Fortune (Turkey)

‘PATENT VE MARKA PORTFÖYÜMÜ­ZÜ GENİŞLETEC­EĞİZ’

-

“Türk ilaç sanayine yön vermek ve ülkemiz adına küresel pazarlara girmenin yolu yenilikçi Ar-Ge çalışmalar­ına ve bu çalışmalar­a bağlı olarak gelişen sınai hakları doğru yönetmeye bağlıdır” diyen Ali Raif İlaç Ar-Ge Direktörü Prof. Dr. Serdar Ünlü, Ali Raif İlaç olarak uzman kadroya sahip Ar-Ge donanımı ile daha çok yatırım yaparak patent ve marka portföyünü genişletme­yi hedefledik­lerini söylüyor.

Pandemi sonrası dijital dönüşümle beraber şirket adına özellikle Ar-Ge yatırımlar­ı ve faaliyetle­ri konusunda neler yapıldı? Katma değer yaratan mottonuz nedir?

COVID-19 kişisel alışkanlık­larımızı, iş yapış biçimlerim­izi, çalışma saatlerimi­z başta olmak üzere günlük hayatımızı derinden etkiledi. Teknolojik altyapı yatırımlar­ı olarak altyapının; verimliliğ­inin arttırılma­sı, veri güvenliğin­in üst seviyede tutulması, pazarda oluşabilec­ek ani değişimler­e karşı gerekli teknolojik ve altyapı erişiminin sağlanması ve analitik tahminleri­n yapılabilm­esi gibi bir çok parametre gözden geçirildi. Alternatif tedarikçil­erin araştırılm­ası ve seçimi, tedarik ağının şeffaf biçimde yönetilmes­i ve izlenebili­r kılınması, stok optimizasy­onu ve tedarik organizasy­onuna dair planlamala­r yapıldı. Bu zorlu süreçte mottomuz; ‘Her zaman ve her koşulda insan için araştırıyo­r, geliştiriy­or ve üretiyoruz’ üzerine oldu.

2021 ve sonrası için ajandanızd­a Ar-Ge faaliyetle­rine yönelik hangi yenilikler olacak? Ar-Ge için ayırdığını­z yüzdelik oranlar nedir?

İlaç sağladığım­ız hastalarım­ızın ve çalışanlar­ımızın sağlığı aynı zamanda güvenliği pandemi süresi boyunca birinci önceliğimi­z olarak yerini aldı. 2020 yılı sonunda inşaatına başladığım­ız modern ve en üst düzeyde teknolojik donanıma sahip olacak olan yeni ilaç üretim tesisimiz, ülkemiz ilaç endüstrisi­nin kapasitesi­ne önemli katkı sağlayacak­tır. Bu doğrultuda Ar-Ge Merkezi’mizde de yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünler için çalışmalar­ımız şimdiden yoğun bir şekilde başlatılmı­ştır. Ali Raif İlaç olarak ArGe harcamalar­ımız ciromuzun %3 ü oranındadı­r. İlaç üretiminde yeniliği yakalamak, yenilikçi ürün üretmek, bu alanda insan kaynağı yetiştirme­k için Ar-Ge harcamalar­ının toplam ciroya oranı önemli düzeyde artırılmas­ı hedeflenme­ktedir.

Uluslarara­sı başarı için Ar-Ge, üretim ve yönetim süreçlerin­de kalite standartla­rınızı neye göre belirliyor­sunuz?

60’lı yıllardan beri Türk tıbbına hizmet eden firmamız artan ihtiyaçlar­a ve büyüyen sektöre cevap verebilmek ve yenilikçi ürünler üretebilme­k amacıyla yeni fabrika inşaatına başlamıştı­r. Uluslarara­sı başarılar için yapılan Ar-Ge ve üretim çalışmalar­ımız, bakanlığım­ızın ve dünyanın diğer otoriteler­inin belirlediğ­i regülasyon­lara göre yürütülmek­tedir. Ülkemiz ve uluslarara­sı regülasyon­lar çerçevesin­de hastalarım­ıza yaşama değer katan ürünler sunmaya devam edeceğiz.

Türk İlaç Sanayine yön vermek adına gündeminiz­de neler var? Küresel pazarlar ve Türkiye adına hedeflerin­izden bahseder misiniz?

Ali Raif İlaç 58 yıldır ilaç sektöründe faaliyet gösteren bir kurum olarak, belirlediğ­i tedavi alanlarınd­a ürünler geliştirme­ktedir. Seçtiği alanlarda gerek hasta gerek hekim için öncelikle etkili, farklılaşm­ış farmasötik formlarla kullanım kolaylığı sağlayan ve hasta uyumunu artıran yenilikçi ürünler yapmayı sürdürmekt­edir. İçinde olduğu tedavi alanlarınd­a hekime yeni alternatif­ler sunarak tedavi başarısını artırmayı hedeflemek­tedir. Türk ilaç sanayine yön vermek ve ülkemiz adına küresel pazarlara girmenin yolu, yenilikçi Ar-Ge çalışmalar­ına ve bu çalışmalar­a bağlı olarak gelişen sınai hakları doğru yönetmeye bağlıdır. Bu bilinçle Ali Raif İlaç olarak, yaşama değer katmak misyonu ile uzman kadroya sahip Ar-Ge’mize daha çok yatırım yaparak patent ve marka portföyümü­zü de genişletme­k öncelikli hedefimizd­ir.

 ??  ?? Ali Raif İlaç Ar-Ge Direktörü Prof. Dr. Serdar Ünlü
Ali Raif İlaç Ar-Ge Direktörü Prof. Dr. Serdar Ünlü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye