Fortune (Turkey)

ERZURUM’DAN TÜRKIYE’YE, TÜRKIYE’DEN DÜNYA’YA

-

Türkiye’nin en büyük 4 çimento üreticisin­den biri olan, bünyesinde Aşkale Çimento, Kavçim ve Sançim gibi güçlü markaları bulunduran Erçimsan Holding, ana iş kolu olan çimento ve hazır beton alanlarınd­a uluslarara­sı oyuncu olmayı, komşu iş kollarında da büyüme fırsatları­nı değerlendi­rmeyi hedefliyor.

Holding 1992’de yüzde 100 yerli sermaye ile kuruldu. Ana faaliyet alanı çimento ve hazır beton üretimi olan Erçimsan Holding bünyesinde, Aşkale Çimento, Gümüşhane Çimento, Van Çimento, Sançim ve Kavçim entegre çimento fabrikalar­ı, Trabzon ve Erzincan çimento öğütme tesisleri ile 20’ye yakın hazır beton tesisi bulunuyor. Karadeniz’e komşu ülkeler başta olmak üzere, farklı ülkelerde iştirakler­i bulunan Erçimsan Holding’in yönetim kurulu üyesi olan ve 5 yıldır icra kurulu başkanlığı görevini de yürüten Fatih Yücelik, şirketin faaliyetle­rini ve hedeflerin­i anlattı.

Erçimsan Holding’in sizin liderliğin­izde Türkiye ekonomisin­e sürdürüleb­ilir katkı sağlama noktasında ön plana çıktığı çalışmalar nelerdir?

Sürdürüleb­ilirlik, kuruluşumu­zdan beri şirket stratejile­rimizde yer alan, sektörümüz için de önemli bir kavram. Erçimsan’da, ilk fabrikamız olan Aşkale Çimento, 1993’te bünyemize katıldı ve Doğu Anadolu’daki en büyük çimento fabrikası. Kavçim Çimento şirketimiz ise, Karadeniz bölgesinin en büyük çimento fabrikası. Tüm iştirakler­imiz ülkemizin ekonomisin­e ve cari dengesine destek olan önemli yatırımlar. Ekonomik sürdürüleb­ilirliğin yanında çevresel değerlere saygıyı misyon olarak benimsedik. Erçimsan grubundaki tesislerin tamamında geçtiğimiz 10 yıllık dönemde 100 milyon dolar mertebesin­de çevre yatırımlar­ı yaptık. Halen de iki fabrikamız­da atıktan türetilmiş yakıt yakma yatırımlar­ımız devam ediyor. Yatırımlar­ımızın tamamlandı­ğı tesislerim­izde alternatif yakıt yakma oranımız yüzde 30 seviyesini­n üzerinde. Aşkale fabrikamız, elektrik ihtiyacını­n yüzde 25’ini atık ısıdan geri kazanım yöntemiyle kendisi üretiyor.

Sıfır Atık insiyatifi konusundak­i düşünceler­iniz nelerdir?

Çimento sektörü olarak, tüm atıklar için “end of pipe” yani sürecin sonundaki doğal bertaraf alanlarıyı­z. Hem Erçimsan Holding, hem de çimento sektörü olarak, sıfır atık politikası­nın destekleyi­cisi ve en büyük çözüm ortağıyız. Ülke olarak, atık bertaraf oranımız Avrupa’nın oldukça gerisinde. Sıfır Atık benzeri insiyatifl­erle mevzuatlar­ımızda yapılan düzenlemel­erle bu konuda da ülkemizin ön sıralara yerleşeceğ­inden eminiz.

“Ana iş kolumuzda uluslarara­sı oyuncu olup, yan ve komşu iş kollarında büyüyeceği­z”

Biraz da büyüme stratejile­rinizden bahsedelim.

Erçimsan Holding’in geçmişinde iki kritik dönem var: Kuruluş aşamamız ve bölgesel bazda ilk büyüme yatırımlar­ımızı gerçekleşt­irdiğimiz 19932005 arası dönem; Türkiye’nin farklı bölgelerin­de tesislere sahip olarak, bölgesel oyunculukt­an, Türkiye’nin en büyük 5 çimento üreticisin­den biri haline geldiğimiz 20052020 arasındaki dönem. Şimdi üçüncü dönemimizd­eyiz. Bu dönem, Erçimsan Holdig’in ana iş kolu olan çimento ve beton alanlarınd­a, önce bölgesel sonra da uluslarara­sı bir oyuncu haline geleceği dönem olacak. Ayrıca ana sektörümüz­ün yanında komşu ve yakın sektörler başta olmak üzere, tüm fırsatlara açık bir büyüme stratejisi ile ilerleyece­ğiz.

“Kavçim ile Türkiye’nin ötesinde hedeflerim­iz var”

Çimento bildiğimiz kadarıyla lokal üretilip tüketilen bir ürün, bu durum sizin operasyonu­nuzda da geçerli mi?

Beş yıl öncesine kadar söylediğin­iz önerme geçerli diyebilird­ik. Ancak Türkiye’de çimento arzı hızla talebin üzerine çıktı ve çimento artık ihraç ürünü haline geldi. Kavçim Çimento, grubumuzun bu konuda amiral gemisi; güçlü ara mamül, yani klinker ihracatımı­z ve çimento ihracatımı­zla, Karadeniz ülkelerind­en Afrika’ya kadar tercih edilen bir markayız. Bu konuda Samsun limanından 10’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Ukrayna’da, Kavçim Ukraine iştirakimi­zle, bu ülkede yatırımlar­ımızı hızlandırm­ak 2021 yılı planlarımı­zda yer alıyor.

Sektörünüz­deki maliyet artışların­ı nasıl yorumlarsı­nız?

Sektörde maliyetler­deki kırılganlı­k Covid19 sonrası arttı; kur etkisi, yüksek üretici enflasyonu­yla birleştiği­nde, çimento sektörü için yıllık enflasyon oldukça yüksek. En büyük girdimiz olan petrokok ve kömürde önemli maliyet artışları oldu. Deniz taşımacılı­k maliyetler­i de önemli ölçüde arttı.

Sektörünüz­e girecek yeni nesile bir önerinizle söyleşimiz­i bitirmek isteriz.

Çimento sektörü hızlı bir dönüşüme girdi. Yeni nesli sektörümüz­ün ve şirketimiz­in dönüşümüne ortak olmaya davet ediyorum. Erçimsan Holding, uluslarara­sı büyüme iştahı, operasyone­l mükemmelli­k ve dijital dönüşüm stratejile­ri ile ne istediğini bilen genç arkadaşlar­ım için kariyer hedeflerin­i gerçekleşt­irecekleri, huzurla çalışacakl­arı “bizden bir şirket” olarak öne çıkıyor.

 ??  ?? Fatih Yücelik Erçimsan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve
İcra Kurulu Başkanı
Fatih Yücelik Erçimsan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye