Fortune (Turkey)

ÇİN-TÜRKİYE FİNANSAL ALANDA İŞ BİRLİĞİNDE ÖRNEK BİR MODEL

-

ICBC TURKEY, ÇIN’IN KUŞAK VE YOL GIRIŞIMI VE TÜRKIYE’NIN ORTA KORIDOR’UNU BIRLEŞTIRE­CEK FINANSAL DESTEKLERI­YLE ETKIN BIR ROL ÜSTLENIYOR. TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNE YENI ÜRÜN VE HIZMETLER KAZANDIRAN ICBC TURKEY’NİN CHINEX HIZMETI BÜYÜK ILGI GÖRÜYOR. BANKA, ÇIN ILE TÜRKIYE ARASINDAKI TICARETTE MÜŞTERI BAZINDA ÖZELLEŞTIR­ME VE FARKLI IHTIYAÇLAR­I KARŞILAMAK IÇIN FINANSAL PIYASA IŞLEMLERI GIBI ÇEŞITLI ÜRÜN GRUPLARI SUNMAYA HAZIRLANIY­OR.

2021, ICBC’NİN TÜRKİYE PİYASASINA GİRİŞİNİN 6.

YILI. ICBC Turkey, bu kısa zaman içerisinde ICBC Grubu’nun önemli bir uluslarara­sı iştiraki ve Türk finansal sektöründe güçlü bir marka haline geldi. ICBC Turkey, Türk bankacılık sektörüne girişinden bu yana gösterdiği performans­ıyla etkili bir şekilde büyüyor. Örneğin 2020 yıl sonu itibarıyla, ICBC Turkey’nin aktif büyüklüğü 24.9 milyar TL’ye ulaştı. Bankanın nakit kredileri ise toplamda 14.2 milyar TL’yi görürken, hassasiyet­le uygulanan kredilendi­rme prensipler­i ve güçlü tahsilat performans­ının desteğiyle ICBC Turkey’nin takipteki kredilerin­in oranı 2020 yılında da sektör ortalaması­nın çok altında kalarak yüzde

0.3 oldu. Takipteki kredilerin oranı Haziran 2015’te yüzde 4.88 seviyesind­eydi. ICBC Turkey, tüm bankacılık ürünlerini içeren hizmetleri­ni İstanbul’daki Genel Müdürlüğü ve 39 şubesi aracılığı ile sürdürüyor. Bankacılık hizmetleri­ni şubelerin dışında bireysel ve kurumsal internet şubelerind­e de sunuyor. ICBC Mayıs 2015’te Türkiye Bankacılık Sektöründe faaliyet göstermeye başladığın­da şirketin piyasa değeri

347 milyon dolar seviyesind­eydi. Nisan 2017’de, ana hissedar ICBC Turkey Bank’ın sermayesin­i 440 milyon TL (O sırada

122 milyon ABD Doları) artırdı ki bu da toplam 469 milyon dolar yatırım anlamına geliyor. 31 Aralık 2020 sonu itibarıyla bankanın piyasa değeri, döviz cinsinden yüzde 61 artışla 753 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. ICBC Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Xiangyang Gao ile 2021 hedeflerin­i, planlarını, Türk firmaların­a sağladıkla­rı fırsatları konuştuk. İşte ayrıntılar…

Türkiye bankacılık sektöründe­ki temel faaliyetle­riniz ve büyüme planlarını­z doğrultusu­nda gerçekleşt­irdiğiniz projelerde­n söz eder misiniz?

Türkiye’de yararlı ve kalıcı ilişkiler kurduk. Bunun sonucu olarak, ICBC Turkey’yi rekabetçi bir bankaya dönüştürdü­k. Başarılı ve sürdürüleb­ilir bir performans gösterdik. İlk günden itibaren ICBC’nin önceliği, Çin-Türkiye ekonomi ve ticaret iş birliği ile Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimind­en doğan fırsatları yakalamakt­ı. Genel merkez, yönetim kurulu ve bağlı departmanl­arın güçlü yöneticili­ği ile

ICBC Turkey, “yerel hareket etmek, çevre bölgeleri de kapsamak ve Avrasya’yı birleştirm­ek” stratejile­rini devam ettirmiş; Kuşak ve Yol projeleri ve Çin tarafından finanse edilen girişimler­de tercih edilen, en iyi yöntemleri kullanan ve istikrarlı operasyonl­arı ile bilinen, Çin-Türkiye finans iş birliği için model olan, kültürel birleşmeni­n tanınan ismi haline gelen bir

banka olmaya çalıştı.

Kuşak ve Yol Girişimi bağlamında ICBC Turkey’nin büyük Türk ve Çinli şirketleri­n yatırım ve ticaretler­ine finansal destek sağlamak adına iş planları nelerdir?

ICBC, Kuşak ve Yol Girişimi’ndeki ülke ve bölgelerin ekonomi ve ticaret yatırım iş birliğini aktif olarak destekleme­ktedir.

ICBC, Kuşak ve Yol Girişimi’ne 100 milyar dolardan fazla kredi sağlayarak; elektrik, üretim, altyapı, kaynak geliştirme, ekonomik bölge inşaası, yeşil endüstri ve benzeri alanlarda destek olmuştur.

ICBC Turkey’nin ana hedefleri daima

Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi ve Türkiye’nin Orta Koridor’unu birleştire­cek finansal desteği sağlamak ve gelişimin hızını korumak olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Türkiye’nin bölgesel bir enerji ve ulaşım merkezi olma planları Kuşak ve Yol Girişimi’ne de uyuyor. Şimdiye kadar yaptıkları­mız, Çin ve Türkiye arasındaki ekonomi ve ticaret iş birliğinde­n doğan fırsatları­n boyutunu değiştirdi. Her segmentten müşteri için yüksek kaliteli finans hizmetleri sunmaya devam edeceğiz.

Çin'e yabancı para transfer işlemlerin­iz için sunduğunuz CHINEX hizmetiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Müşteriler­imizin, Çin’e gerçekleşt­irecekleri para transfer işlemleri için, diğer altyapılar­dan bağımsız olarak; hızlı, kolay ve ekonomik hizmet sunabilece­k alternatif bir sistem olarak tasarlanmı­ştır.

CHINEX’in ICBC Turkey’e özel bir hizmet olmasından dolayı; yapılan işlemlerde Muhabir Bankacılık Ücreti ve ya başka bir ücret müşteriler­imize yansıtılma­maktadır.

CNY (Çin Yuanı) - USD - EUR - GBP - CHF para birimleri cinsinden Çin’e direkt para transferi işlemleri için saat 10:00’a kadar verilen talimatlar aynı gün valörlü olarak gerçekleşe­bilmektedi­r.

Kampanyalı ücretimiz tutar bağımsız sabit 59 TL olup, ayrıca eğitime destek vermek amacıyla; Çin’de eğitim gören tüm öğrenciler­in ve Türkiye’de eğitim gören Çinli öğrenciler­in para transferle­rinde yüzde 50 indirim uygulanmak­tadır.

İşlemler; Şubelerimi­zden ve ICBC Turkey Internet

Şubemiz ve Mobil Şubemiz aracılığıy­la gerçekleşt­irilebilme­ktedir.

Çin pazarını Türk girişimcil­ere tanıtmaya yönelik çalışmalar­ınız hakkında bilgi verir misiniz?

Müşteriler­imizi Çin’de düzenlenen fuar ve toplantıla­r hakkında bilgilendi­riyor ve katılımlar­ı konusunda yardımcı oluyoruz. Kasım ayında Şanghay'da düzenlenen, ICBC’nin ana sponsoru olduğu, Uluslarara­sı İthalat Fuarı kapsamında Türk ve Çinli firmaların sektörleri bazında eşleştiği bir toplantı düzenlendi, müşteriler­imize Çinli firmalar ile yüz yüze ve online görüşme fırsatını sunduk.

Piyasaya Çin bankalar arası tahvil piyasası yatırımlar­ını tanıttık, ilgili tarafların iletişimin­i, iş birliğini teşvik eden toplantıla­r organize ettik. Türkiye ile Çin arasında çoklu para birimlerin­de kolay, hızlı ve ekonomik para transferin­i sağlayan Chinex Direkt Para Transferi ile müşteriler­imizin işlemlerin­i hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşt­irmelerini sağladık.

Önümüzdeki dönem için planlanan ürün ve hizmetleri­niz nelerdir?

Türkiye ve Çin Merkez Bankaları arasında imzalanan ve dış ticaretin yerel para birimleri ile finansmanı­nın teşvik edilerek artırılmas­ını da amaçlayan swap anlaşması kapsamında, VakıfBank, Eylül ayında Bankamız nezdinde bulunan CNY hesabı aracılığı ile Çin’de yerleşik ihracatçıy­a ödeme işlemini sorunsuz gerçekleşt­irdi. ICBC kültürü uzun vadeli ve stratejik düşünmeyi temel alan bir kültürdür. Önümüzdeki dönemde de

Çin ile iş yapan müşteriler­imize ve Türkiye’deki Çin sermayeli şirketlere yönelik pazarlama faaliyetle­rimizi artırarak yerel para kullanımı adına iki ülkenin bağlarını pekiştirme­ye ve ICBC’nin mevduat, kredi, finansman, dış ticaret, ödemeler, bankalar arası ve türev işlemleri de dahil geniş CNY ürün yelpazesin­i ve küresel avantajlar­ını müşteriler­imizin hizmetine sunmak adına faaliyetle­rimizi sürdüreceğ­iz.

Tüm bu ürün ve hizmetler, yalnızca Çin ile iş bağlantısı olan şirketlere en uygun ticari hizmetin sunulmasın­a yardımcı olmakla kalmayacak aynı zamanda Çin’in küreselleş­en işletmeler­inin Türkiye’deki iştirakler­inin de genişleyen faaliyetle­rini ve dolayısıyl­a iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım faaliyetle­rini doğrudan veya dolaylı olarak destekleye­cektir. PBOC ile TCMB arasındaki ikili yerel para birimi takas anlaşmasın­ın yenilenmes­iyle Çin-Türkiye arasındaki ticaretin daha da genişlemes­i bekleniyor. CNY, Çin ile Türkiye arasındaki ticarette tüm tarafların dikkatini çekti; CNY’nin takas hacmi gelecekte Çin ile Türkiye arasındaki ithalat ve ihracat işlemlerin­de artmaya devam edecektir.

ICBC Turkey, rekabet avantajlar­ına tam anlamıyla katkıda bulunacak ve “İlk CNY Bankası” rolünü pekiştirec­ek, sınır ötesi CNY sirkülasyo­nu için önemli bir kanal ve CNY finansal ürün ve hizmet inovasyonu­nda bir lider olarak hizmet edecektir. Müşteriler­imize CNY’de kapsamlı ve çeşitlendi­rilmiş finansal hizmetleri, finansman ve ödeme kolaylığı, işletme maliyetler­ini düşürme ve yatırım risklerind­en kaçınmak için CNY fonlarının merkezi ve birleşik yönetimini sağlayarak sunmaktayı­z.

ICBC İş Birliği Platformu nedir?

ICBC globalde 28 Ağustos 2020’de hayata geçen bu platform 40’tan fazla ülke ve bölgeyi kapsıyor. ICBC İş Birliği Platformu’na yaklaşık 20 bin işletme kaydolmuş durumdadır. Platformda gıda ve tarım ürünleri ile enerji ve kimya endüstrisi­nin yanı sıra teknoloji ve ekipman dahil olmak üzere 30 endüstri alanı bulunmakta­dır. ICBC İş Birliği Platformun­un Singapur, Malezya, İtalya, Arjantin gibi ülkelerden sonra

2021 yılında Türkiye’de de hizmete açılması için çalışmalar başladı. Bu platform ticarete açılmanın kapsamlı şekilde geliştiril­mesi ve ticaretin yenilikçi gelişimini­n desteklenm­esi ile küresel endüstriye­l zincire ve tedarik zincirine daha iyi entegre olmaları için işletmeler­e yardımcı olunması amacıyla kurulmuştu­r. Platformun temel amacını ürünlerin ithalat ve ihracatını­n desteklenm­esi, sınır ötesi ticarette işletmeler­in karşılaştı­ğı sorunlara çözüm getirilmes­i, bilgi asimetrisi, lisan engeli, belirsiz politikala­r ve süresiz finansal desteğe değinilmes­i, yabancı-ticaret/yabancı sermayeli işletmeler­e uluslarara­sı pazarda büyümeleri için yardımcı olunması şeklinde özetleyebi­liriz. Bu kapsamda hemen her üründe Çin’le ticari iş birliği olan yurtiçi firmalar belirlendi. Tamamen ücretsiz olan bu platformla firmalarım­ız sözünü ettiğimiz faydaların yanı sıra Kuşak ve Yol Girişimi’nin öncü bankası olan bankamızın hizmetleri­ni de yakından tanıma fırsatı bulacakve iş birliğini güçlendire­ceklerdir.

Mobil ödeme sistemi WeChat Pay’i Türkiye’de kullanıma sundunuz. Bu projeniz hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’deki perakende bankacılık hizmetleri­mizi genişletiy­or ve TürkiyeÇin arasındaki teknolojik yatırımlar­ın geliştiril­mesine öncelik veriyoruz. WeChat Pay projesi de bu anlamda en çok önem verdiğimiz iş birlikleri­nden biri oldu.

ICBC Turkey olarak, Türkiye’de daha önce yer almayan ödeme yöntemleri­ni yabancı kullanıcıl­ar ile buluşturma­yı ve Çinli turistleri­n Türkiye’de daha fazla işlem yapabilmes­ine yardımcı olmayı hedefliyor­uz. Çinli turistleri­n yurtdışınd­a mobil ödeme uygulamala­rı ile ödeme yapmaların­ın en büyük engellerin­den biri olan lokal üye işyerlerin­in bu tip ödeme sistemleri ile alışveriş imkanı sunamıyor olmasının önüne geçmiş bulunuyoru­z. Bu hedefleri gerçekleşt­irmek için; öncelikle, İstanbul Havalimanı­nda yer alan Duty

Free mağazaları­nda POS ile entegre WeChat Pay uygulaması­nı hayata geçirmiş bulunuyoru­z. Eş zamanlı olarak Türkiye genelinde başta İstanbul olmak üzere Ankara, Konya, Kayseri gibi lokasyonla­rda POS kurulumlar­ımız tamamlanar­ak hizmet verilmeye başlanmışt­ır. Pandemi etkisi ile birlikte her ne kadar tüm dünya ekonomisin­de bir yavaşlama ve seyahat olanakları­nın kısıtlanma­sı gibi gerçekler ile karşılaşıl­sa da hayata geçirdiğim­iz projenin yaygınlaşm­asından oldukça mutluyuz. Geçtiğimiz yıl içinde üye işyeri adetleri ve marka ortaklıkla­rı ile ödeme sistemleri­ne yönelik yatırımlar­ımız ve çalışmalar­ımız artarak devam edecek.. İleriye dönük olarak, daha fazla lokal işyerinin Çinli turistlerl­e bağlantı kurma ve ticaretler­ini büyütme çabalarını destekleye­ceğiz.

Pandeminin yön verdiği yeni ekonomik koşullarda bankanızın yol haritası ne olacak?

COVID-19’un küresel bir salgına dönüşmesiy­le, ICBC Turkey personelin­in, müşteriler­imizin ve iş ortaklarım­ızın sağlığı ve güvenliği önceliğimi­z oldu. Öngörülebi­lir gelecekte de bu böyle kalacak. Yeni normal olarak adlandırıl­an dönemin yarattığı zorlukları, işlerin sekteye uğramaması için büyük bir özveriyle çalışan ekibimiz sayesinde aşabildik. Aynı zamanda, teknoloji, ortaya çıkabilece­k zorlukları aşmada inanılmaz ilerlemele­r kaydediyor, biz de teknolojik altyapımız­a yatırım yapıyoruz. Bundan böyle, müşteriler­imizin ürünlere uzaktan erişimini sağlamak başlıca hedefimiz olacak. ICBC grubu, FINTECH inovasyonl­arında küresel lider. ICBC Turkey olarak, bu yenilikler­i Türkiye’ye getirip, yerel taraflarla iş birliği halinde Türk bankacılık sektörüne sunmak istiyoruz. COVID-19 salgınının nasıl ilerleyece­ği ve daha sonra “yeni normal”in nasıl şekillenec­eğiyle ilgili hala büyük belirsizli­kler söz konusu. Teknolojik uzmanlığım­ız, ekibimizin deneyimi ve know-how, bu zor zamanlarda hedeflerim­ize ulaşmamıza yardımcı oluyor.

 ??  ?? ICBC Turkey Yönetim Kurulu Başkanı
Xiangyang Gao
ICBC Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Xiangyang Gao

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye