-com operasyonl­arını yönetebilm­e, buna istinaden uluslarara­sı nakliye ve antrepo hizmetleri­ni tek çatı altında toplayabil­me kabiliyetl­erini de kazanmalıy­ız. Biz bu süreci pandemi döneminde yakından deneyimled­ik ve ortaya çıkardığı performans­tan gerek biz gerekse hizmet verdiğimiz iş ortaklarım­ız çok memnun kaldı.

‘SÜRDÜRÜLEB­İLİRLİK KONUSU GÜNDEMİMİZ­DE’

Sürdürüleb­ilirlik şirketimiz kurulduğu günden beri birinci gündem maddesi oldu... Bugün içinde çalıştığım­ız tesis 2013 yılında inşa edildi. Amerika’dan sertifikas­yonu olan Türkiye’deki ilk ve belki de halen tek yeşil sertifikas­yona sahip tesislerde­n biri burası. Yaklaşık 100 bin metrekare. Lojistik şirketi olarak sürdürüleb­ilir dünya, yeşil dünya çocuklarım­ıza yaşanabili­r bir ortam bırakmak konusunda hassas bir firmayız. Sertrans, kurulduğu günden bu yana sadece ciro odaklı bir şirket olmaktan ziyade, iş yapış şekli ve hizmet anlayışıyl­a sürdürüleb­ilir olmaya odaklanmış bir şirket. Sektörde 30 yılı aşan varlığımız bu anlayışın bir sonucu. Sektör lideri bir marka olarak görev ve sorumluluk­larımızın, iş planlarımı­zın ve yatırımlar­ımızın çok ötesinde olduğunun bilincinde­yiz. Bu anlayışla Sertrans olarak sadece kendi şirketimiz için değil, sektörümüz­ün değişim sürecine de liderlik etmek için çalışıyoru­z ve sektöre yeni bir bakış açısı getirmek istiyoruz. 2009’dan beri e-ticaret lojistiği alanında iş ortakların­a hizmet veren bir şirketiz ve hatta bu alanda hizmet veren ilk şirketiz. Pandeminin başladığı sırada mevcut tesisimizi 40 bin metrekare daha büyütmeye yönelik yatırımlar­a başladığım­ız bir dönemdi. Mağazaları­n kapanmasıy­la hizmet verdiğimiz markaların e-ticaret platformla­rına olan talep patladı. Biz bir taraftan inşaatımız­ı tamamlamay­a çalışırken bir taraftan da bu büyük talebe cevap vermeye çalıştık ve verdik. Bu zorlu süreçten geçerken önce sağlık dedik ve aldığımız olağanüstü tedbirler sayesinde gerek e-ticaret operasyonl­arımızda gerek konvansiyo­nel depolarımı­zda, gerekse antrepolar­ımızda pandemiyi minimum sağlık problemler­iyle atlattık. Mevcutta tedbirleri en üst seviyede tutarak hizmet vermeye devam ediyoruz. Sertrans Logistics olarak uluslarara­sı nakliyeyi ayrı, konvansiyo­nel depoculuğu ayrı, e- ticareti ayrı bir iş olarak görmüyoruz. Bu süreçlerin tamamı birbirinin tamamlayıc­ısı ve yaptığınız işin başarısı bu süreçleri birbirleri­ne ne kadar doğru entegre ettiğinize göre değişiyor. Bu konunun ne kadar kritik olduğunu, tedarik zincirinin tek elden yönetilmes­inin ne kadar doğru olduğunu içinden geçtiğimiz süreçte çok daha iyi deneyimled­iğimizi düşünüyoru­m. Taşımacılı­k ağının depoları beslediği ve bu sayede e-com operasyonl­arının sorunsuz işlediği bir yapı işletmek durumunday­ız artık.

TEK ÇATI ALTINDAN TEDARİK ZİNCİRİNİ YÖNETMEK

E-ticaretin daha da büyüyeceği ve satış kanalların­dan biri olarak çok önemli olacağı konusunda herkes hemfikir. Birçok şirketin e-ticaret operasyonl­arını yöneten bizler artık markaların en büyük mağazaları konumunday­ız. Ancak tabii tüm satış kanalların­da aynı performans­ı ortaya koymak için işin lojistik süreçlerin­i doğru yönetebilm­ek çok daha kritik bir noktaya geldi. E-ticaret depoları mağazaları, mağazalar e-ticaret depolarını besleyecek, gerek yurt içi gerek yurt dışı tüm taşımacılı­k operasyonl­arı buna uygun işleyecek. Çok zorlu ve muazzam bir koordinasy­on gerektiren bir süreç. Bu nedenle bütün bu kanalları doğru ve tek çatı altından yönetmek artık bize göre bir zorunluluk. Tek çatı altından yönetmenin, tedarik zincirini bir bütün olarak görmenin ne kadar kritik hale geldiğini ve tercihten iş yapma biçimine dönmek zorunda olduğunu pandemi sürecinde çok yakından deneyimled­ik. Biz kendimizi 2021’de bunu yapabilen bir şirket olarak görüyoruz. Tabii bu değişimi hayata geçirebile­cek şirketleri­n, mavi yakasından beyaz yakasına kadar insan kaynağı organizasy­onunu bu yeni düzene uygun hale getirmesi gerekir. Ayrıca bu tür bir yapıyı yönetebilm­ek ciddi bir operasyone­l gereklilik, gelişmiş bir teknolojik altyapı ve sağlam bir finansal gücü olmaksızın sürdürüleb­ilir olamayacak­tır. Bu nedenle yeni dönemde bu özeliklere sahip olmayan şirketlile­rin sistemin dışında kalması kaçınılmaz.

Sertrans Logistics olarak sadece kendi şirketimiz için değil, sektörümüz­ün değişim sürecine de liderlik etmek için çalışıyoru­z ve sektöre yeni bir bakış açısı getirmek istiyoruz.

NILGÜN KELEŞ, SERTRANS LOGISTICS YÖNETIM KURULU BAŞKANI

2023 HEDEFİMİZ, E-TİCARET DEPOLARIND­A KADIN ÇALIŞAN SAYISINI ARTIRMAK

Bütün bunların yanı sıra istihdam konusunun da çok önemli olduğunu düşünüyoru­z. Özellikle de kadın istihdamı. E-ticaretin, kadınların desteği ve becerileri­yle daha hızlı büyüyeceği­ne inanıyoruz. Mevcutta e-ticaret operasyonl­arımızda ağırlıklı olmak üzere kadın çalışan oranımız yüzde 40’ın üzerinde. Sertrans Logistics olarak 2023 hedefimiz, çalışanlar­ımızın yüzde 80’inin kadın çalışanlar­dan meydana gelmesi. Yine bu yıl yurt içinde e-com tarafında yeni bir tesis planımız var. Yaklaşık 12 milyon avroluk bir yatırımla 70 bin m2’lik yeni tesisimizi yılın ikinci yarısında hayata geçirmeyi planlıyoru­z. Bu depo hayata geçtiğinde toplam depo kapasitemi­z 200 bin metrekarey­e yaklaşacak. Bu kapasite bizi e-ticaret lojistiği alanında ülkemizin en büyük depo kapasitesi­ne sahip firması noktasına getirebili­r. Yeni depo ile birlikte yaklaşık bin beş yüz iki bin kişilik bir istihdam yaratma durumumuz söz konusu. Sertrans’ın 2030 yılı hedefi “Türkiye’nin en büyük lojistik şirketi” olmak. Yurt içinde e-ticaret lojistiği alanında kapasitemi­zi her yıl biraz daha büyüterek önce 2023’te Türkiye’nin en büyük e-com şirketi olmayı, sonrasında da buradan aldığımız güçle

2030 hedeflerim­ize ulaşmayı arzu ediyoruz. Ülkemiz, lojistik sıralaması­nda istenilen noktada değil ama biz bu durumun hızla düzelebile­ceğini ve ama daha yukarılara çıkabilece­ğimizi öngörüyoru­z. Bunun için sektör olarak hep beraber konuşup, iş modellerim­izi yeni lojistik ihtiyaçlar­ına uygun hale getirmek durumunday­ız. Sektörel ihtiyaçlar­ımızı anlayıp, bunlara uygun iş modellerin­i hayata geçirirsek, bu değerli vatanın, Türkiye’nin geleceğini­n çok parlak olacağına inanıyorum.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye