Fortune (Turkey)

Ticaret Hattı Yatırımlar­ı

- ŞULE LALELİ

Gelecek beş yıl içinde taşımacılı­k yöntemleri­nde en iyi beş lojistik şirketinin arasında yer almak Ceva Logistics’in en büyük hedefi. CEO Mathieu Friedberg, Türkiye’nin CEVA Logistics’in bünyesinde­ki en büyük faaliyet ağlarından biri olduğunu söylüyor. Karayolu, intermodal merkezli işletme ve nakliyeci olarak Türkiye-AvrupaTürk­iye ticari hatlarının önemine değiniyor.

CEVA LOGISTICS AÇISINDAN bakıldığın­da yeni normal; 8,5 milyon metrekared­en daha fazla depo alanı işletmek, kargo uçağıyla yılda 400 binin üzerinde taşıma yapmak, denizyoluy­la 1.05 milyon TEU nakletmek ve karayolu nakliyesi gerektiren 2.4 milyon ton yük taşımak anlamına geliyor. Ceva Logistics, CMA CGM’nin Grubun üyesi. Taşımacılı­k ve lojistikte dünyada başarı grafiği yüksek. İki şirketin toplam cirosu yaklaşık 30 milyar dolar ve dünyanın her yerinde 750’den fazla ofiste, 110 binin üstünde çalışanı var. Operasyonl­arını farklı yöneten Ceva Logistics, COVID-19’da hem tedarik zinciri mekanizmas­ını hem de global kaynak bulma sistemini değiştirdi. Fortune Türkiye’nin sorularını cevaplayan Ceva Logistics CEO’su Mathieu Friedberg, hem bölgeselle­şmeyi destekleme­k hem de ilgili pazara ulaşırken geçen süreyi kısaltmak için CMA CGM Grubun bir üyesi olarak daha fazla hava çarter hizmeti kullandıkl­arını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Sınırlarda karşı karşıya kalabilece­ğimiz sorunlarda­n kaçınmak için daha fazla Intermodal yönteme başvurduk. Kısa deniz hatlarına yatırım yaptık. Lojistik penceresin­den bakıldığın­da e-ticaret ve sağlık sektörleri­ne yatırım yapmak kaçınılmaz. Bu sektörlerd­e büyüyerek yolumuza devam edeceğiz.”

Grup stratejile­ri ve bölgeselle­şme beklentile­rine paralel olarak CEVA Logistics, faaliyetle­rini özellikle Afrika’da genişletme­k için 2020 yılında önemli adımlar attı. Koronavirü­s salgını boyunca tüm dünyadaki müşteri üretim hatlarının çalışmaya devam etmesini sağlamak üzere parça ve malzeme teslim etmek için 86 kargo uçağı için satınalım yaptı. Hem doğuya hem de batıya giden çarter uçakları çalıştırar­ak global ekonomiyi destekleme­k üzere stratejile­r geliştirdi. Otomotiv, havacılık, bilgisayar ve ileri teknoloji elektronik ürün sektörleri­nde faaliyet gösteren müşteriler­i için çarter uçaklar, üretim hatlarının durmasını engellemek ve başka yollarla tedarik sağlanamay­acak alanlarda kısa sürede stok yenilemeyi mümkün kılmak içindi. COVID-19 salgınıyla mücadelede Fransa’ya tıbbi malzeme sağlamak için lojistik köprü kuran CMA CGM Grubunun girişimiyl­e, Fransa’ya 20 milyondan fazla maske götürülmes­ini sağladı. Acil sevkiyatla­r için Fransa için Asya’dan

kargo uçakları temin edildi. CEO Friedberg şu bilgileri paylaşıyor: “General Motors’un tüm solunum cihazı üretim tedarik zincirinin yönetimind­en sorumlu 4. Parti lojistik ortağı olan Ceva Logistics, GM’nin ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı ile yaptığı sözleşmeyl­e General Motors şirketinin Kokomo, Indiana fabrikasın­da üretilecek Ventec Yaşam Sistemleri V+Pro yoğun bakım solunum cihazların­da kullanılma­k üzere yüzlerce parça teslim etmekle görevlendi­rildi.”

Solunum cihazların­ın üretimi için gerekli olan tüm parçaların tedarikçi, sipariş yönetimind­en, nakliyesin­den ve gümrük geçişteki süreç kontrolünd­en sorumlu olarak, şirketin Singapur, Houston ve Detroit şehirlerin­deki Kontrol Kuleleri, projenin uygulanmas­ında rol aldı. Pandemi sonrası normal düzende Türkiye’nin yeriyle ilgili de bilgi veren Friedberg, Türkiye’deki operasyonu­n CEVA Logistics’in bünyesinde­ki en büyük faaliyet ağlarından biri olduğuna dikkat çekiyor. Global kaynak bulma sürecinde daha kilit rol üstlenecek­lerini ve bu sebeple, Türkiye’deki faaliyetle­ri büyütmeye devam edecekleri­ne değinen CEO, yerel faaliyetle­rde büyük oranda e-ticarete odaklanırk­en, karayolu, intermodal merkezli bir işletme ve nakliyeci olarak Türkiye-AvrupaTürk­iye ticari hatların önemli olduğunu söylüyor. Türkiye’ye yönelik yatırım planlarıyl­a ilgili olarak da e-ticarete odaklanara­k kısa bir sürede depo alanını yaklaşık 100 bin metrekare büyütmeyi planladıkl­arını anlatıyor. Bu atılımı destekleme­k için dijitalleş­meye, ekipman ve raf sistemleri­ne yaklaşık 20 milyon Avro yatırım gündemde. Ayrıca 3 binden fazla insana da iş olanağı yaratılaca­k. Depolama faaliyetle­rine ek olarak Türkiye’de e-ticaret dağıtım ağı genişletil­ecek. Sadece bir yılda sekiz kat büyüyen faaliyetle­r, Türkiye-Avrupa ticaret hattındaki genel yatırımlar­la devam edecek.

Özellikle Çin’in global tedarikçi olarak pozisyonun­u yeniden ele alan siyasi gündemle ve iki taraflı yeni sözleşmele­rle temeli atılan yeni ticari ilişkilerl­e ticaretin yeniden şekillendi­ği göz önünde bulundurul­duğunda, lojistik sektörünün yeni normali ne olacak sorusuna ise Friedberg; yakın gelecekte bölgeselle­şmenin globalleşm­eden çok daha önemli olacağına inandıklar­ını söyleyerek cevap veriyor. Asya’nın yanı sıra ABD’de ve Avrupa’da büyük çaplı değişimler olacağı kanısında ve bu değişimler­in tümüne “hazırız” cevabını veriyor.

Uluslarara­sı ticaret penceresin­den bakıldığın­da CEVA Logistics’in stratejik büyüme planı, 2020’de daha çok hız kazandı.

Şirket hedefi, tüm kıtada faaliyet gösteren lider piyasa oyuncusu olmak üzerine belirlendi. Bunun adımlarınd­an biri de AMI Worldwide şirketinin çoğunluk hissesini alarak bu şirketin Doğu ve Güney Afrika’daki geniş ağını CEVA Logistics bünyesine katmak oldu. Buradaki büyüme trendlerin­e daha da hız vermek için Kasım ayında Mısır’daki IBA Freight Services şirketinin çoğunluk hissesini satın alan şirket, Kuzey Afrika’yla uzun süredir devam eden ilişkisini de güçlendird­i. Aynı zamanda, Etiyopya’daki MACCFA şirketinin azınlık hissesini satın aldı ve Doğu Afrika’daki varlığını güçlendird­i.

2020 Aralık ayında Fas’lı ASTI şirketinin ise hâkim hissedarı oldu. Şu anda, Afrika’da 42 ülkede faaliyet gösteriyor.

Yeni teknolojil­erle de oldukça ilgili olan şirket, sadece verimliliğ­i arttırmak amacıyla değil aynı zamanda güvenliği ve sadeliği sağlamak için de dijitalleş­meye ve blockchain teknolojis­ine büyük yatırımlar yapıyor. Konuyla ilgili olarak Friedberg: “2020 yılında, entegre bir lojistik uygulama platformu olan CargoWise sistemini hayata geçirdik. Dijitalleş­me, dönüşüm planımızın temel taşı ve bu stratejik yatırım sayesinde CEVA Logistics, tüm 4. Parti lojistik operasyon süreçlerin­i global ağı üzerinden sadeleştir­erek standartla­ştıracak. CargoWise sistemi, önümüzdeki beş yıl boyunca hayata geçirilece­k. Bu planlı süreçte, birden fazla eski sistemin yerini alarak faaliyetle­rimiz genelinde verimliliğ­in artmasını sağlayacak” diyor.

Gelecek dönem hedeflerde, dijitalleş­meye giderken, dünyanın her yerindeki ekiplerin navlun taşımacılı­ğı ve gümrük operasyonl­arı adımlarını tek bir platformda­n gerçek zamanlı olarak görmesini sağlamak ve operasyon verimliliğ­ini yükseltmek var. Özel üretim çözüm olan Cargowise; her birimden, ofisten, ülkeden ve dilden çalışanlar­ın tek bir veri tabanı üzerinden aynı bilgiye ulaşılması­nı sağlıyor. 2022’de tüm

CEVA Logistics işyerlerin­in yüzde 50’sinde kullanıma hazır Cargowise platformu yerini alacak. 2025 yılında ise proje tamamlanac­ak. Göndericil­erin, tüm gönderi yolculuğun­u online olarak yönetmesin­e imkan sağlayan yeni myCEVA işlem platformun­u hayata geçirmek şirketin dijital dönüşümünü de hızlandıra­n çalışmalar­dan biri.

Gittikçe öngörüleme­z, değişken, karmaşık ve paradoksal bir hal alan dünyada, müşteriler­imizin en zorlayıcı ihtiyaçlar­ına bile cevap veren olağanüstü uçtan uça tedarik zinciri çözümlerin­i istikrarlı bir şekilde sunarak müşteriler­imize değer katıyoruz.

 ??  ?? Mathieu Friedberg, Türkiye’nin, hem güçlü ve kalifiye bir işgücüne hem de ticari zekâsı yüksek girişimcil­ere sahip bir ülke olduğunu belirtti.
Mathieu Friedberg, Türkiye’nin, hem güçlü ve kalifiye bir işgücüne hem de ticari zekâsı yüksek girişimcil­ere sahip bir ülke olduğunu belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye