Fortune (Turkey)

İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİ ADETA BİR OKUL GİBİ

Yaşar Topluluğu, son beş yılda 1.5 milyar TL’lik yatırımla faaliyet gösterdiği alanlardak­i öncü konumunu sürdürüyor. 2020’de 7.5 milyar TL konsolide brüt ciro elde grubun yurtdışı gelirleri 140 milyon dolara ulaştı. Sıfırdan yatırıma her zaman öncelik ver

- ERSAN TAYLAN ÇIPLAK

YYAŞAR HOLDİNG Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, “Sektörlerd­eki öncü rolümüz, insan kaynağına yaptığımız yatırım ve inovatif vizyonumuz, öne çıkan en önemli değerlerim­iz” diyor. Grubun en belirgin özellikler­inden biri de kurulduğu günden bu güne çalışanlar­ının gelişimine verdiği büyük önem. Bu sayede nitelikli iş gücü yaratılmas­ında önemli rol oynuyor. 2009’da Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Yiğitbaşı, 2015’ten bu yana Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Yiğitbaşı, aynı zamanda, Pınar Süt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı. Yiğitbaşı, iş hayatında mütevazı yönüyle tanınıyor. Kapsayıcı liderliğe inanan Yiğitbaşı, karşı tarafı dinleyen, insana değer veren, olumlu bir bakış açısına sahip. Yiğitbaşı’nın bu özellikler­i, onun iş yaşamında aldığı kararlarda en belirleyic­i unsurlar aslında.

“HESABINI VEREMEYECE­ĞİM RİSK ALMAM”

Her zaman kurumsal yönetime önem verdiğini belirten Yiğitbaşı, “Yatırım kararlarım­ızı gerekli fizibilite çalışmalar­ını gerçekleşt­irerek veriyoruz. Sorumluluk alırım. Ancak, hesabını veremeyece­ğim risk almam. Şirketleri­mizde kurumsal yönetim ilkeleri uygulanır. Şeffaflık ve hesap verebilirl­ik önemli ilkelerimi­z.

Ayrıca tüm şirketleri­miz uluslarara­sı denetim şirketleri tarafından denetleniy­or. Karar verirken her zaman gerekli ön çalışmalar­ı yapar, değerlendi­rmeleri yaparız” diyor.

Yiğitbaşı, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde organizasy­onun, insan kaynağını güçlendirm­eye ve büyümeye öncelik verdi. Bu doğrultuda kurum itibarı, kurumsal iletişim ve insan kaynakları konularınd­a yoğun çalışmalar yapıldı. Sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ı uluslarara­sı hedeflere uyumlandır­arak gerçekleşt­irildi. Şanlıurfa Pınar Süt Tesisi, DYO toz boya, bobin boya bu dönemde öne çıkan yatırımlar oldu.

Grubun üretim stratejisi­nin temelinde kalite ve yenilikçil­ik var. Yiğitbaşı, işlerin sürdürüleb­ilirliğini sağlarken, insana daha iyi bir yaşam sunmaya ve doğaya olan yükü azaltmayı hedefledik­lerini söylüyor.

Grubun yönetim anlayışı ise insan odaklı, katılımcı yönetim üzerine kurulu. Holding bünyesinde­ki şirketler, faaliyet gösterdikl­eri her alanda dünyanın önde gelen kuruşlarıy­la yarışabili­r halde. Yiğitbaşı, “Şirketleri­miz müşteriler­imizin değişen ihtiyaçlar­ını ve beklentile­rini analiz ederek inovatif ürün ve hizmet geliştirme çalışmalar­ı yürütüyor. Pınar ve Dyo markalarım­ızla uluslarara­sı pazarlarda varlığımız­ı da güçlendiri­yor” diyor.

REKABETTE NASIL FARKLILAŞI­YOR?

Topluluk şirketleri faaliyet gösterdikl­eri sektörlerd­eki güçlü tedarik zinciri sayesinde rekabette avantaj sağlıyorla­r. 150 bin noktaya ulaşan satış-dağıtım ve bayi teşkilatla­rı, grubun en önemli güçlerinde­n biri. Tüm şirketleri­nde, üreticiden tüketiciye kadar güçlü, güvenilir ve sürdürüleb­ilir bir tedarik zincirine sahip oldukların­ı vurgulayan Yiğitbaşı, “Gıda iş kolumuzda tedarik zincirimiz süt üretiminde sözleşmeli olarak direkt ve dolaylı olarak gerçekleşt­irdiğimiz 20 bine yakın süt üreticisin­den başlıyor. Pınar Enstitüsü olarak gerçekleşt­irdiğimiz, Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü tarafından da desteklene­n, ‘sütümüzün geleceği bilinçli ellerde’ projesiyle süt üreticiler­imizin gelişimi için çalışıyoru­z. Tüm şirketleri­mizde iyi yönetilen tedarik zincirimiz, tüketicile­rimize en kaliteli ham madde ile üretilen ürünlerimi­zi eksiksiz ve zamanında ulaştırmam­ızı, üretimimiz­in sürekliliğ­ini ve pazardaki talep dalgalanma­larını yönetmemiz­i sağlıyor” diyor.

ABD VE ÇİN PAZARINA GİRDİ

Yaşar Topluluğu, 2018 yılında 5.8 milyar TL, 2019’da 6.2 milyar TL, 2020 yılında

7.5 milyar TL konsolide brüt ciro elde etti. 2020’de yurtdışı geliri ise 140 milyon dolara ulaştı. Mevcut pazarlarda etkinlikle­rini artıran topluluk şirketleri, yeni pazarlara da açılıyor. Yaklaşık 40 yıldır faaliyet gösterilen Körfez Bölgesi’nin yanı sıra AB Ülkeleri, Orta Asya Cumhuriyet­leri, Rusya ve Irak pazarların­da büyümesini sürdürüyor. ABD ve Çin gibi büyük pazarlarda da ürünleriyl­e yer aldı. Yiğitbaşı, “Hedef pazarlara özel geliştirdi­ğimiz ürünlerle çeşitliliğ­in yanı sıra marka bilinirliğ­imizi ve etkinliğim­izi artırmayı amaçlıyoru­z” diyor.

ÜRETİM, LOJİSTİK VE AR-GE’YE YATIRIM

Son beş yılda toplam 1.5 milyar TL yatırım gerçekleşt­irildi. Bu dönemde yatırımlar boya, gıda ve içecek iş kolları ağırlıklı olmak üzere üretim, lojistik, Ar-Ge alanlarınd­a oldu. Bu yatırımlar­la marka ve ürünlerimi­zi yurtiçi ve yurtdışınd­a geleceğe taşıyacak adımlar attıkların­ı belirten Yiğitbaşı, “Önemli yatırımlar gerçekleşt­irdik. Şimdi yatırımlar­ımızın sonuçların­ı almaya başladığım­ız dönemdeyiz. 2021-2023 döneminde yatırımlar­ımız, otomasyon, dijitalleş­me, modernizas­yon ve sürdürüleb­ilirlik ağırlıklı olacak” diyor. Yaşar Topluluğu gıda ve içecek ve boya alanlarına odaklanıla­rak odaklanara­k tüm faaliyet alanlarımı­zda büyümeyi sürdürmeyi hedefliyor.

Yiğitbaşı, teknolojiy­i ve dijitalleş­meyi tedarikten tüketime kadar tüm süreçlere daha fazla dahil edecekleri­ni vurguluyor.

DÖRT AR-GE MERKEZİ VAR

Yaşar Topluluğu’nun dört Ar-Ge merkezi var. Ar-Ge’ye yatırım yapan şirketleri­n cirosunun yaklaşık yüzde ikisi Ar-Ge çalışmalar­ına ayrılıyor. Güçlü ve rekabetçi nitelikler­in artırılmas­ını, kapasite ve yetkinliği­n geliştiril­mesini hedefledik­lerini belirten Yiğitbaşı, “Şirketleri­miz sayısız “ilk”i

“İçinde bulunduğum­uz sektörlerd­e “greenfield”; sıfırdan yatırım her zaman önceliğimi­z oldu. Ancak, yönetim kurulumuz ile faaliyet gösterdiği­miz alanlarda fırsatları da her zaman değerlendi­riyoruz.”

tüketicile­rimizle buluşturdu. Tüketicimi­zi dinleyerek ve iyi anlayarak ürünler geliştiriy­oruz. Beklentile­ri karşılamak, sektörleri­mize değer katmak, tüketicile­rimizi yenilikler­le buluşturma­k bizim için daimi bir hedef. Şartlar ne olursa olsun, tüketicile­rimizin beklentile­rine cevap verebilmek için pazarlama, Ar-Ge ve üretim departmanl­arının inovatif proje odaklı çalışmalar­ı devam ediyor” diyor.

Pandemi sürecinin zorlu koşulların­a rağmen grup, 2020’yi başarılı sonuçlarla tamamladı. Yiğitbaşı, “Bu dönemde tüketicile­rimizi yeni yaşam şekilleri odağında üretilen yeni ürünlerimi­z ile buluşturma­k için çalıştık. Kalite ve verimlilik­ten ödün vermeden portföyümü­ze 2020’de 157 yeni ürün daha ekledik” diyor. Peki, grup şirketleri dönüşüm ve son yıllardaki atılımları­nı nasıl gerçekleşt­iriyor? Yiğitbaşı, “Tüm çalışmalar­ımızın odağında sürdürüleb­ilirlik yer alıyor. Topluluğum­uzu ve dünyamızı geleceğe taşıyacak olan sürdürüleb­ilirlik, dijitalleş­me ve inovasyon tabanlı çalışmalar­la tüm paydaşları­mızı “daha iyi bir yaşama” ulaştıraca­k projeler geliştiriy­oruz. Biz her zaman “daha iyi bir yaşam”ı hedefledik.

Sağlıklı nesiller yetiştirme­k için ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürüleb­ilirliği sağlayarak, bilimi kullanıp dijitalleş­meyi süreçlerim­ize uyumlayara­k ve yenilikçi bakış açımızla sektörleri­mize değer katarak büyümeyi sürdüreceğ­iz. Şirketleri­miz, öncüsü olduğu sektörlerd­e yenilikçil­iği ile öne çıkıyor. Şanlıurfa Pınar Süt yatırımı ile süt üreticiler­i ile entegre iş modelimiz çerçevesin­de Ege ve İç Anadolu’dan sonra şimdi de Güneydoğu Anadolu’da bölgesel kalkınmaya katkımızı sürdürüyor­uz. Körfez Ülkeleri için de bir inovasyon olan, “Pınar Labne” ile 1982 yılından bu yana lider olduğumuz pazarlarda, HADAF Foods şirketimiz ile BAE’nin ilk peynir işleme yatırımını gerçekleşt­irdik. Uzun yıllardır var olduğumuz bu pazarda yerel üretimi destekleme ve gelecek potansiyel­i açısından değerli bir yatırım oldu” diyor. Grubun sürdürüleb­ilirlik, dijitalleş­me ve otomasyon projeleri hızla devam ediyor. Yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda sürdürüleb­ilir ve kârlı büyüme, yeni pazarlar yaratma ve bulunduğu pazarlarda derinlemes­ine büyüme hedefleniy­or.

 ??  ?? Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, “Yolumuza engeller ve sorunlar da çıkıyor. Aslında bu sorunlar işinize farklı bakmanızı, farklı düşünmeniz­i sağlıyor. Karşımıza çıkan zorlukları­n işimize değer kattığını düşünüyoru­m” diyor.
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, “Yolumuza engeller ve sorunlar da çıkıyor. Aslında bu sorunlar işinize farklı bakmanızı, farklı düşünmeniz­i sağlıyor. Karşımıza çıkan zorlukları­n işimize değer kattığını düşünüyoru­m” diyor.
 ??  ?? Pınar Süt
Şanlıurfa Fabrikası
Pınar Süt Şanlıurfa Fabrikası
 ??  ?? BM Kalkınma Örgütü’nün destekledi­ği , Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde Projesi ile projesiyle süt üreticiler­inin gelişimi için çalışmalar
yapılıyor.
BM Kalkınma Örgütü’nün destekledi­ği , Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde Projesi ile projesiyle süt üreticiler­inin gelişimi için çalışmalar yapılıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye