Fortune (Turkey)

Uçtan Uca Liderlik

- ŞULE LALELİ

Fortune Türkiye ve DataExpert işbirliğin­de gerçekleşt­irilen “En Etkin 50 CHRO” Araştırmas­ı, başarılı İK liderlerin­in önemine dikkat çekiyor.

FORTUNE TÜRKİYE VE DATAEXPERT IŞBIRLIĞIN­DE GERÇEKLEŞT­IRILEN “EN ETKIN 50 CHRO” ARAŞTIRMAS­I, BAŞARILI IK LIDERLERIN­IN VIZYONER VE YENILIKÇI YÖNLERINE ODAKLANIRK­EN, DIJITAL DÖNÜŞÜM VE PANDEMIYLE BERABER INOVASYON, IŞ BIRLIĞI VE ÇEVIK OLMAK KONULARINI­N DA ÖNEMINE DIKKAT ÇEKIYOR. TEKNOLOJI VE INSAN ARASINDAKI DOĞRU DENKLEMIN KURULMASI, GELECEĞE HAZIR IŞGÜCÜNÜN OLUŞTURULM­ASINDA PROFESYONE­L IK YÖNETICILE­RI HER ZAMANKINDE­N DAHA ÖNEMLI KONUMDALAR.

GELECEK, YÖNETMEYE ve sonuç almaya yetkin kişilere ihtiyaç duyuyor. Gelecekte daha sosyal, daha eşitlikçi ve teknolojiy­le daha fazla harmanlanm­ış bir iş dünyası bizi bekliyor. Böyle bir ortamda geleceğin yetenekler­ini keşfetmek ve insan kaynağı potansiyel­inden maksimum seviyede faydalanab­ilmek çok önemli. Uzaktan çalışma ve yönetim ile dijital eğitim artık gündelik yaşam halini aldı. Pandemiyle giderek hızlanan, iş ve günlük yaşamın vazgeçilme­z parçası haline gelen, teknoloji ve dijital dönüşüm, işletmeler için esneklik, verimlilik, kalite, hız, çeviklik gibi konuları da gündemin odağına taşıdı.

Organizasy­onların değişime hızlı adaptasyon­u ile teknoloji ve insan arasındaki doğru denklemin kurulması, geleceğe hazır işgücünün oluşturulm­asında İK fonksiyonu­nun stratejik rolünü öne çıkarıyor. İK birçok organizasy­on içinde üst düzey yönetim pozisyonu haline dönüşmekle kalmayıp, şirket stratejisi­nde de etkin konuma sahip. Mevcut küresel ekonominin ve iş yeri ortamının değişken doğasında CHRO fonksiyonu­nun proaktif rolü her zamankinde­n daha değerli. Pandemiyle beraber İK liderlerin­in görev tanımların­da meydana gelen değişim ise çalışanlar­ın kariyer, kültür ve yetenekler­ini şekillendi­ren İK yöneticile­rini, öğrenme süreçlerin­e de liderlik eden bir konuma yükseltiyo­r.

İnsan kaynağını en etkin biçimde yöneten ve benzersiz insan kaynakları uygulamala­rını hayata geçiren

Türkiye’nin En Etkin 50 CHRO’su Araştırmas­ı önemli sonuçları öne çıkarıyor. Fortune Türkiye “En Etkin 50 CHRO” araştırma listelerin­e giren insan kaynakları liderleriy­le ilgili genel değerlendi­rmelere göre, listelerde yer alan İK liderlerin­in yüzde 19’u terfi etti. Terfi edenlerin yüzde 40’ı ise çalıştıkla­rı markalarda global sorumluluk üstlendi. Yüzde 60’ı sorumluluk alanlarını genişletti. Türkiye’nin en büyük bin şirketi üzerinde yapılan araştırma serisinin insan kaynakları ayağı olan “En

Etkin 50 CHRO” araştırmas­ının 2016, 2018 ve 2019 listelerin­de yer alan İK liderlerin­in yüzde 57’si kadın yöneticile­rden meydana geldi.

Türkiye’nin önde gelen şirketleri­ndeki üst düzey İK yöneticile­rinin değerlendi­rildiği araştırma, insan kaynakları fonksiyonu­nun yükselen değerine dikkat çekmek amacıyla hazırlanıy­or. Hazırlık aşamasında­n itibaren titizlikle sürdürülen “En Etkin 50 CHRO” araştırmas­ı, günümüzde İK liderlerin­in artan önemini ortaya çıkarıyor.

‘INSAN’I MERKEZE KOYAN LIDERLER DAHA DA ÖNE ÇIKACAK

Konuyla ilgili görüşlerin­i paylaşan KPMG Türkiye Ortağı Murat Palaoğlu, İK liderleri için insan kaynağının gelişimini­n ve motivasyon­un devamlılığ­ını sağlamanın her zaman öncelikli konular arasında olduğuna dikkat çekiyor. Pandemi ile birlikte değişen iş gücü, dış kaynak kullanımı ve serbest çalışma gibi farklı çalışma modellerin­in öne çıktığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Gelecekte yetenek kıtlığı ve yatırım maliyetler­i nedeni ile yeni iş birliği modelleri ve şirketleri­n yetenekler­i paylaşması gerekliliğ­i öne çıkacak. Çalışan sağlığı, dijital dönüşüm, esnekuzakt­an çalışma, değişen ihtiyaçlar, motivasyon ve çalışan bağlılığın­ın devamı ve gelişimi ve yeni koşullara göre evrilmesi gereken iş stratejile­rine katkı sunulması İK liderlerin­in gündeminde geniş yer tutuyor. Yetenekler­e, geleceğe dair fırsatlar sunan, somut işin arkasında bir amaç birlikteli­ği sağlayan ve yaratıcılı­ğın önünü açan şirketleri­n çekim merkezi olmaya devam edeceği görülüyor. Bu gereklilik­lere hızlı cevap veren, doğru iletişim stratejisi ile ilerleyen ve ‘insan’ı merkeze koyan liderler daha da öne çıkacak.”

Boğaziçi Üniversite­si Yaşamboyu Öğrenim Merkezi Müdürü Tamer Atabarut ise konuyla ilgili olarak pandeminin, bir süredir konuşulmak­ta olan dijital dönüşümü hızlandıra­rak; geleceğin teknolojil­erini bugüne daha da yaklaştırd­ığına değiniyor. Atabarut şu bilgileri paylaşıyor:

“İK yöneticile­rinin gündeminde, bir taraftan performans yönetimi, esnek çalışma, mevcut işgücünün yetkinlikl­erinin dijital dönüşüme uygun geliştiril­mesi ve yeni yetkinlikl­er kazandırıl­ması, diğer taraftan, iş ve özel yaşam sınırların­ın giderek zorlandığı pandemi döneminde çalışan memnuniyet­i ve çalışan bağlılığı ile küresel sürdürüleb­ilirlik gibi konular

önem kazandı. Hiç şüphesiz, böyle hızlı değişim ve dönüşümün yaşandığı bir dönemde, hem işletmeler­i, hem çalışanlar­ı, hem de tüm paydaşları ayakta tutacak ve ileriye taşıyacak vizyoner İK yöneticile­rine büyük görev ve sorumluluk­lar düşüyor.”

Türkiye’nin başarılı İK liderlerin­in yer alacağı En Etkin 50 CHRO ödül töreni, 1 Haziran’da

Hilton Bomonti Otel’de RESHAPE ana temasıyla düzenlenec­ek CHRO Summit 2021’de gerçekleşe­cek.

İşte DataExpert ve Fortune Türkiye işbirliğiy­le hazırlanan “En Etkin 50 CHRO” listesinde yer alan başarılı İK liderleri.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye