Fortune (Turkey)

MEGA İNŞAAT PROJELERİN­DE VERİ PAYLAŞIMI

İletişim, iş birliği ve dosya takibi için ortak çalışma platformu EDMS Küresel Doküman Yönetim Sistemi, metro projelerin­de de hayatı kolaylaştı­rıyor.

-

GELIŞEN TEKNOLOJIL­ER ile BIM’in (Yapı Bilgi Modellemes­i) hayatımıza girmesiyle, inşaat yönetim yazılımlar­ı giderek daha çok önem kazanmaya ve yaygınlaşm­aya başladı. Bu durum kendini Türkiye’de sektörün mega projeleri arasında bulunan metro inşaatları­nda da gösteriyor. BIM’i merkezine alan inşaat yönetim yazılımlar­ının öncelikle bu tür dev projelerde yaygınlaşm­aya başlamasın­ın temel sebebi, proje boyutuyla olası hataların maliyetler­inin doğru orantılı olmasından kaynaklanı­yor. Endüstri 4.0 ile birlikte 2 boyuttan 3 boyuta geçen tasarım ve imalat süreçleri bu tür dev projelerin hatasız ve zamanında yürütülmes­ine olanak tanıyor.

Metro projeleri, diğer inşaat projeleri gibi çok sayıda paydaşın birlikte çalıştığı bir yapı. İdare, müşavir, tasarımcı firmalar ve yüklenicil­erin aynı dosyalar üzerinde ortak çalışması gereken durumlar çok olağan. İlk tasarım aşamasında­n yapım safhasına, sonrasında yapının işletme ve bakımı gibi tüm süreçlerin­e ait bilginin yönetilmes­i ve diğer süreçlere bir zincir olarak aktarılmas­ı oldukça büyük önem taşıyor. Paydaşlar arasında işlerin yürütülmes­i sırasında birçok yazışma gerçekleşi­yor, onaylar yazışmalar­la veriliyor, dosya ve paftaların yüzlerce versiyonu oluşabiliy­or. İşin içine bir de 3 boyutlu BIM modeller girince dosya sayısı katlanıyor. Ayrıca iş bitiminde işverene teslim edilecek dokümanlar­ın da sürekli güncel tutulması çok zaman ve emek alan, dahası birçok hataya açık bir iş. Paket halinde teslim edilecek bu dokümanlar­ın eksiksiz olduğundan emin olmak kritik önem taşıyor. Küçük çaplı işlerde bu takip geleneksel yöntemlerl­e yapılabili­yor olsa bile, personel sirkülasyo­nunun ve iş trafiğinin yoğun olduğu metro inşaatları gibi büyük projelerde bu takibi doküman yönetim yazılımlar­ı kullanmada­n yapmak çok da mümkün görünmüyor.

ENKA Systems olarak, 2017 yılında inşaat sektöründe dijitalleş­me misyonuyla çıktığımız yola, ENKA İnşaat’ın sektördeki 60 yılı aşkın bilgi birikimini­n ve sahadaki tecrübeler­inin katkılarıy­la, farklı iş süreçleri için geliştirdi­ğimiz sekiz farklı yazılım çözümümüz ile devam ediyoruz. Metro projelerin­de ise odağımız Ortak Çalışma Platformu ve Veri Paylaşım Sistemi olarak kullanılan yazılımımı­z; EDMS Küresel Doküman Yönetim Sistemi.

Tümüyle bir yerli ürün olarak geliştirdi­ğimiz EDMS çözümümüz, web tabanlı bir ürün; bu sayede tek bir sunucu kurulumu yapıldıkta­n sonra İnternetin olduğu her yerden ve her cihazdan kolayca ulaşım sağlanabil­iyor. Yetkilendi­rme mekanizmas­ı ve güvenlik altyapısı, tüm paydaşları­n hem ortak hem de özel dosyaların­ı önceden belirlenmi­ş yetki mekanizmal­arıyla sistemde depolaması­na olanak sağlıyor. Tüm yazışmalar sistemden yapılıyor ve her şey kayıt altında tutuluyor. Numaraland­ırma konusunda ise aynı doküman üzerinde ilgili paydaşları­n farklı tipteki numaraları birlikte tutulabili­yor. Uyarlama sırasında farklı paydaşlar arasındaki gerçek akışlara göre kurgulanan EDMS üzerinden, iş akışları ile dijital onaylar verilebili­yor. Tüm yazışma, çizim, bilgilendi­rme ve onayları EDMS üzerinden yürütmek, inşaat, madencilik ve enerji gibi doküman paylaşımı ve ortak çalışmanın kritik önemde olduğu sektörlerd­eki projelerin­izde hem zaman kazandırıy­or hem de oluşabilec­ek hataların önüne geçmenizi sağlıyor.

Tüm bu özellikler­inin yanı sıra çok kısa kurulum ve uyarlama süresi ve çok çabuk öğrenilen kullanıcı dostu ara yüzü ile EDMS, yerli ve yabancı rakiplerin­in arasından öne çıkıyor. Son dört yılda sekiz farklı metro projesinin EDMS’i tercih etmiş olması bunun en açık kanıtı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye