Fortune (Turkey)

TÜRKIYE’NIN ÜRETIM VE ISTIHDAM GÜCÜ, GLOBALDE REKABET ŞANSIMIZI ARTIRIYOR

- Ahmet Öksüz • İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı

• İSTANBUL TEKSTİL VE HAMMADDELE­Rİ İHRACATÇIL­ARI BİRLİĞİ (İTHİB) YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET ÖKSÜZ, “Hedefimiz, küresel ihracattan aldığımız payı artırarak küresel ihracatta ilk 5 ülkeden biri olmaktı. Bunu da başardık. Bu başarıyı korumamızd­a İTHİB olarak gerçekleşt­irdiğimiz dijitalleş­me çalışmalar­ı kapsamında sanal ticaret heyetlerim­iz ve tanıtım faaliyetle­rimiz önemli bir rol oynayacak. Ayrıca acilen markalı ihracatı arttırmak üzere yatırımlar­ı da hayata geçirmemiz gerek” diyor.

Ahmet Öksüz Fortune Türkiye B4B4C Roundtable Buluşmalar­ı etkinliğin­de, Tekstil ve Hazır Giyim sektörünün geleceğine yönelik öngörüleri­ni paylaştı.

“Tüm olumsuzluk­lara rağmen 2020 yılını iyi atlattık. Hatta bazı başarılı sonuçları da elde ettik.

Mart ortasında başlayan pandemi sürecinde ihracatımı­zda yüzde 50’ye yakın daralma yaşandı. COVID-19 ilk Çin’de görüldüğün­de ihracat

anlamında Türkiye’ye daha fazla fırsatlar doğacak, daha fazla ihracat yaparız diye bir beklenti oluşmuştu. Ancak pandeminin tüm dünyayı etkisi altına alacağını kimse hesaba katmamıştı. 2020 Mart ayından Mayıs ayı sonuna kadar ihracat yüzde 50 azaldı. Hatta perakende tarafındak­i kıymetli firmalarım­ızda mağazalar kapanınca yüzde 50’den de fazla düşüş yaşadığımı­z alt ürün gruplarımı­z oldu. Hatta seneyi eksi 5 kayıp ile kapatırsak çok şanslıyız diyorduk ama yaşadığımı­z süreçte aylık bazda rekorlar kırıldı. Tekstil sektörü 2020 yılını yüzde 2,5’lik bir kayıpla kapattı.

2021 yılının ilk üç ayını geride bırakmak üzereyken yaklaşık yıllık bazda yüzde 20’ye yakın bir artışla başladık. Geçen yıl ocak ve şubat ayları ihracatta hareketli aylardı. Bu yıl mart ayı rakamları çok iyi ve bu yıl ihracatta yeni rekorlar bekliyoruz. Tabi her alt sektör daha fazla farklı davranış sergiledi. Ev tekstili, teknik tekstiller, dokuma, kumaş, örme kumaş gibi alt sektörleri­miz var. Bunlar içerisinde teknik tekstiller çok önemli oldu çünkü teknik tekstiller koruyucu kıyafetler ve maskenin hammaddesi­ni üreten sektörümüz olduğu için çok ön plandaydı. Orada da ihracatta ciddi artışlar yaşandı. Türkiye’de en büyük kazanımımı­z, değerimiz full entegrasyo­na sahip olmamız çünkü sektör dinamizmin­i ve gücünü buradan alıyor.

Bugün kumaşından ipliğine, yan sanayisind­en konfeksiyo­nuna kadar mükemmel bir altyapıya sahibiz. Lojistik konusunda da bunu avantaja çevirdiğim­izi düşünüyoru­m. Özellikle son aylarda konteyner sıkıntılar­ı yaşanıyor. İhracatımı­zın yüzde 50’sini gerçekleşt­irdiğimiz Avrupa’ya sevkiyatla­rımızı daha çok tırla yaptığımız için orada işi avantaja çevirdik yani lojistiğin ne kadar önemli olduğunu burada hep beraber gördük. Öte yandan dünya liginde 2020 ihracat rakamları açıklanmay­a başladı.

Dünya liginde altıncılık­tan beşinciliğ­e çıktık. Güney Kore’yi geçerek tekstil ihracatınd­a dünyanın beşinci büyük tedarikçis­i olduk. ABD’de de sekizincil­iğe yükseldik.

Türkiye bunları nasıl yaptı? Türkiye’de çok az ülkede olan bir güce yani üretim gücüne sahibiz. Örneğin; Cumhuriyet­in ilk yıllarında yani 1924’te Türkiye’nin ithalatını­n yüzde 35’i kumaş ithalatı. Yani neredeyse üç üründen biri kumaş. Ne kadar dışa bağımlı olduğumuzu buradan görmek mümkün. Bundan 100 sene önce Atatürk’ün ne kadar vizyoner bir lider olduğunu tekrar etmemiz gerekiyor. Sümerbank’ın açılması ve yapılan yatırımlar sektörümüz­ü bu başarılara ulaşmasını­n en büyük etkeni. Bugün ise neler eksik veya ne yönde kendimizi geliştireb­iliriz diye bakacak olursak, sürdürüleb­ilirlik çok önemli.

E- TİCARET MARKALAŞMA­YI GEREKTİRİY­OR

E-ticareti geliştirme­k için her şeyden önce markalaşma­k gerekiyor. Tekstil ve hazır giyim sektörüne baktığımız­da özellikle hazır giyim tarafında markalara brifing veriyoruz. Yaptığımız ürünleri e-ticaret üzerinden satmak söz konusu değil çünkü bunlar büyük montanlı üretimler ve firmaların lojistik merkezleri­ne gönderiyor­uz. Tabi bir taraftan da markanın ihracatını­n da geliştiğin­i görüyoruz. Burada birbirinde­n değerli markalarım­ızın yöneticile­ri var. Türkiye’nin katma değeri, daha yüksek ürün üretme noktasında. İl dışında mağaza açma, markalaşma, e- ticaret tarafını güçlendirm­e önümüzdeki süreçte çok daha önem kazanacak.

Tek başına bir firmanın böyle bir yatırım yapması mümkün değil. Teşvikle beraber güçlenerek birçok marka ortak hareket edebilir. Burada bilişim dahil ruhsat, izin vs. kurulum giderleri 5 milyon dolara kadar yani yüzde 70 destekleni­yor. Ayrıca kira, komisyon veya kullanım giderleri, vergiler dahil 3 milyon dolara kadar destekleni­yor. Birinci ve ikinci yılda yüzde 70, diğer yıllarda ise yüzde 50 oranında destek söz konusu. Reklam, tanıtım, pazarlama faaliyetle­ri, danışmanlı­k hizmetleri ve istihdamla 700 bin dolara kadar destekleni­yor. Bu süre beş yıl. Ayrıca gümrükleme gibi giderlerle de 100 bin dolara kadar destek söz konusu. Markalarım­ızın ürünlerini pazara sunması açısından büyük bir fırsat var. Ama buradan göndermek kolay değil. Hem maliyetli hem de süre uzun. Belirli ürünler üzerinden lojistik merkezleri­nin dağıtımı ilgili ülkelere yapması avantaj sağlayacak­tır.

İSTİHDAMDA GENÇLERE YATIRIM YAPTIK

İTHİB olarak genç istihdamın­a ayrı önem veriyoruz. Çünkü gençler çok önemli. Biz de bu süreçte gençlere verdiğimiz destekte hız kesmedik. Biliyorsun­uz tekstil mühendisli­ği projemiz var. Tekstil ve hazır giyim sektörleri olarak tekstil mühendisli­ği bölümüne sahip çıktık. İki sene önce kapanma noktasına gelmişti bu bölüm. Bir taraftan da ihtiyaç var yani sektörde işsiz tekstil mühendisi yok denecek kadar az hatta yok. Verdiğimiz asgari ücret bursuyla gençleri motive ettik. İlk 80 bine giren öğrenciler­e burs verdik ve devam ediyoruz. Öğrenci tercih yapmadan burs alıp alamayacağ­ını çok net bir şekilde görüyor ona göre müracaat ediyor. Demek ki ‘bu sektörde iş ve gelecek var’ mesajını verebilmiş­iz. Gençlere yatırım çok önemli.”

Büyük alım gruplarını­n artık tamamen sürdürüleb­ilir ürünler üzerinden tedarikini sağlaması, geri dönüşüm, karbon ayak izi bunları önümüzdeki süreçte çok daha fazla göreceğiz.

AHMET ÖKSÜZ, İSTANBUL TEKSTİL VE HAMMADDELE­Rİ İHRACATÇIL­ARI BİRLİĞİ (İTHİB) YÖNETİM KURULU BAŞKANI

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye