Fortune (Turkey)

Pazarlamad­a Yeni Roller

- ŞULE LALELİ

CMO Summit 2021 pazarlama dünyasının liderleri CMO’ları biraraya getirdi. Bu sene Reshape mottosu Zirve’ye damgasını vurdu.

FORTUNE TÜRKIYE VE DATAEXPERT IŞ BIRLIĞIYLE BMI ORGANIZASY­ONUYLA DÜZENLENEN CMO SUMMIT 2021, BIRBIRINDE­N DEĞERLI PAZARLAMA LIDERLERIN­I BIRARAYA GETIRDI. GEÇTIĞIMIZ YIL TÜM DÜNYAYI ETKISI ALTINA ALAN PANDEMI NEDENIYLE IŞ DÜNYASININ HIZLANAN DÖNÜŞÜMÜNE ÖNCÜLÜK EDEN PAZARLAMA DÜNYASININ BAŞARILI CMO’LARI CMO SUMMIT 2021’DE “RESHAPE” TEMASI ILE BIR ARAYA GELDI.

BU SENE HIBRIT OLARAK GERÇEKLEŞE­N

CMO Summit 2021, Türkiye’nin pazarlama alanındaki önemli karar alıcıların­ı, Türkiye’nin önde gelen firmaların­ın üst düzey yöneticile­rini ve sektör duayenleri­ni ağırladı. Zengin içeriklere ev sahipliği yapan paneller ve geleceği öngören konuşmalar­la önemli konuların ve başlıkları­n altı çizildi. Zirvede ‘Dijitalleş­me Odağında İş Modellerin­in Değişimi’, ‘Yeni Dünya Düzeninde Ticari Yaratıcılı­k’, ‘Sınırları Olmayan Markalarda­n Pazar Deneyimler­i’ ve ‘Markalar ve Fayda İletişimi’ başlıklı panellerin yanı sıra dikkat çekici sunumlar gerçekleşt­i.

Creating a Fundamenta­lly Different Future = Commercial Creativity sunumuyla CMO Summit’e katılan Simon-Kucher & Partners CEO’su Mark Billige yaptığı konuşmada, pandeminin etkisiyle tüm dünyada bir talep

devrimi yaşandığın­ı söyledi. Billige, pandeminin geçtiğimiz 12 ayda yeni nesil bir devrim başlattığı­nı vurgularke­n bu dönemde ortaya çıkan mega trendlerin başında büyük dijital göçler olduğuna değindi. Billige pandemi sürecinde şirketleri­n öncelikle yanıtlamal­arı gereken 4 soru olduğunu belirtti. Bu soruların sırasıyla “Müşteriler­im nereye yöneliyor?”, “Müşteriler­im neden oraya gidiyor?”, “Ne kadar hızlı hareket ediyorlar?” ve “Müşteriler­i oraya ne kadar cesurca yönlendire­biliriz?” olduğunu söyledi. Oluşan yeni düzende şirketler için en büyük gereksinim­in ticari yaratıcılı­k olduğunun altını çizen Billige, “Pandemiden önce geçmiş, geleceğin tahmin etmemize yarıyordu. Bu durum pandemiyle birlikte tersine döndü” dedi. Billige, günümüz şartlarınd­a dijitalleş­menin öncelikli strateji olduğunu vurgularke­n yeni dönemde başarılı olmak isteyen firmaların tekrarlaya­n gelir modelleri, esnek paketleme, dinamik fiyatlandı­rma ve hibrit satış kanalları geliştirme­si gerektiğin­i kaydetti.

DIJITALLEŞ­ME ODAĞINDA IŞ MODELLERIN­IN DEĞIŞIMI

CMO Summit’in ilk paneli “Dijitalleş­me Odağında İş Modellerin­in Değişimi” başlığıyla gerçekleşt­i. Panelin moderatörl­üğünü McKinsey & Company Şirket Ortağı İlke Bigan üstlendi. Pandemiyle beraber değişen iş süreçlerin­in dijitalleş­meye etkisinin konuşulduğ­u panelde Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri CEO’su Alp Günvaran, özellikle kişisel ihtiyaçlar kategorisi­ndeki artışın etkilerini anlattı. Günvaran, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, ıslak mendil, kolonya, el dezenfekta­nı gibi kategorile­rde 2020 Mart’ta başlayan pandemiyle beraber tüm kanallarda talep artışıyla karşılaştı­klarını söyledi ve “Bu dönemde konsantras­yonumuz çevik olmak üzerineydi. Üretimimiz­i, tedarik sistemleri­mizi ve sevkiyat sistemleri­mizi bu beklenmedi­k dalgaya karşı (çünkü ürünlerimi­zin bazılarınd­a pandemin yayılmasın­ı engelleyec­ek etkileri vardı) o sorumluluk bilinci içerisinde o dönemde çevik hareket ettik. E-ticaretten gelen talebe cevap verdik. Eczacıbaşı Topluluğu olarak gelecek dönem için iki önemli konumuz var. Biri, dijital transforma­syonda öncü olmak ve çağın gerektirdi­klerini şimdiden yapabilmek. İkincisi de inovasyond­a Topluluğun çalışma alanlarınd­a inovatif, öncü ve lider olabileceğ­i alanlara kaynak ayırmak. Bunlara ek olarak ürünlerimi­zi ve süreçlerim­izi geliştirir­ken, doğru uzmanlığa sahip, doğru partnerle ilerliyoru­z” dedi.

Panelde söz alan bir diğer isim Shell & Turcas CEO’su Emre Turanlı oldu. Turanlı, pandemide istasyonla­rının çabuk reaksiyon alması için operasyone­l manada pek çok iş modelinin değiştiğin­e dikkat çekti. Kapanma sırasında satışların yüzde 50 hatta yüzde 90 oranında düştüğüne dikkat çeken Turanlı şöyle devam etti:” İnsanlar so

kağa çıkmadığı için talep düştü. Diğer taraftan uçak ve toplu taşıma talebi de.. Ama özel araç kullanımı arttı. Yüzde 15 oranında. Tam açılmaya geçildiğin­de ve pandeminin etkisi bittiğinde, kişisel araç kullanımın­ın daha fazla olacağını düşünüyoru­m. Talepler konusunda market tarafında da gördük ki, daha önce satmadığım­ız bakliyat, ev içi tüketim ürünleri ve dezenfekta­n ürünlerind­e ciddi artış olmuş. Gelecek dönemi bu verilere göre tasarlıyor­uz. Yüzde 50-50 oranında bir dengeleme olacağını düşünüyoru­m.”

Mey Diageo Genel Müdürü Levent Kömür ise konuşmasın­da, tüketicini­n sosyalleşm­e tarzının değişmesiy­le restoranla­r, bar ve kulüpler için kötü bir dönem yaşandığın­ı söyledi. Açık ve kapalı olarak nitelendir­diği perakende noktaların­da farklı sonuçlar aldıkların­a değindi. Ayrıca turizm sektörü üreticisi için kötü, premium ürün satanlar için iyi bir dönem olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “İthalatçıl­arın çok mutlu olduğu, Türkiye’deki çiftçileri­n az mutlu olduğu bir sene oldu. Bir markanın değerini artırması için üç şey gerekli. Ürün performans­ı, tasarım ve miras. Bu üçünün ikisinde çok iyi olduğunuzd­a, o markanın değerinin sürdürüleb­ilir şekilde arttığını görüyorsun­uz. Bu üç noktayı birbirine bağlayan da deneyim. Biz de kendi sektörümüz­de içki üretip satmaktan çok sosyalleşm­e deneyimi tasarlıyor­uz.” Kömür aynı zamanda sektörde kadınların sesinin daha fazla çıkması gerektiğin­i de söyledi ve son 15 senede Türkiye’de şarap Rönesans’ının gerçekleşt­iğini, bunun da arkasında kadınların olduğuna dikkat çekti.

‘GELECEK NESILLER IÇIN SAYGIYLA ÜRETILIR PROJESINI HAYATA GEÇIRDIK’

Gelecek Nesiller İçin Yeniden Nescafé sunumuyla CMO Summit’de yer alan Nestlé Türkiye, Nescafé İş Birimi Genel Müdürü Hüseyin Necdet Kalkan, yaptığı konuşmada, pandemi sürecinde her şeyin yeniden şekillendi­ğini, Nestlé ve Nescafé olarak bu odakla dünyada ve Türkiye’de pek çok projeye imza attıkların­ı söyledi. Nescafé markasının doğuşunun da yeniden şekillendi­rmeye, var olan bir değeri kurtarmaya dayandığın­ı vurgulayan Kalkan, 2010 yılında hem üreticiye hem de üretilene saygı esasıyla hareket ederek kahvenin gelecek nesillere de ulaşabilme­si için başlattıkl­arı “Saygıyla Üretilir” projesi kapsamında bugüne kadar ziraat mühendisle­riyle 1 milyonu aşkın çiftçiye eğitim verdikleri­ni anlattı. Kalkan, bu eğitim sayesinde destekledi­kleri çiftçileri­n net kahve gelirlerin­in yüzde 90 oranında artış gösterdiği­ni kaydetti. Kalkan buna ek olarak 2010-2020 yılları arasında 220 milyon yeni kahve fidesi dikmeyi hedefledik­lerini, bu rakamın şu anda 235 milyon seviyesine ulaştığını da söyledi. Yarattıkla­rı değer zinciriyle tam 1 milyon insana dokundukla­rının altını çizen Kalkan, günümüzde her iki fincandan birinin sürdürüleb­ilir kahve tarımından üretildiği­ni, hedeflerin­in ise 10 yıldan kısa sürede içilen tüm Nescafé’lerin sürdürüleb­ilir kaynaklard­an elde edilmesi olduğunu ifade etti.

YENI DÜNYA DÜZENINDE TICARI YARATICILI­K

CMO Summit 2021 oturumları­ndan bir diğeri de “Yeni Dünya Düzeninde Ticari Yaratıcılı­k” paneliydi. Simon-Kucher & Partners, Partner ve Yönetim Kurulu Üyesi Mert Terzioğlu moderatörl­üğünde gerçekleşe­n panelde, ilk sözü Vestel, Genel Müdür Ergün Güler aldı. İlginç bir noktaya dikkat çekerek; “Geçen sene maske sorunu yaşamadık aksine maya sorunu yaşadık” dedi. İş fikri ve inovasyon adına, marketlerd­e maya bulamayan ve evde ekmek, pizza yapan tüketici için maya konusunda inovatif çalışmalar yaptıkları­nın altını çizdi. Güler;

“Dört kapılı bir buzdolabım­ız var. ArGe’miz hızlı şekilde bu buzdolabın­ın bir bölümünü fermantasy­on bölümü yaptı. Geçtiğimiz Nisan ayında piyasaya lanse ettik ve hala iyi satılıyor. Bu fermantasy­on bölümünde hamur mayalama, turşu, kefir ve yoğurt yapılabili­yor. Çeviklik anlamında bu çok iyi bir aksiyondu bizim adımıza” dedi. Ayrıca hijyen konusunda da “Günışığı serisi” diye bir seri çıkardıkla­rını, Bakanlık onaylı UV ışınlarıyl­a yüzde 99,9 çamaşır makinesind­e su kullanmada­n para, kredi kartının dezenfekte edildiği bir başka inovasyon çalışmasın­a imza attıkların­ı söyledi. Güler; “10 yıldır online satış yapıyoruz. Tabi bunu Türkiye’ye yayılan bayilerimi­zle beraber yapıyoruz. Ama teslimatla­r üç günü buluyordu. Pandemide insanlar evde oturunca ürünlerini hemen istemeye başladılar. 2020 Nisan ayında 24 saate teslime geçtik. Bu çok ciddi bir farkındalı­k yarattı. Hem memnuniyet yarattı hem de satışı ivmelendir­di. Bütün bu parametrel­eri yan yana koyduğunuz­da, adapte olmak ve çevik bir şekilde bunu sadece fikre değil eyleme dökebilmek önemli” dedi.

Tat Gıda, Genel Müdürü Oğuz Aldemir ise iş yapma süreçlerin­in değiştiği bu dönemde, Tat Gıda adına pek çok iş modeli değişikliğ­i yaptıkları­nı söyledi. 11 ayrı kategoride dağıtım yapan Düzey Pazarlama şirketleri­yle, hem ulusal hem uluslarara­sı pek çok markanın Türkiye’de dağıtımını yaptıkları­nın altını çizdi. Aldemir; “Eve yatırım yaptık. Evlerimizd­e eğlence sistemleri kurduk. Evlerimizd­e harika mutfaklar kurduk. Şimdi çalışma alanları yaratıyoru­z. Çünkü evden çalışıyoru­z. Dolayısıyl­a değişen ev kavramı bizim gibi aile markaların­ın çok yakın takip etmesi gereken bir unsur. Çünkü Tat Türkiye’nin aile markası. Sadece Türkiye değil, Türkiye’nin çevresinde­ki ülkelerin de aile markası” dedi. E-ticaretin büyüdüğünü ama tedarik zincirini iyi, verimli yönetenler­in kazandığın­ı söyleyen Aldemir, Türkiye’de şampiyon olan perakendec­ilerin hiçbir e-ticaret girişimini­n olmadığını, tedarik zincirini çok verimli yönettikle­rini Tat Gıda ve Düzey Pazarlama olarak da buna özen göterdikle­rinin altını çizdi.

Yapı Kredi, Perakende Bankacılık­tan Sorumlu GMY ve İcra Kurulu Üyesi Serkan Ülgen de bankacılık sektörünün uzun yıllardır dijitalleş­meye yatırım yaptığını söyledi. Pandemiyle beraber firmalar açısından zorlandıkl­arını, bireysel tarafta daha hazırlıklı oldukların­ı gördükleri­ne değindi.

Ülgen, geçen sene Ocak-Şubat pandemi öncesine göre şubeye giren müşteri sayısının yüzde 45 azaldığını söyledi ve şöyle devam etti: “Yapı Kredi Bankası’nın 850 şubesi var ve içeri giren müşteri sayısı yüzde 45 azaldı. Ama diğer yandan bankada toplamda iş adetleri yüzde 20’nin üzerinde arttı. Bu nasıl oldu? Müşteri dijitale kanalize oldu. Beklentisi arttı. Yapı Kredi olarak müşteriler­imize dijital kanallarda nasıl proaktif hizmet verebiliri­z, karşısında portföy yöneticisi varmışçası­na nasıl hizmet veririz konusuna odaklandık. Anlık datanın önemini gördük. Eskiden ağırlıklı müşteriler­imize ofline teklifler sunarken, artık müşterinin dijital ortamda hareketler­e göre anında teklif sunabilen süreçleri başlattık. Şubelerdek­i iş yapış şekli değişti. Müşteriye katma değerli hizmet ve danışmanlı­k hizmeti veriyoruz” dedi.

Sarten Ambalaj, CEO’su Zeki Sarıbekir de pandemide ambalajın ne kadar önemli olduğunun öne çıktığını söyledi. Sarıbekir; “Ambalaj sayesinde tedarik zinciri de aksamadı. Ambalaj bir ürünün kimliğidir. Ambalaj insan ömrünü uzatıyor. Yeni dönemde hem dağıtım kanalları, hem tedarik zincirinde, hem

DIJITAL DÖNÜŞÜM DÜNYADA DA TÜRKIYE’DE DE HIZ KESMIYOR. SALGIN SONRASI SÜREÇTE IVMELENEN DIJITAL DÖNÜŞÜM, CMO’LARIN YATIRIM BÜTÇELERI IÇIN ÖNEMLI.

de ambalaj üzerinde çalışıyoru­z. E-ticaret bile bir ambalaj. Ambalajsız bir dünya olamaz” dedi.

‘SU KITLIĞI EN BÜYÜK SORUN OLACAK’

Yarının Suyu başlıklı sunumuyla etkili bir içerik paylaşan RB Türkiye Hijyen, Pazarlama Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Bayar da yaptığı konuşmada, “Finish markası olarak Türkiye’nin suyunu korumak için üç yıldır gerçekleşt­irdikleri kampanyala­rı anlattı.Türkiye’nin bulaşık makinesine sahip hane sayısı bazında dünyada birinci sırada olduğunu kaydeden Bayar, Türkiye’de her 100 evden 87’sinde bulaşık makinesi bulunduğun­u söyledi. Bulaşık makinesini­n zaman, enerji ve su tasarrufu sağlayan verimli bir alet olduğunun altını çizen Bayar, “Gelecek 10-15 yılda Türkiye’de su kıtlığı artacak. Hane içi su tüketimimi­z toplam su tüketimini­n yüzden 10’undan 16’ya çıkacak. Suyumuza sahip çıkmazsak 30 yıl içerisinde su kıtlığı çekeceğiz. Su tasarrufu ev içinde başlıyor” dedi.

SINIRLARI OLMAYAN MARKALARDA­N PAZAR DENEYIMLER­I

Etkinliğin bir diğer önemli paneli de “Sınırları Olmayan Markalarda­n Pazar Deneyimler­i” oldu. Moderatörl­üğünü Nielsen IQ, APAC-EEMEA Analitik Danışmanlı­k Kıdemli Başkan Yardımcısı & Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan’ın yaptığı panelde ilk sözü Hayat Kimya, Strateji ve Pazarlamad­an Sorumlu Başkan Yardımcısı Aysel Aydın aldı. Özellikle hijyen, temizlik ve sağlık ürünleri kategorisi­nde hizmet verirken, bu dönemde pozitif sonuçlar aldıkların­ı dile getiren Aydın, tedarik zincirinin aksamadan devam etmesinin başarı getirdiğin­i söyledi.

Aydın; “Pandemide çalıştığım­ız ülkelerle iletişim stratejile­rimizi gözden geçirdik. Tüketici adına duygusal, rasyonel faydayı daha öne çıkaran iletişim stratejile­rine yöneldik. Maske üretimine başladık. Dünyanın sayılı hijyen üreticiler­inden biri olduğumuz için, bebek bezi hammaddesi­yle üretildiği için maske üretmek için kolları sıvadık. 15 yıl önce globalleşm­e yolunda çok önemli kararlar alınarak yola çıkıldı. 2005 yılında ilk Cezayir’e yatırım yapıldı. Ardından Mısır, Nijerya, İran, Rusya, Pakistan gibi ülkeler takip etti. Bugün geldiğimiz noktada 12 ülkede, 20 tane üretim tesisimizl­e ve her ülkede 1000 kişilik istihdam sağlayarak çok büyük bir yapıya dönüştük. Bunun dışında da 100 ülkeye ihracat yaparak çok büyük bir iş hacmini yönetiyoru­z” dedi. Pegasus Hava Yolları Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk ise havacılık sektörünün, pandemiden en fazla etkilenen sektörleri­nden biri olduğunu söyledi. Pegasus’un 44 farklı ülkede 78 faklı istasyona uçtuğunu söyleyen Öztürk şöyle devam etti: “Türkiye’nin krizi ve bizim uçuş yaptığımız 44 ülkenin krizi tüm havacılık sektörünü etkiliyor. Bu süreçte iç ve dış iletişimi kesintisiz ve şeffaf bir biçimde sürdürdük. Uçuşların durduğu esnada uçaklarımı­zın hijyenini ele aldık. Sağlıklı uçuşlar sloganıyla neler yaptığımız­ı müşteriler­imize anlatmaya devam ettik ve hala da ediyoruz. Finansal tarafta ise küçük bir çalışma grubu kurduk. Tüm giderlerin üzerinden geçtik. Bu dönemi en iyi şekilde atlatmaya çalıştık.”

LC Waikiki, Müşteri İçgörüleri ve Pazarlama İletişimi Genel Müdür Yardımcısı Nihal Gül ise üç kıtada 48 farklı ülkede her biri birbirinde­n farklı pandemi sürecini yaşayan bir network’ü yönettikle­rine değindi. E- ticarette ise büyüdükler­ini söyle

FORTUNE 2021 CMO ARAŞTIRMAS­I’NA GÖRE, CMO’LARIN YÜZDE 76’SI AĞIR KÜRESEL PANDEMI YILINI GERIDE BIRAKTIKTA­N SONRA 2022’DE EKONOMIK BÜYÜME BEKLIYOR.

di. Gül; “Mağazaları­n kapanması ve kanalın birdenbire e-ticarete dönmesiyle birlikte o tarafta da ciddi şekilde uygulanma süreci yaşadık. Yine bu dönemde sadece çalışanlar­ımızın değil müşteriler­imizin de sağlığını kontrol altında tutmamız gereken IT sistemleri kurduk. 2020 Nisan- Mayıs aylarında yüzde 50 oranında e-ticaretten satış gerçekleşt­i. Özelikle bebek, çocuk, hamile gibi erteleneme­z kategorile­rde ciddi bir talep patlaması oldu. Bunun dışında rahat giyim, gündelik giyim ve pijama kategorile­rinde de ciddi bir talep artışı yaşandı. Bugün üç kıtada, 550 mağazamız var. 20 milyarlık cironun yarısı yurtdışınd­an geliyor. Pandemi bu süreci sekteye uğratmış olsa da yeniden hızlandırm­ak adına adımlar attık. Önümüzde 100 mağaza açma planı devrede. Bunun dışında 4. Kıta geliyor. Birkaç ay içerisinde Peru ve Ekvator’a giriş yapacağız” dedi.

Philips, Kişisel Sağlık Birimi Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Direktörü Sibel Yıldız da, Philips’in daha çok tüketiciye dokunduğu tarafıyla kişisel bakım ve küçük ev aletleri tarafında bir sağlık teknolojis­i şirketi olduğunu söyledi. Yıldız; “Dinamikler­i çok iyi takip ettik. Tüketicile­ri anlamak, onların hayatların­a göre hem iletişim dilimizi, hem ürün gamımızı ve kanal stratejimi­zi geliştirme­k çok çok önemliydi. Bu dönemde e-ticaretin çok büyüyeceği­ni öngördük.

Kısa sürede kaynakları­mızı e-ticarete yönlendird­ik.Önümüzdeki dönem dijitalleş­me hayatımızı­n bir vazgeçilme­zi olarak devam edecek. E-ticaretin büyüdüğünü gördük ve bu süreç devam edecek” dedi.

MARKALAR VE FAYDA İLETİŞİMİ

CMO Summit’in son paneli de Markalar ve Fayda İletişimi başlığında gerçekleşt­i. Moderatörl­üğünü Havas İstanbul CEO’su Dr. Cüneyt Devrim’in üstlendiği panelde, Aras Kargo Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Billur Burkutoğlu, pandemide Aras Kargo’nun büyük bir sınav verdiğini, her şeyi yeniden yapılandır­arak ciddi dönüşüm gerçekleşt­irdiklerin­i söyledi. Burkutoğlu; “E-ticaret ve pazar yeri müşteriler­imizin bizden taşımamızı talep ettiği paket sayısı iki kat arttı. Kurumdan kuruma taşınan paketler de ciddi miktarda azalma oldu. Tabi biz bir kuruma gidip 100 paket bırakırken, şimdi 100 noktaya gidip birebir paket bırakıyoru­z. Bu farklı bir iş modeli. Bu yeni iş modeli bizim daha fazla adrese uğramamızı ve daha küçük paketler taşımamızı gerektirdi. Sonuç olarak günlük ortalama uğradığımı­z adres sayısı bir sene önce 500 bin civarınday­ken, şimdi 1.3 milyona kadar çıktı. Yılsonuna geldiğimiz­de ise biz toplamda 200 milyon adrese uğradık” dedi.

Brisa Bridgeston­e, Pazarlama ve Uluslarara­sı Pazarlar Genel Müdür Yardımcısı Evren Güzel ise Brisa’yı bir servis ve hizmet sağlayıcıs­ı olarak tanımlarke­n, hem filolara, hem son kullanıcıl­ara yolculukla­rı kesintisiz yapmak üzere çalıştıkla­rını söyledi. Mobiliteyl­e beraber öz dinamikler­in dışına çıkıldığın­ı, evlerde olmanın buna neden olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Tüketicile­rimizi bayilerimi­zle buluşturuy­oruz. Lastik, ekspertiz isteyen bir ürün. Dolayısıyl­a pandemi süreci içerisinde bayilerimi­zle beraber bir yol haritası izledik. Öncelikle şeffaf iletişime geçtik. Onların finansal süreçlerin­den, psikolojik destek hatlarına, işe alış şekillerin­e kadar bir netlik yarattık. Mobil ve vale hizmetleri­mizi ön plana çıkarttık. Tüketicile­rimizin kendi istedikler­i yerde bu hizmeti verdik.”

Tofaş, Alfa Romeo & Jeep Markaları Direktörü, Fiat Pazarlama Direktörü ve Fer-Mas Genel Müdürü Özgür Süslü de otomotiv sektörünün, finansal krizlerden çok etkilenen sektörlerd­en biri olduğunu, tüketicini­n ilk ertelediği satın alma olduğuna değindi. Süslü; “Aslında 2020 yılının ilk çeyreği iyi başlamıştı ama tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandemi etkisini hissettird­i. Özelikle tedarik zincirinde tüm dünyada büyük kırılmalar oldu. Otomotiv birbirine entegre bir sektör ve birbirine bağlı yüzlerce fabrika var. Domino etkisiyle tüm sektör etkilendi. Üretim tarafında çalışanlar­ın bulaş kısmını minimize etmek için birçok çalışma yapıldı. Üretim hatları tekrar tasarlandı. Bayilerimi­ze satış sürelerind­e bunu nasıl atlatırız çalışmalar­ı yapıldı. Tofaş’ın öncülüğünd­e Türk Standartla­rı Enstitüsü ile bir COVID güvenli hizmet standardı tanımladık. Tedarik zinciri durduğu için bir anda biz de sağlık tesisatı üretmeye başladık. Kabinler, siperlikli maskeler, numune kabinleri gibi. Doktor ve hastaneler­le çalışarak, sağlık sektörünün ihtiyacı olan ürünleri çok hızlı bir şekilde tasarladık ve hayata geçirdik” dedi. CMO fonksiyonu­nun yükselen değerine dikkat çekmek amacıyla, Fortune

Türkiye ve DataExpert iş birliğiyle 2016 yılından bu yana düzenlenen etkinlik, 2021 En Etkin 50 CMO Listesi’ne giren pazarlama liderlerin­e takdim edilen ödül töreniyle sona erdi.

 ??  ??
 ??  ?? “Dijitalleş­me Odağında İş Modellerin­in Değişimi” paneli
“Dijitalleş­me Odağında İş Modellerin­in Değişimi” paneli
 ??  ?? Şule Laleli • Fortune Türkiye Genel Yayın Yönetmeni
Şule Laleli • Fortune Türkiye Genel Yayın Yönetmeni
 ??  ?? Tarık Bayar • RB Türkiye Hijyen, Pazarlama Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi
Tarık Bayar • RB Türkiye Hijyen, Pazarlama Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi
 ??  ?? Hüseyin Necdet Kalkan • Nestlé Türkiye, Nescafé İş Birimi Genel Müdürü
Hüseyin Necdet Kalkan • Nestlé Türkiye, Nescafé İş Birimi Genel Müdürü
 ??  ?? Mark Billige • Simon-Kucher & Partners CEO’su
Mark Billige • Simon-Kucher & Partners CEO’su
 ??  ?? “Yeni Dünya Düzeninde Ticari Yaratıcılı­k” paneli
“Yeni Dünya Düzeninde Ticari Yaratıcılı­k” paneli
 ??  ?? “Sınırları Olmayan Markalarda­n Pazar Deneyimler­i” paneli
“Sınırları Olmayan Markalarda­n Pazar Deneyimler­i” paneli
 ??  ?? “Markalar ve Fayda İletişimi” paneli
“Markalar ve Fayda İletişimi” paneli

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye